Provincies willen uitstel bezuinigingen regionale omroepen

De provincies willen dat het kabinet de bezuiniging van 17 miljoen euro op de regionale omroepen uitstelt. Dit schrijft het IPO, het Interprovinciaal Overleg van en voor provincies. Hiermee reageren de provincies op het feit dat het wetsvoorstel waarmee de regionale omroepen onder één centrale Regionale Publieke Omroep (RPO) zouden worden geplaatst, ook is bevroren.

Verplichte samenwerking uitgesteld

Begin september maakt de staatssecretaris bekend dat hij de verplichte samenwerking tussen regionale omroepen voorlopig uitstelt, omdat er bij de omroepen te weinig draagvlak is voor de plannen. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) liet weten dat de voorgenomen bezuiniging van 17 miljoen euro, die is vastgelegd in de eerder aangenomen Mediawet, voorlopig wel gewoon doorgaat.

Zorgen

De provincies uiten in een brief aan de staatssecretaris hun zorgen over de effecten van deze bezuiniging op de kwaliteit en kwantiteit van het regionale media-aanbod. “De provincies gaan ervan uit dat de voorgenomen bezuiniging van € 17 miljoen niet doorgaat nu het wetsvoorstel is aangehouden en dat de bezuiniging van 17 miljoen per 1 januari a.s. gekoppeld blijft aan het in werking treden van dit onderdeel van de Mediawet. Dit omdat met het aanhouden van het wetsvoorstel de facto een juridische grondslag voor een verdere efficiencyslag ontbreekt”, schrijven de provincies.

Bezuinigingen opvangen

Nu de invoering van een centrale RPO is uitgesteld, zullen de omroepen een individuele begroting indienen waarbij ze per omroep een deel van de bezuinigingen moeten opvangen. Dekker heeft hen opgeroepen zo veel mogelijk te voorkomen dat de bezuinigingen vallen bij de programmering en redacties, maar de provincies vrezen dat de omroepen zich genoodzaakt voelen dit toch te doen. “Dit is onwenselijk en heeft negatieve gevolgen voor de democratische en sociale taak van de regionale journalistiek, met name ook in de dunbevolkte gebieden.”

De Eerste en Tweede Kamer behandelen binnenkort de brief van de staatssecretaris van 2 september 2016 over de stand van zaken van het wetsvoorstel modernisering regionale publieke omroep.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.