Vlaamse openbare omroep VRT beperkt banenverlies tot 155 banen

Bij de Vlaamse openbare omroep VRT verdwijnen de komende jaren 155 voltijdse banen. Eerder was nog sprake van het schrappen van 215 banen bij de omroep.

Toekomstplan

Deze informatie blijkt uit het toekomstplan dat inmiddels is goedgekeurd. De VRT moet tegen 2020 ruim 30 miljoen euro besparen. In het transformatieplan dat een jaar geleden werd voorgesteld, was sprake van 286 afvloeiingen en 50 nieuwe aanwervingen van digitale profielen. Later werd dat bijgesteld naar een netto-banenverlies van 215.

60 banen gered

In het akkoord dat de vakbonden en de directie nu bereikt hebben, worden nog 60 banen gered. Dat betekent dat 205 banen verloren gaan. Tegelijk worden 50 creatieve talenten en digitale profielen in dienst genomen. Het netto-banenverlies wordt dus beperkt tot 155 FTE.

Loonmatiging

In het toekomstplan van de omroep zijn afspraken gemaakt over loonmatiging. Zo zullen de jaarlijkse loonsverhogingen lager zijn. Ter compensatie is er een voorstel voor de invoering van maaltijdcheques, waardoor de medewerkers hun koopkracht behouden. Diverse vergoedingen worden afgeschaft. Dat zou ook de administratieve lasten moeten doen dalen.

“Evenwichtige inspanning”

“Dit plan biedt ons de mogelijkheid om op een billijke manier te evolueren naar een meer wendbare VRT: er is een maximaal behoud van werk, de inspanningen worden evenwichtig verdeeld en tegelijkertijd blijft ons aanbod gevrijwaard. Dit plan stelt ons in staat om uit te groeien tot een meer modern bedrijf, een met minder administratie en met meer ruimte voor creativiteit, talent en het toepassen van nieuwe technologieën”, zegt gedelegeerd bestuurder van de VRT Paul Lembrechts.

Meer over het plan is hier te lezen.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.