Weerstand op Noord-Veluwe tegen vorming streekomroepen

Bij lokale omroepen op de Gelderse Noord-Veluwe is grote weerstand tegen de vorming van een streekomroep. De lokale omroepen worden hierbij gesteund door de gemeenten.

Streekomroepen

De NLPO (Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) wil de bijna 300 lokale omroepen in Nederland omvormen tot een kleine 80 streekomroepen. Door de vorming van streekomroepen ontstaan er volgens de stichtingen omroepen met meer draagkracht en kan er een goed lokaal toereikend media-aanbod (LTMA) worden aangeboden aan de doelgroep.

Fusie

Omroep Gelderland bericht dat verschillende omroepen en gemeenten op de Noord-Veluwe niets zien in een fusie tot een streekomroep. De omroepen willen niet dat de eigenheid van hun lokale omroep verdwijnt. ‘Een stel stropdassen in Hilversum kan wel bedenken dat wij in een streekomroep moeten die een gebied bestrijkt van Elburg tot Raalte, maar wij maken lokale verhalen uit onze gemeente en daar zitten ze in Raalte niet op te wachten’, reageert Bert-Jan Dokter van de lokale omroep in Oldebroek. Ook de lokale omroepen van Nunspeet en Elburg staat niet te springen om samen te gaan in een streekomroep.

Gemeentebesturen

Ook gemeentebesturen van de genoemde omroepen zien volgens Omroep Gelderland niets in een fusie. Afgelopen week plaatste de gemeente Elburg een bericht op haar eigen website waarin ze uitspreekt dat de Loe zelfstandig moet blijven. ‘Het is een statement. Wij, maar ook de gemeente Oldebroek en Elburg willen dat de lokale omroepen lokaal blijven en niet fuseren’, reageert wethouder Willem Krooneman.

Nijkerk

Begin dit jaar gaf de lokale omroep van Nijkerk, OmroepN, al aan dat door de samenwerking tussen lokale omroepen de eigen identiteit onder druk komt te staan. Na drie jaar samenwerking met buuromroepen onder de naam VOC Lokaal constateerde OmroepN dat de lokale identiteit onder druk is komen te staan. ” Om die reden is besloten de koers ten aanzien van de lokale programmering te wijzigen.”, aldus de omroep.

Vrije keus

Bernhard Kobus van de NLPO geeft aan dat deelname aan de streekomroep een vrije keus is en hoopt dat de omroepen later alsnog aansluiten. “Het idee is dat grotere streekomroepen ook betaalde krachten in dienst hebben die ervoor zorgen dat de organisaties verbeteren. De vraag om streekomroepen komt van de lokale omroepen zelf en een meerderheid steunt het plan. De omroepen op de Noord-Veluwe vormen een minderheid.”, aldus Kobus.