HbbTV staat voor Hybrid Broadcast Broadband Televisie. Dit is een open standaard die tv combineert met internetdiensten. Het lineaire digitale tv-signaal dat via satelliet, ether of kabel wordt ontvangen kan zo verrijkt worden met extra informatie. In Nederland wordt HBBtv alleen doorgegeven door een aantal kleinere kabelmaatschappijen, Digitenne en HbbTV is te ontvangen via de satelliet. In Nederland biedt onder andere de publieke omroep een HbbTV-aanbod.
Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) had een amendement ingediend voor het verplicht doorgeven van het HbbTV signaal. Momenteel wordt dit signaal nog geblokkeerd door de grotere kabelaars als UPC en Ziggo. Deze verplichting gaat er echter niet komen.
“In de discussie over de doorgifte van televisiediensten is er veel gerefereerd aan HbbTV. Een technische standaard die door omroepen is omarmd en dienstverlening mogelijk maakt En daarmee is het één van de vele technieken. Het is niet aan de overheid om deze techniek een voorkeursbehandeling te geven, dit kan ook niet op Europeesrechtelijke gronden.” aldus Dekker in de brief naar de Tweede Kamer.
Onderzoek TNO
TNO heeft naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer rond de doorgifte van HbbTV onderzoek gedaan op verzoek van de Staatssecretaris Dekker. TNO concludeert dat er technisch veel mogelijkheden en zijn er geen fundamentele onmogelijkheden om het HbbTV-signaal door te geven. “Een signaal betekent alleen nog niet dat de dienst werkt. Daarvoor is bijvoorbeeld geschikte randapparatuur nodig, hetzij bij de consument hetzij geleverd (en onderhouden) door de pakketaanbieder. De huidige randapparatuur is in grote mate niet geschikt. Daarmee is de vraag dus verschoven van de vraag of het signaal kan worden doorgegeven, naar de technische en economische impact ervan voor de pakketaanbieder en de consument.”, aldus TNO.
Ook concludeert TNO dat het bereik van HbbTV met minder dan 1% van de Nederlandse huishoudens erg klein is. Het bereik zal in het meest gunstige scenario volgens TNO pas over vijf jaar een grootte hebben vergelijkbaar met dat van de gezamenlijke pakketaanbieders nu (30–40%).
Ondertiteling voor slechthorenden wordt per 1 oktober aanstaande wel verplicht voor distributeurs om door te geven bij het signaal. Dit zal per 1 april 2015 ook voor aanbieders via internet het geval zijn.