‘Gratis’ betaaltelevisie kijken steeds lastiger

Het gratis kijken naar sportwedstrijden die via betaaltelevisie worden uitgezonden wordt steeds lastiger. Eerder deze week werd al gemeld dat er een rechtszaak loopt tegen de makers van kant en klare ‘streamingkastjes’. Vandaag is bekend geworden dat de website met veel sportstreams, Janlul.com, definitief het zwijgen is opgelegd.

Janlul.com

De website Janlul.com is begin juli al uit de lucht gehaald en ook de apps zijn verdwenen uit de app-store. De streamingdienst bood gratis (maar illegaal) live beelden van sportwedstrijden uit. Hiervoor werd vaak het signaal van FOX Sports of Sport 1 gebruikt. FOX Sports en Sport1 zijn betaalzenders waardoor ongeveer 15-20 euro per maand voor moeten worden betaald. De website genoot vooral in het weekeinde een grote populariteit.

Rechtszaak

Volgens NRC Handelsblad zou FOX Sports een rechtszaak zijn begonnen tegen Janlul.com. FOX Sports wil echter tegenover de krant niet bevestigen dat het gaat om de website janlul.com. FOX Sports vindt dat dergelijke streaming websites haar auteursrecht schendt of faciliteert dat anderen haar auteursrecht schenden.FOX Sports wil de schade proberen te verhalen. Die zou in de tienduizenden euro’s kunnen lopen.

60.000 Nederlanders

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een Nederlandse aanbieder een grootschalige aanbieder van sportstreams aanpakt. Uit onderzoek van FOX Sports zou blijken dat minstens 60.000 Nederlanders per maand kijken naar illegale streams van sport.

Mediaboxen

Ook via zogenaamde ‘mediaboxen’ is het mogelijk gratis naar betaalde content als sportwedstrijd of films te kijken. De consument moet eenmalig een kastje kopen dat tussen de 80 en 160 euro kost. De mediabox kan eenvoudig worden aangesloten op de HDMI-aansluiting van de televisie en moet (via Wifi) worden verbonden met het Internet. Op het kastje is allerlei software geïnstalleerd waarmee gratis naar sportwedstrijden, films en televisieseries kan worden gekeken.

BREIN

De filmindustrie is het zat en stuurt aan op een verbod van de mediaboxen. Stichting BREIN is tegen een aanbieder een rechtszaak gestart. Die zaak ligt inmiddels bij het Europees Hof. Als de rechter de kastjes van deze aanbieder verbiedt, worden ook andere leveranciers aangepakt.

“Niks fout”

De verkopers van de kastjes vinden dat ze niks fout doen. “Als je bij Dell een computer koopt, kun je die ook gebruiken om films en series van internet te bekijken”, zegt verkoper Jack Wullems tegenover de NOS ..

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.