De Vlaamse publieke omroep VRT heeft vandaar haar bezuinigingsplannen bekend gemaakt voor de komende jaren. De bezuinigingen zullen ook banen kosten bij de omroep. De VRT moet flink gaan bezuinigen aangezien de bijdrage vanuit de overheid omlaag wordt gebracht. Tegen 2020 scheelt 30 miljoen euro op jaarbasis aan inkomsten.
Transformatieplan
Het transformatieplan bij de VRT is inmiddels goedgekeurd door de Raad van Bestuur en dus kan de directie aan de slag met de uitvoering van de plannen. Uit de plannen blijkt dat tussen de 170 en 215 banen gaan verdwijnen bij de Vlaamse publieke omroep. 70 à 80% van de banenvermindering zou kunnen gebeuren door natuurlijke uitstroom.
“Open cultuur”
“De openbare omroep heeft behoefte aan een nieuwe open cultuur, gebaseerd op vertrouwen, duidelijke beslissingen, afspraken en verwachtingen. Er moet meer plaats zijn voor feedback en participatie. Iedereen moet worden uitgedaagd om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. Efficiëntie hoort in de genen te zitten van iedereen die bij de VRT werkt. Talentontwikkeling en een sterk leiderschap vormen de motor achter de dynamiek van de organisatie. Een aangename werksfeer en een correcte vergoeding zorgen voor tevreden werknemers.”, aldus de VRT in een persbericht.
Kerntaken
De VRT wil zich meer dan vroeger concentreren op haar kerntaken. Daarom worden de basis IT-diensten uitbesteed aan een externe partner. De specifieke mediagebonden
technologie is van strategisch belang en blijft in handen van interne specialisten. Bij de televisieproductie en de daarmee verbonden facilitaire diensten moet op termijn een groter deel worden uitbesteed aan de externe sector. Dat zal ook zijn impact hebben op het personeelsaantal bij de interne productie. De VRT wil niettemin een sterk en flexibel intern productiehuis behouden waarbij de knowhow voor alle genres in huis aanwezig blijft.
Samenwerken
De cultuurredacties gaan meer samenwerken en de radioproductiesystemen en –processen worden geoptimaliseerd. Sporza wil flexibeler kunnen inspelen op de fluctuaties in sportrechten en samenwerken met andere mediaspelers. De audiotheek, documentatiedienst en het archief worden sterker geautomatiseerd. Het aantal management- en ondersteunende functies wordt met 10% verminderd.
Overleg met vakbonden
De komende vijf jaar worden ook vijftig nieuwe mensen aangeworven ter ondersteuning van de digitale omslag van de openbare omroep.Binnenkort start het sociaal overleg met de vakbonden. Die kunnen zich vinden in de de meeste ambities rond aanbod, bedrijfscultuur en organisatie. Maar ze zijn het niet eens met het verminderen van het aantal personeelsleden. De vakbonden zetten in op het behoud van alle jobs. “Er zijn manieren om dat te doen, bijvoorbeeld door arbeidsherverdeling”, zijn ze overtuigd.