Staatssecretaris zet wet vernieuwing regionale omroep voorlopig in de koelkast

Staatssecretaris Dekker zet de wet voor de vernieuwing van de regionale omroepen voorlopig in de koelkast. Dit heeft de bewindsman vrijdag bekend gemaakt.

Geen steun bij regionale omroep

Een meerderheid van de publieke regionale omroepen in Nederland is tegen de vorming van de nieuw te vormen Regionale Publieke Omroep (RPO), aldus staatssecretaris Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een verklaring. Nog vijf van de dertien omroepen staan momenteel nog achter het samenwerkingsplan: RTV Noord, Omroep Flevoland, RTV Utrecht, NH (Noord-Holland) en RTV Rijnmond.

Onafhankelijkheid

Dekker stelde voor om een omroep te maken met dertien onafhankelijke redacties. Juist over die onafhankelijkheid binnen deze structuur was onder een aantal omroepen twijfel. De wet is de juridische uitwerking van plannen die eerder door de omroepen zelf gemaakt zijn. De bezuiniging van 17 miljoen euro gaat wel gewoon door. Gisteren liet Gijs Lensink, directeur van de regionale omroep RTV Noord, al weten dat voor zijn regionale omroep er 1 miljoen euro bezuinigd moet gaan worden.

Voorkomen dat programmering wordt aangetast

De staatssecretaris benadrukt dat regionale omroepen zoveel mogelijk moeten voorkomen dat de aanstaande bezuinigingen neerslaan bij de programmering en de redacties. De omroepen krijgen frictiekostenbudget om de samenwerking waar zij het wel met alle omroepen over eens zijn, mogelijk te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om samenwerking op het gebied van sales en marketing, financiën en personeel.

Werken aan oplossing

De komende tijd werkt Dekker met betrokken partijen verder aan het vinden van een oplossing voor de langere termijn. “Er ligt een goede basis om er met elkaar uit te komen”, aldus Dekker in de verklaring.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.