Vijf jongeren aangehouden na DDoS-aanvallen op Ziggo

In het onderzoek naar de grote DDoS-aanvallen in augustus op internetproviders Ziggo en KPN heeft de politie dinsdag vijf jongeren aangehouden. Zij kwamen in de afgelopen weken als verdachten in beeld in het onderzoek door het Team High Tech Crime (THTC) volgens de website Politie.nl

14, 17 en 21 jaar

Vier van de verdachten zijn minderjarig tussen de 14 en 17 jaar en een is 21 jaar. De jongens komen uit Berkelland, Lochem, Den Helder, Schoorl en Vinkeveen. In de ouderlijke woningen van de jongens zijn computers, mobiele telefoons en datadragers, zoals externe harde schijven en usb-sticks, in beslag genomen. De aangehouden jongens zijn dinsdag de hele dag verhoord door rechercheurs van het Team High Tech Crime. De officier van justitie bij het Landelijk Parket heeft besloten dat zij het verdere verloop en de resultaten van het onderzoek in vrijheid mogen afwachten. Het vijftal is daarop dinsdagavond in vrijheid gesteld.

Storing

Ziggo werd in augustus twee avonden lang getroffen door grote DDoS-aanvallen. Hierbij ontstond een storing in het netwerk van Ziggo, waarbij ongeveer 1,8 miljoen klanten van de provider zonder internet en email kwamen te zitten. In videoboodschappen op YouTube werd Ziggo gedreigd met nieuwe aanvallen. Ook KPN was het doelwit van DDos-aanvallen. Tijdens het politieonderzoek werd de DDoS-aanval anoniem op internet opgeëist. De indruk ontstond dat de jongens wilden laten zien dat zij tot grote dingen in staat zijn, zoals het platleggen van de internetprovider.

Strafbare Feiten

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de politie wijzen er nadrukkelijk op dat DDoS-aanvallen geen spel zijn. Het gaat om ernstig strafbare feiten waar maximale gevangenisstraffen van jaren op staan. Wanneer verdachten worden opgespoord en strafrechtelijk vervolgd wacht hen behalve een rechterlijk vonnis en strafblad mogelijk ook nog de vergoeding van de aangerichte schade.

‘Relatief simpel’

Internetdeskundige Brenno de Winter niet heel erg onder de indruk van de cyberaanvallen op de internetproviders. ‘Daar zijn hulpmiddelen voor. Het is heel goed te doen. Het gebeurt vrij veel’, zegt De Winter tegenover Omroep Gelderland. ‘Het is relatief simpel. Het zijn wel whizzkids, maar je hoeft technisch niet heel begaafd te zijn.’ Hij wijst er ook op dat je op de zwarte markt DDos-aanvallen kunt kopen. ‘Dan leg je iemand een paar uur plat.’ De Winter vindt wel dat de jongeren het niet slim hebben aangepakt: ‘Ze hebben voldoende sporen achtergelaten en ze zijn gepakt.’

Filmpje van mogelijke daders DDoS-attack:

https://www.youtube.com/watch?v=5_vKc8vnrEs

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.