(Update) Digitale televisie-aanbieder TV Vlaanderen gaat vanaf half december digitale televisie via de ether aanbieden in Vlaanderen.
Het aanbod zal in Viaccess Orca worden gecodeerd.
Antenne TV
Momenteel biedt TV Vlaanderen televisie aan via de satelliet voor Vlaanderen. Via het nieuwe product Antenne TV zal er ook via de digitale ether televisiesignalen worden uitgezonden in de DVB-T2-standaard. De aanbieder gaat hiervoor gebruik maken van het netwerk van zenderexploitant Norkring.
Pakket
Het televisiepakket een vijftiental zenders waaronder de tv-zenders van Medialaan (VTM, Q2, Vitaya, Kadet en VTMKzoom) en SBS Belgium (4, VIJF en ZES). Daarnaast blijven ook de zenders van de VRT (Eén, Canvas en Ketnet) gratis te ontvangen. Het aanbod zal behoudens de gratis te ontvangen VRT-radiozenders geen commerciële radiozenders bevatten. Bij de start zal het verdere aanbod ook bekend worden gemaakt en duidelijk of ook de NPO in het aanbod zal zitten ten behoeve van Vlaanderen / Brussel.
Mobiele tv-ontvangst
Yannick Altruy, country manager Belgie bij M7 Group zegt desgevraagd dat Antenne TV richt zich vooral op diegenen die simpel televisie willen kijken, dus mobiel gebruik op boten en auto’s, recreatief gebruik in bijv. vakantiehuizen en tweede televisies in huis. Het produkt richt zich niet op high end klanten die met bijvoorbeeld een grote televisie een hoge kwaliteit willen kijken en met interactieve toepassingen tv willen ontvangen. Het aanbod is bedoeld voor kleine schermen.
Vraag
Moederbedrijf M7 Groep stelt dat er vraag is naar een scherp geprijsd tv-pakket met alleen de belangrijkste zenders, niet alleen in huis, maar ook voor recreatiewoningen en studentenkamers.
Kosten
Een digitale televisieontvanger voor TV Antenne gaat ongeveer 100 euro kosten. Een zogenaamde CI+-module gaat 40 euro kosten. Verdere prijzen zijn nog niet bekend gemaakt.
Teletenne
Norkring verzorgde van 2 juli 2012 tot 31 maart 2014 voor Telenet ook een aanbod uit via de digitale Vlaamse ether waarbij dit in het voorjaar naar DVB-T2 werd geüpgraded. Dit aanbod dat onder de naam Teletenne werd aangeboden omvatte behoudens de VRT 15 zenders.
Teletenne faalde destijds met haar aanbod via de digitale ether. Destijds werd in de Vlaamse markt beweert dat Telenet (onderdeel Liberty Global), dat het kabelbedrijf bewust deed om de markt af te schermen, ook al moest het bedrijf bij interesse wederverkoop toelaten.
Volgens Yannick Altruy van M7 Group en Kristien Boels van Norkring, is er bij Antenne TV een groot verschil met nu dat de zenders van de grootste commerciële Vlaamse omroep (Medialaan, dus VTM, Q2, Vitaya etc) ontbraken en Antenne TV zich veel actiever richting de doelgroep zal positioneren.
Contract
TV Vlaanderen heeft een meerjarig contract afgesloten met Norkring. Norkring heeft tot 2024 de licentie van digitale ethertelevisie in handen. De twee multplexen die TV Vlaanderen gebruikt zijn non-exlusief in de zin dat als andere operatoren die ook willen wederverkopen, dat na commerciële afspraken met alle betrokkenen mogelijk is. In totaal zijn er naar schatting 3,8 miljoen woningen in Vlaanderen en Brussel. Ondanks enige overspil is het aanbod in Nederlands Limburg, Noord-Brabant en Zeeuws Vlaanderen aldaar niet te abonneren (alleen met een Belgisch adres).
In Nederland is KPN actief met digitale televisie via de ether onder de merknaam Digitenne.
(update 14.45 uur: Reactie M7 Group en Norkring toegevoegd)