Vodafone bouwt ‘Vodafone Thuis’ waarschijnlijk af na fusie Ziggo

Vodafone bouwt het product Vodafone Thuis waarschijnlijk af na de aangekondigde fusie met Ziggo eind dit jaar. Vodafone Thuis biedt internet, telefonie en televisie aan via de koperen- en glasvezelnetwerken van KPN. Vittorio Colao, CEO van Vodafone Group gaf maandagmiddag tijdens het Mobile World Congress in Barcelona volgens NRC Handelsblad aan te verwachten dat de samenwerking met KPN zal worden afgebouwd zodra de Ziggo-deal rond is.

Overstappen…

Dit betekent vermoedelijk dat de circa 89.000 klanten die Vodafone nu heeft, voor hun internet ofwel naar Ziggo ofwel naar andere provider dienen over te stappen of worden overgezet daarbij. In feite geldt dit nu al voor iedereen die zich thans bij Vodafone abonneert, aangezien de looptijden van Vodafone Thuis bij nieuwe abonnees minimaal een jaar zijn.

Vodafone Thuis

Vodafone Thuis startte in het najaar van 2014. Vodafone wilde volgens eigen zeggen al in 2011 met Vodafone Thuis beginnen, maar werd daarbij in haar optiek door KPN tegengewerkt en diende afgelopen jaar een claim in van 115 miljoen euro. Het huidige contract met KPN heeft een looptijd van 7 jaar. Colao noemde zich ’tevreden’ volgens NRC over het huidige contract met KPN.

KPN moet vanwege ACM-regels haar koper- en glasvezelnetwerken openstellen voor derden; voor Ziggo geldt dat niet, ondanks dat het met internet 44 % marktaandeel heeft in het eigen gebieden 58 % marktaandeel met televisie eind vorig jaar. Defacto omschrijft ACM daarbij een duopolie met KPN (gezamenlijke aanmerkelijke marktmacht) in haar marktanalyse.

“Gesloten kabel is terecht”

In oktober schreef Vodafone aan ACM dat ‘de sterke marktpositie van KPN onvergelijkbaar is met de veel beperktere rol van Ziggo’, waarbij alleen naar de vaste aansluitingen is gekeken. Toen noemde Vodafone in tegenstelling tot haar concurrenten, dat het terecht is dat ACM het niet realistisch achte een wholesale aanbod op basis van kabeltoegang als realistisch alternatief voor de KPN-toegang. Colao onderschreef deze stellingname ‘over het openstellen van het Ziggo kabelnet “Ik ken geen voorbeelden elders in de wereld waar dat ooit gebeurde.” volgens NRC. In de optiek van Vodafone is het voldoende dat KPN haar netwerk open moet stellen en hoeft dat niet voor Ziggo te gelden, dat onderdeel zal worden van de joint venture met Vodafone.

Kamp wil kabel open stellen

Overigens pleit minister Kamp (VVD) voor open kabeltoegang nu de fusie met Vodafone aanstaande is. Er wordt veelal verwezen naar de Europese Commissie die open kabeltoegang zou verhinderen. Opvallend is dat de Europese Commissie echter schreef na te gaan of ontwikkelingen ertoe kunnen leiden dat (virtuele) ontbundeling van de kabel in technologisch opzicht haalbaar wordt.

Daarbij wees de Europese Commissie er ook op dat kabelexploitanten (lees Ziggo/Liberty Global) vooral om economische en strategische redenen geen wholesale toegang bieden, waarbij deze er ook op wees dat toezichthouders een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van kabeltoegang. Daarbij zouden deze bij de ontwikkeling van DOCSIS er op kunnen aandringen dit beter mogelijk te maken. De Europese Commissie vraagt dit te monitoren ten behoeve van een volgende marktanalyse. De ACM heeft vooral de technische beperkingen bij Ziggo – nu deze praktisch gezien een landelijke speler is – aangevoerd als onmogelijkheid om kabeltoegang door derden mogelijk te maken.

Minister Kamp schreef op 7 november 2014 aan de Tweede Kamer: “Het huidig kader kent weliswaar de mogelijkheid om twee partijen te reguleren wanneer deze beschikken over gezamenlijke marktmacht.” Zulks gebeurt in Belgie thans bij Telenet en VOO. De minister plaatste daarbij echter allerlei kanttekeningen.

Kamervragen

De PvdA-kamerleden Astrid Oosenbrug en John Kerstens stelden na de fusie-aankondiging vragen aan minister Kamp (Economische Zaken, VVD) om nog eens zijn standpunt hierover te vernemen. Daarbij vraagt de PvdA opnieuw onderzoek door de ACM naar economische machtsposities, vraagt zij om remedies, opnieuw een heroverweging van open kabeltoegang. Ook wordt gevraagd naar de consequenties voor boventallige medewerkers, en hoe deze mensen weer aan werk worden geholpen.

Eén reactie

  1. Ik vind het maar een rare keuze. Er wordt nu nog optimaal geadverteerd met Vodafone Thuis. Rare keuze om er zo snel mee te stoppen.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.