‘Week van de digitale radio’ van start

Tot en met vrijdag 7 oktober staat digitale radio via de ether (DAB+) in de spotlight tijdens
de ‘Week van de digitale radio’. Diverse radiozenders geven DAB+-radio’s weg.

Digitale radio via DAB+

De komende week wordt de luisteraar geïnformeerd over de mogelijkheden van DAB+, digitale radio via de ether. Het is de bedoeling dat in de toekomst DAB+ de huidige FM vervangt als distributie-methode voor zowel landelijke, regionale als lokale omroepen. Er is echter nog geen afschakeldatum voor de analoge FM-verspreiding bekend gemaakt. Bij de week van de digitale radio wordt er samengewerkt door publieke en commerciële radiozenders op landelijk en regionaal niveau. De samenwerking wordt gecoördineerd door DigitalRadio.nl. Het plaform voor digitale radio waarin de diverse radiozenders samenwerken.

Geen pop-up zender

Het was de bedoeling om de week af te sluiten met een speciaal radiostation dat alleen tijdelijk via DAB+ zou gaan uitzenden. Deze plannen gaan echter niet door.

Aanbod

De landelijke commerciële en publieke radiozenders zijn in vrijwel heel Nederland via de digitale ether te ontvangen. Het zenderpark van de landelijke commerciële radiozenders wordt de komende maanden verder opgewaardeerd. Ook de regionale commerciële en publieke radiozenders zijn te horen via de digitale ether. In de Randstad houdt de dekking van het regionale netwerk nog te wensen over. In 2017 moet er een extra steunzender voor dit kavel komen vanaf de zendmast in Lopik.

Lokale zenders ontbreken

Ondanks dat er in Oost-Groningen proefuitzendingen plaatsvinden van een aantal lokale omroepen wil het met de exploitatie van lokale omroepen via de digitale ether nog niet vlotten. Vorige week werd bekend gemaakt dat de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) nog geen concrete plannen heeft voor de de overstap naar DAB+.

De overheid heeft wel frequentieruimte beschikbaar voor lokale en/of streekomroepen om te gaan uitzenden via de digitale ether. “Wat de kosten zijn en de manier waarop digitale radio kan worden geïmplementeerd wordt nader onderzocht. Ook zijn er twee omroepen uitgekozen voor een mogelijke pilot”, aldus de NLPO.

Prijzen

Diverse radiozenders zetten deze week extra kracht bij door het vergeven van gratis DAB+ radio’s. Via de website van Digital Radio NL maakt de luisteraar zelfs kans op een auto inclusief DAB+-autoradio. Onder andere NPO Radio 1, NPO Radio 5, Omroep Gelderland, Decibel, Sublime FM, en Wild Hitradio doen mee met de week van de digitale radio.

Tweets:

2 reacties

 1. Beste Theo,

  Op deze URL kun je zien waar de DAB+ zenders voor de nationale omroep staan. Hoogezand staat daar niet bij dus op die toren is geen zender neergezet… Raar eigenlijk want die zou best een groot aantal luisteraars kunnen voorzien.

  http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht-12c.html

  In Groningen staan deze zenders in Appingedam, Groningen, Stadskanaal en Winschoten.
  Al die zenders hebben relatief kleine zendvermogens en ook nog antennes die op specifieke gebieden zijn gericht. Er staan op deze site ook foto’s van die locaties.

  Voorlopig is de enige oplossing om DAB+ een succes te maken: Meer kleine zenders neerzetten!
  Juist DAB+ heeft dat probleem van meerdere zenders op dezelfde frequentie, die op MG en FM een probleem vormen, niet. Een toren als in Hoogezand zou eigenlijk niet moeten ontbreken…
  Er staan wel DAB+ zenders op die toren maar alleen voor commerciële en regionale zenders.

  De enige oplossing is: koop een ontvanger met een aansluiting voor een externe antenne en zet die antenne op zolder of op het dak… Laten we hopen dat dát niet nodig zal zijn.

  Peter

 2. Dag Dabbers,
  Al 3 jaar heb ik een DAB+ en FM radio ,Medion van Conrad.
  De ontvangst is vooral met slecht weer niet goed,terwijl als ik achter ons huis sta in Muntendam de zendmast van Hoogezand kan zien.
  Helaas heeft de Medion geen dab+ antenne aansluiting (wel voor FM).
  Wat te doen?

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.