De Luxemburgse media-toezichthouder ALIA heeft afgelopen week haar website geopend. De toezichthouder werd nadat deze was ingesteld vorig jaar actief en is in feite de Luxemburgse tegenhanger van het Commissariaat voor de Media.
ALIA
ALIA dat staat voor Autorite Luxembourgeoise Independante de l’Audiovisuel, houdt ook toezicht op de op Nederland gerichte zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Z, RTL Lounge, RTL Crime en RTL Telekids, aangezien deze Luxemburgse uitzendlicenties hebben. Het uitgeven (en intrekken) van uitzendlicenties blijft in Luxemburg een zaak van de regering.
Klachten
Bij ALIA mogen ook klachten worden ingediend tegen zenders, die ALIA vervolgens in behandeling neemt. De voertaal van de toezichthouder is Frans. De op de ALIA-website gepubliceerde beslissingen gaan vooral over de op Franstalig België gerichte zenders RTL-TVI, Club RTL en Plug RTL. ALIA heeft daarbij nog geen boetes gegeven, maar houdt het in de praktijk bij waarschuwingen. ALIA kan ook de zender verplichten de waarschuwing uit te moeten zenden. De boetes die ALIA mag geven, zijn overigens relatief laag: van 250 tot 25.000 euro.
De klachten aangaande overtreding van de Luxemburgse mediawet met betrekking tot de Franstalig Belgische zenders gaan met name over programma’s die voor minderjarigen schadelijk kunnen zijn. Soms gaf ALIA de klagers daartoe gelijk en gaf een waarschuwing.
Geen procedures tegen zenders RTL Nederland
Ten behoeve van RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Lounge, RTL Crime en RTL Telekids heeft ALIA alleen op verzoek van RTL de beslissing genomen dat het Kijkwijzer-systeem van NICAM (Nederlands Instituut Classificatie Audiovisuele Media) mag worden gebruikt. Verder bestaan er geen procedures.
Commissariaat voor de Media
In Nederland mag het Commissariaat voor de Media bij een zeer ernstige overtreding aan een zender die meer dan 500.000 huishoudens bereikt maximaal 225.000 euro als boete opleggen. Alleen voor regionale en lokale zenders hanteerde Nederlandse toezichthouder lage boetebedragen tot respectievelijk 45.000 (regionaal) en 11.250 euro (lokaal). Waar het Nederlandse Commissariaat voor de Media actief zenders monitort en sancties oplegt, lijkt ALIA meer op basis van klachten te handelen en het aldus bij waarschuwingen te laten.
Voordeel
Op deze wijze heeft RTL het voordeel ten opzichte van concurrent SBS niet beboet te worden bij bijvoorbeeld de overtreding van het aantal toegestane reclameminuten.Met het openen van de website maakt ALIA heet ook mogelijk een klacht tegen de overtreding van de Luxemburgse Mediawet per internet in te dienen, en aldus ook tegen de op Nederland gerichte RTL-zenders. Dat kan via http://www.alia.lu/fr/Plaintes (Franstalig) / http://www.alia.lu/en/Complaints (Engels) http://www.alia.lu/de/Beschwerdeformular (Duits)