VRT moet volgend jaar 17,8 miljoen euro besparen

De Vlaamse openbare omroep VRT moet volgend jaar in totaal 17,8 miljoen euro besparen. Tegen 2019 lopen de besparingen op tot 27 miljoen euro. In totaal wordt zo bijna 10 procent van de overheidsdotatie van de openbare omroep geschrapt.

Dit berichten diverse media in Vlaanderen.

 

“Het eerste jaar vragen we een zware inspanning, maar dat betekent niet dat de VRT wordt afgebouwd tot een nichezender”, aldus minister van Cultuur Sven Gatz.

De openbare omroep moet in 2015 structureel 15 miljoen euro besparen. Daar bovenop komt in 2015 nog een besparing van 2,8 miljoen euro door de niet-indexering van de werkingsmiddelen. In totaal gaat het om een besparing van 17,8 miljoen euro volgend jaar.

“De VRT staat voor een moeilijk besparingstraject in het eerstkomende jaar, met 17,8 miljoen euro. Daarna wordt dat besparingstraject veel redelijker. We zijn nog aan het bekijken met de VRT en de Vlaamse regering hoe we de moeilijke start kunnen verminderen. Dat betekent helemaal niet dat de VRT wordt afgebouwd tot een nichezender”, aldus Sven Gatz.

“Impact op aanbod”
Het staat vast dat de gevraagde besparingen ernstig zijn en onvermijdelijk een impact hebben op het aanbod en de werking van de openbare omroep.’ Dat liet de VRT al eerder weten in een reactie op de voorgestelde bezuinigingen. De vakbonden van de VRT trokken maandag al naar het parlement om te protesteren tegen de geplande besparingen. ‘Wij aanvaarden geen besparingen meer’, was daar te horen. ‘Als we nog moeten inleveren, kan er geen sprake meer zijn van een volwaardige openbare omroep.’

Mediabudget
Naast de VRT wordt er nog eens 6,5 procent bespaard op de rest van het mediabudget. Het gaat dan onder meer om het verminderen met een vijfde van middelen voor radio- en televisieprogramma’s van derden.