Radio Netwerk Nederland start met experimenten op DAB+

Zenderexploitant Radio Netwerk Nederland (RNN) is gestart met experimentele uitzending via DAB+, digitale radio via de ether in Friesland. Dit heeft het bedrijf bevestigd tegenover deze website.

Experimenten

Het bedrijf Radio Netwerk Nederland heeft van Agentschap Telecom toestemming verkregen om twee maanden te experimenteren met DAB+ vanuit drie locaties in Friesland op kanaal 9B. Het gaat om uitzendingen vanuit de locaties Tjerkgaast, Heerenveen en Drachten met een vermogen van maximaal 50 Watt.

On air

De uitzendingen vanuit Tjerkgaast zijn vandaag van start gedaan zo heeft Sven Keizer van RNN tegenover deze website bevestigd. De uitzendingen waren al opgemerkt door de website radio-tv-nederland. “Tjerkgaast is vanmiddag aangezet. We gaan deze week Heerenveen aanzetten en volgende week Drachten“, aldus Keizer tegenover Mediamagazine.nl.

“Ervaring opdoen”

Nico Silvius, directeur van Radio Netwerk Nederland, wil meer ervaring gaan opdoen met DAB+-uitzendingen: “Radio Netwerk Nederland heeft op de FM nu 70 zenders in beheer. We willen nu meer ervaring gaan opdoen met uitzendingen via de digitale ether, DAB+. Van het Agentschap Telecom hebben we toestemming gekregen om twee maanden lang experimenten  uit te voeren“,aldus Silvius eerder tegenover deze website.

“Doel”

Agentschap Telecom heeft eerder tegenover deze website aangegeven dat de experimenteer vergunning is afgegeven met een duidelijk doel: “Hierbij kijkt de operator in het bijzonder hoe de portable indoor dekking bij meerdere lage opstelpunten met laag vermogen kan worden verbeterd. De operator test daarnaast verschillende apparatuur en kijkt naar de kosten van een dergelijk DAB-netwerk. Radio Netwerk Nederland rondt binnen 8 weken het experiment af, zoals is bepaald in de vergunning.“, aldus het agentschap.

Aanbod

Via het netwerk zijn momenteel de regionale commerciële radiozenders RADIONL (editie Friesland), Waterstad FM en Joy Radio te horen. Deze radiozenders zijn overigens al te horen via DAB+ in Friesland (kanaal 9D).

Keizer geeft aan dat het aanbod wellicht de komende periode zal worden aangepast. Daarnaast worden er experimenten uitgevoerd met de zogenaamde uitzendkwaliteit (bitrate) van de radiozenders en de error-correcties.

Capaciteit

Momenteel zenden de niet-landelijke commerciële radiozenders nog uit in DAB+-capaciteit die wordt gedeeld met de regionale omroepen en enkele middengolfzenders. De regionale commerciële radiozenders hebben al diverse keren aangegeven dat de huidige DAB+-capaciteit niet goed aansluit bij hun doelgebied. Zo heeft het regionale kavel op kanaal 6B een dekking van Noord Groningen tot Gelderland.

Verbeterplan

Eerder maakte zenderexploitant Broadcast Partners al een verbeterplan bekend voor de indeling van de DAB+-capaciteit. Bij dit voorstel wordt onder andere de capaciteit die bestemd is voor lokale omroepen gebruikt voor een zogenaamde “bovenlokale multiplex”. Op dit netwerk dat dan bestaat uit 50 subregionale allotments kunnen naast de publieke lokale omroepen ook de regionale commerciële radiozenders gaan uitzenden. Dit nieuwe netwerk zou volgens Broadcast Partners beter aansluiten bij de uitzendgebieden van de commerciële regionale radiozenders.

Taskforce

Eind 2017 maakte het Ministerie Economische Zaken en Klimaat (EZK) bekend dat er een speciale taskforce is opgericht om de indeling van de frequentieruimte voor DAB+ te optimaliseren. De verwachting is dat er binnenkort meer duidelijk wordt over de resultaten van deze taskforce.

Experimenten

In de periode van juni 2016 tot en met eind 2017 zijn er diverse experimenten uitgevoerd met DAB+ op lokaal niveau. Hierbij zijn er zowel positieve resultaten geboekt met het gebruik van één sterke zender voor een bepaald gebied als de ingezet van meerdere kleinere steunzenders die een bepaalde regio moeten dekken. Deze experimenten zijn per 1 januari 2018 allemaal stopgezet door Agentschap Telecom.

Sociale media: