VodafoneZiggo eerste kwartaalresultaten: lagere omzetten en lagere resultaten

(update) De eerste resultaten van het fusiebedrijf VodafoneZiggo zijn bekend gemaakt. Het bedrijf dat voortkomt uit Vodafone en Ziggo heeft over het eerste kwartaal van dit jaar met 1,017 miljard euro 2,3% aan lagere omzet behaald vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Met name de mobiele omzetten van Vodafone daalden fors met 7,1 %; de kabelabonnementenomzet was min of meer stabiel (een daling van 0,2 miljoen). Het operationeel resultaat daalde met 30% naar 53,2 miljoen euro.

Fusiebedrijf

Het fusiebedrijf onder leiding van Jeroen Hoencamp (ex Vodafone) is opgezet om synergie en efficiëntie te bereiken tussen de twee bedrijven. Het bedrijf boekte 375,3 miljoen euro af aan afwaardering en amortisatie, terwijl nauwelijks aan herstructureringskosten werd ingeboekt.

Omzet

Opvallend is dat de maandelijkse gemiddelde omzet per klant bij de kabelklanten van Ziggo op jaarbasis weliswaar steeg naar 46,09 euro per maand, maar vorig kwartaal was dat nog 46,18 euro per klant. Bij mobiele telefonie is de daling bij abonnees op jaarbasis 1,85 euro per maand naar 27,45 euro per maand. De daling bij mobiel wijdt het bedrijf aan ‘wet en regelgeving’, in verband met het niet meer mogen weggeven van toestellen.

Klanten

Ziggo verloor vorig kwartaal 17.900 kabeltelevisieklanten en won praktisch nauwelijks smartcardhouders (slechts 200) (oftewel diegenen die met een decoder kijken en aldus meestal extra omzet genereren). Over een jaar gerekend heeft Ziggo 86.200 tv-klanten verloren. Het bedrijf bedient met 3.957.500 kabeltelevisieklanten nog steeds de meerderheid van de Nederlandse huishoudens en is daarmee een speler met aanmerkelijke marktmacht op de tv-distributiemarkt.

Uitbetalen

Opvallend dat het bedrijf ondanks de tegenvallende resultaten een half miljard euro wil uitbetalen aan de eigenaren Liberty Global en Vodafone Group, ‘reflecterende het vertrouwen in de middellange termijn’, aldus Jeroen Hoencamp in een toelichting. Het bedrijf startte in april met een aanbod voor Ziggo klanten die ook een Vodafone-abonnement hebben. Volgens het bedrijf heeft 25% van de Ziggo kabelabonnees een Vodafone mobiel-abonnement. VodafoneZiggo heeft een netto schuldenlast van 10,334,8 miljard euro bij derden.

Prijsverhoging

Vandaag kondigde VodafoneZiggo aan alle kabelabonnementen waar internet bij is opgenomen met 1 tot 2,55 euro per maand te verhogen per 1 juli. Volgens eigen zeggen ‘om het netwerk veilig en stabiel te houden’ en ‘continu in een toekomstvast netwerk te investeren’. De aankondiging komt op dezelfde dag als de minder positieve financiële resultaten. Vorig jaar verhoogde Ziggo haar tarieven ook al met een soortgelijke som.

Update

Uit een door Liberty Global geopenbaard beursdocument blijkt dat VodafoneZiggo een nettoverlies draaide over de eerste drie maanden van 30,6 miljoen Amerikaanse Dollar en maar liefst 153,4 miljoen Amerikaanse Dollar aan rentelasten betaalde als gevolg van e ruim 10 miljard euro aan uitstaande leningen.