De Nederlandse televisiemarkt daalde voor het vierde kwartaal op rij, om maart 2016 te eindigen met iets meer dan 7,8 miljoen aansluitingen. Dat blijkt uit het meest recente kwartaalrapport van Telecompaper over de tv-markt. In het eerste kwartaal van 2016 daalde de markt met 0,1 procent, ofwel 8.000 aansluitingen, ondanks een groei van 0,4 procent in het aantal digitale tv-aansluitingen. Die groei was onvoldoende om de 4,7 procentpunten daling in het aantal analoge tv-aansluitingen te compenseren. Digitale tv groeide wel volgens het onderzoek, naar bijna 90 procent van alle tv-aansluitingen op 31 maart 2016.
Winst voor KPN
KPN won op de tv-markt opnieuw terrein ten koste van kabelaanbieder Ziggo. De aanbieder groeide met 0,3 procentpunten in marktaandeel naar 29,2 procent Ziggo verloor 0,5 procentpunt en eindigde het eerste kwartaal met 51,7 procent. KPN’s groei was vooral afkomstig uit IPTV via DSL- of glasvezel (+2,8% naar 1,93 miljoen aansluitingen). KPN’s totale tv-klantenbestand (inclusief Digitenne-abonnees en analoge tv via glasvezelklanten van voormalig aanbieder Lijbrandt) steeg met 1,3 procent naar 2,28 miljoen stuks op 31 maart. Op de digitale televisiemarkt had KPN een marktaandeel van 32,2 procent na 0,4 procentpunt te hebben gewonnen in het kwartaal.
Ziggo verliest maar blijft marktleider
Het is Ziggo niet gelukt om de voortdurende daling van kabeltelevisie een halt toe te roepen, stelt het rapport. “Het nieuwe Ziggo Sport kanaal, exclusief voor Ziggo tv-klanten, helpt misschien bij het vasthouden van klanten, maar lijkt niet voldoende om de groei bij het bedrijf te laten terugkeren.”, aldus Telecom Paper. Ondanks het klantenverlies in het eerste kwartaal blijft Ziggo onbetwist marktleider, met meer dan vier miljoen tv-klanten. Ziggo’s digitale tv-klantenbestand daalde voor het vierde kwartaal in successie naar 3,3 miljoen, waarmee 47,1 procent van de digitale tv-markt bereikt wordt.
Daling
Telecompaper verwacht dat het aantal tv-aansluitingen zal blijven dalen. In de komende vijf jaar tot 2020 bedraagt de verwachte gemiddelde daling per jaar 0,6 procent. Er komen weinig nieuwe aansluitingen bij aangezien steeds meer Nederlanders televisie kijken via tablet, laptops en andere mobiele apparaten. Ook het aantal mensen zonder televisieaansluiting neemt verder toe is de verwachting.