Kort medianieuws 6 april 2011

voetbal

 • De Duitse publieke TV-zender ZDF gaat vanaf 2012 de Champions League-wedstrijden uitzenden in Duitsland. Momenteel liggen de rechten nog bij de commerciële tvzender Sat1. ZDF heeft met de UEFA een contract getekend voor de seizoenen 2012/2013 tot en met 2014/2015. Het contract behelst het uitzenden van één live-wedstrijd per speeldag, de samenvattingen van andere wedstrijden, de kwalificatie wedstrijden alsmede de UEFA Super Cup. 
 • Paul Baran, een engineer die meehielp de technische basis onder het Arpanet te leggen, is op 84-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Palo Alto, Californië, aan de gevolgen van longkanker. Lees verder
 • De websites van SBS hebben in maart ruim 3,7 miljoen unieke bezoekers getrokken, een stijging van 44 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het aantal gestarte streams (video’s) steeg het afgelopen jaar met 1337 procent tot 21,4 miljoen. Ook het aantal pageviews is flink gestegen, 132 procent ten opzichte van maart 2010, en kwam uit op ruim 65 miljoen. Volgens SBS is maart de beste maand voor de websites geweest in de geschiedenis van het bedrijf. Lees verder.
  sbsnederland 
 • De betaalmuur die De Telegraaf om haar online krant heeft gebouwd, blijkt lek. De artikelen worden niet beschermd als iemand de url handmatig invoert. De  betaalmuur van De Telegraaf doet haar werk niet goed. Bezoekers van de website kunnen artikelen in de digitale versie van het dagblad lezen zonder abonnement of eenmalige betaling. Zij moeten dan de originele afbeelding openen in hun browser. Dat meldt een tipgever die anoniem wil blijven aan Webwereld.
 • Over geld hoeft Esther Vestering uit Uitgeest even niet meer na te denken. Zij won dinsdagmiddag een creditcard met 45.000 euro in restaurant Mauve in Laren. De actie, die gekoppeld was aan de film Gooische Vrouwen, werd georganiseerd door radiozender Skyradio. Lees verder.
 • Irene Moors, Angela Groothuizen, Jack Spijkerman, Jamai Looman, Dennis Weening, Ilse Warringa, Tygo Gernandt en Leontine Borsato gaan aan de slag als comedian in De Grote Improvisatieshow. Lees verder.
 • Hordes journalisten uit de hele wereld zijn afgekomen op het proces tegen de Italiaanse premier Berlusconi. Dat begint morgenochtend bij de rechtbank in Milaan. Lees verder.
 • Franse deelnemers aan het realityprogramma “Temptation island” moeten elk 15.000 tot 17.000 euro krijgen van TF1. Dat heeft het hof van beroep van Versailles geoordeeld.De deelnemers hadden een proces aangespannen tegen de zender. Ze vonden dat ze als werknemers, zelfs als uitvoerende artiesten, moesten beschouwd en betaald worden. De rechtbank is hen daarin gedeeltelijk gevolgd. Er werd erkend dat er sprake is van arbeid omdat zaken in scène werden gezet en omdat de deelnemers in interviews moesten zeggen wat de productie van hen verwachtte. Als kunstenaars werden ze niet erkend omdat ze “geen rol moesten spelen of tekst moesten opzeggen”. (VRT/De Redactie)
 • Brussel-correspondent Paul Sneijder verlaat de NOS, waar hij 28 jaar heeft gewerkt. Hij begint een eigen communicatie- en adviesbureau in Brusse. Het ‘buro Brussel’ van de NOS gaat verder met de twee correspondenten Chris Ostendorf (Europa/NAVO) en Joris van Poppel (België/Europa). (via VIllamedia)