Kort medianieuws 25 maart 2011

vpro

  • De VPRO zendt dit najaar een driedelige documentaireserie uit over het befaamde duo Van Kooten en De Bie. Hierin praat journalist Coen Verbraak met de beide mannen over hun oeuvre, zo meldt de VPRO vrijdag. Kees van Kooten en Wim de Bie stelden hun archieven en het volledige oeuvre aan Verbraak beschikbaar. In de serie wordt onder meer gekeken naar de manier waarop het programma Keek op de Week tot stand kwam en hoe De Vieze Man en andere bekende typetjes zijn bedacht.Van Kooten en De Bie debuteerden begin jaren zestig als De Klisjeemannetjes op de VARA-radio. Van 1965 tot 1998 verschenen zij op de VPRO-tv. (ANP) 
  • De vermeende muziekdienst van Google komt er nu toch echt aan. Volgens bronnen uit de muziekwereld wordt Google Music intern getest. Dat schrijft CNET na gesprekken met de anonieme bronnen.Geruchten over een muziekdienst van Google doen al maanden de ronde. Begin 2011 bleek uit uitspraken van Sanjay Jha, topman bij Motorola, dat de dienst gekoppeld zal worden aan besturingssysteem Android. Lees verder via NU.nl.
    google 
  • Intel heeft hoge verwachtingen van zijn tweede generatie Wireless Display-technologie. WiDi 2.0 ondersteunt al 1080p-content en zal ‘op korte termijn’ ook overweg kunnen met hdcp. Ook wordt er met televisiefabrikanten gepraat. Lees verder via Tweakers.net.
  • Telegraaf Media Groep (TMG) mag de naam Dichtbij.nl blijven gebruiken. Wegener startte min of meer gelijktijdig met TMG een lokaal concept onder de naam ‘Dichtbij’. Achter dat woord werd door beide partijen een plaatsaanduiding geplakt. ‘Dichtbijbrabant’ bijvoorbeeld, van de Wegener titel BN/De Stem. Het zou volgens Wegener voor verwarring zorgen, maar de rechtbank oordeelde dat het gevaar op verwarring te gering is. De Wegener-eis dat TMG stopt met het gebruik van het woord en dat alle domeinnamen worden overgedragen, hoeft van de rechter niet te worden gehonoreerd. (Villamedia/Adformatie)
    tmg 
  • Hardhorige kijkers met een abonnement op digitale televisie bij Belgacom hebben een – tijdelijk – probleem: als ze eerder uitgezonden programma’s opvragen, valt (soms) de ondertiteling weg. Lees verder via De Standaard.
  • Hot Docs is het grootste documentaire filmfestival in Noord-Amerika. Het heeft plaats van 28 april tot en met 8 mei in Toronto. Ook zijn er voor het officiële competitieprogramma International Spectrum, vier Nederlandse films en één Nederlandse co-productie geselecteerd. Dochters van Malakeh van Jet Homoet en Sharog Heshmat Manesh gaat in wereldpremière op Hot Docs. De documentaire toont twee Iraanse zussen die naar de toekomst kijken en hun leven vorm proberen te geven.