Media kort: augustus 1997

MEDIAWET KAN NIETS DOEN TEGEN HOMESHOPPING

De Mediawet biedt geen enkele houvast om het aantal homeshoppings programma’s van de Holland Media Groep terug te dringen. RTL 4 en 5 vallen als Luxemburgse zenders niet onder de Mediawet. Veronica verhuur haar zendtijd door aan een buitenlandse aanbieder. Dat stelt het Commissariaat van de Media naar aanleiding van een poging van kabelexploitant A2000 om de homeshoppingsprogramma’s drastisch terug te brengen. A2000 wil de uitzendingen vervangen door aantrekkelijker alternatieven. De kabelmaatschappij onderhandelt hierover met de HMG waarmee het contract per 1 september afloopt. De HMG zegt niet gelukkig te zijn met het plan en vind dat andere zenders op deze manier mee gaan profiteren van het succes van de HMG-zenders. Natuurlijk verdient de HMG ook een flinke duit aan de homeshoppinguitzendingen.

VERNIEUWING HAAGS KABELNET

Op meer dan tweehonderd plaatsen in Den Haag wordt binnenkort een begin gemaakt met de vervanging van het oude kabelnet door nieuwe kabels van glasvezel. Door de vernieuwing kan exploitant Casema het aanbod van diensten op het gebied van telefonie en computergebruik uitbreiden. Bovendien biedt het glasvezel net de mogelijkheid om het aantal televisie- en radiokanalen sterk uit te breiden. Casema nam vorig jaar het kabelnet voor 311 miljoen gulden over van de gemeente Den Haag. De modernisering van het net moet voor de volgende zomer gereed zijn.

VERLIES VOOR VLAAMS VTM

De Vlaamse commerciele televisiezender VTM, voor 44,3 procent eigendom van het Nederlandse uitgeversconcern VNU, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van f 19,2 miljoen. Daling van de kijkcijfers en lagere reclame-inkomsten zijn de belangrijkste oorzaken van het verlies. De VTM heeft ook te maken met sterke concurrentie van VT-4, een zusterbedrijf van het Nederlandse SBS 6. Deze concurrentie zal alleen nog maar toenemen omdat het reclame-monopolie van VTM door de Europese Commissie is verboden. Meer commerciele zenders zullen een stap gaan wagen op de Belgische tv-markt.

KORT NIEUWS -1-

->De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft deze week overleg gepleegt over een aantal concept-regels tegen al te uitbundige reality-tv. De regels zijn opgesteld door de ministers van binnenlandse zaken, justitie en verkeer en waterstaat. De regels komen er in hoofdlijnen op neer dat bij rampen en dergelijke alleen persvoorlichters commentaar mogen geven op werkzaamheden van politie, brandweer en ambulance. Verder moeten slachtoffers en verdachten zoveel mogelijk worden afgeschermd van de camera’s.  

-> De tv-serie ER (Emergency Room) is opnieuw in veel categorieen genomineerd voor een Emmy Award. De serie maakt kans op 22 van de felbegeerde Amerikaanse televisieprijzen. Dat zijn vijf nominaties meer dan vorig jaar. De serie is onder meer genomineerd in de categorieen beste acteur, beste actrice, beste mannelijke bijrollen en beste vrouwelijke bijrollen. In Nederland scoort de serie gemiddeld een kijkcijfer van 6 procent en een waardering van 7,8.  

-> De reeks zondagvieringen voor de televisie tijdens dit zomerseizoen is door het rooms- Katholieke Omroeppastoraat voortijdig beeindigd. Dit is deze week bekend gemaakt. Na klachten van kijkers over de eerste uitzending – met als thema ‘Water’ – had kardinaal Simonis de pastores van het omroeppastoraat vorige week laten weten dat de serie gestopt moets worden.  

-> De NPS, ziet voorlopig geen kans de bezuinigingen van 6,8 miljoen gulden uit het Meerjarenplan van de publieke omroep te halen. Door een grotere doelmatigheid kan er wel flink bespaard worden, maar voor het overgebleven bedrag van 2,3 miljoen zou in de programma’s moeten worden gesneden. Dit zal volgens directeur Willem van Beusekom tot versobering van het programma-aanbod van de NPS leiden. De NPS heeft in tegenstelling tot andere zendgemachtigden geen eigen vermogen, waaruit het geld voor de bezuinigingen kan putten.

PROBLEMEN BIJ NV EREDIVISIE

In de Eredivisie NV, in maart opgericht om de commerciele belangen van de clubs in de hoogste divisie van het betaalde voetbal te behartigen, rommelt het alweer. Betaalzender Canal Plus is naast de overeenkomst met de vennootschap over de tv-rechten van de eredivisie ook bezig afzonderlijke partnershipcontracten met PSV, Ajax, Feyenoord en Vitesse af te sluiten. Een aantal andere clubs, met name De Graafschap, heeft daar bedenkingen over en wil opheldering. Canal Plus zegt in commentaar dat de andere clubs zich niet zo druk moeten maken. Het gaat puur om het gebruik van beeldmerken etc. etc. in de reclamecampages die Canal Plus gaat voeren om meer abonnees te trekken voor de betaalzender.  De directeuren van de grote voetbalstadions in Nederland willen voortaan meedelen in de opbrengsten van de televisie-gelden van voetbalwedstrijden. “Wij hebben alleen maar last van die televisieploegen. Ze komen met heel veel mensen bij ons over de vloer, maken gebruik van alle faciliteiten en stroom en we zien er geen cent voor terug. Het kost ons alleen maar geld.”, zegt Jan Gaasterland, directeur van de Amsterdam Arena, de thuishaven van Ajax. Over enkele weken begint de nieuwe voetbalcompetitie weer. Voor de clubs liggen er miljoenen te wachten door de opbrengsten uit televisiegelden. De meeste clubs bezitten zelf een stadion en dus delen deze stadions automatisch mee in de opbrengsten. Er zijn echter ook clubs, die stadions huren, zoals bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord en straks Vitesse. De stadions waar deze clubs gebruik van maken vallen bij de verdeling van de televisiegelden buiten de boot.

LUISTERCIJFERS

Luistercijfers van mei/juni 1997. Marktaandelen gemeten van maandag t/m zondag van 7-24 uur:

                       Mei/Juni Apr/Mei  Mrt/Apr Feb/Mrt Jan/Feb 
 1 Sky Radio             14.2     14.3     14.4    14.7    14.7 
 2 Radio 3FM             13.5     13.6     14.2    13.8    13.1 
 3 Noordzee               9.2      8.9      8.9     8.9     8.9 
 4 Radio 10 Gold          9.1      8.7      8.5     8.5     8.7  
 5 Radio 2                8.8      8.6      8.2     8.4     8.7 
 6 Radio 1                7.3      7.8      8.0     7.9     7.6 
 7 Radio 538              6.8      6.4      6.3     6.4     6.6 
 8 Veronica               2.9      2.9      2.9     2.8     2.6 
 9 Classic FM             1.5      1.5      1.4     1.4     1.2 
10 Radio 4                1.4      1.6      1.7     1.7     1.6 
11 Love Radio             1.1      1.1      1.0     0.9     1.1 
12 Radio 5                0.9      0.9      0.9     0.8     0.9 
-- Gez. Regio            15.5     15.7     15.6    15.5    16.1

Vooral Radio 2 en Radio 10 Gold deden het de afgelopen maanden erg goed. Tevens is het Classic FM gelukt om met een kleiner zenderpark een hoger marktaandeel te halen dan Radio 4. Sky Radio en Radio 3 leverden beide een tiende in. Radio 1 ging flink onderuit en Radio 538 krabbelt langzaam terug naar het ‘oude niveau’.

MEER KIJKERS TOUR DE FRANCE

Het gemiddelde marktaandeel van de tv-uitzendingen over de Tour de France ging dit jaar bergopwaarts. Van alle tv-kijkers keek 56 procent naar het belangrijkste wielerevenement. Dat is 5 procent meer dan vorige zomer. De waardering klom ook, met 1 punt naar het rapportcijfer 7,3. In absolute getallen keken er minder mensen, 920.000 nu tegen 1.200.000 vorig jaar, naar de Tour. Dit komt door de NOS dat de Tour dit jaar later in het vakantieseizoen begon. In Spanje was het slechter gesteld met het aantal kijkers naar de Tour. De Rond van Frankrijk heeft de afgelopen weken in Spanje miljoenen kijkers minder getrokken dan de jaren ervoor. De mindere prestaties van de als opvolger van Miguel Indurain aangekondigde Abraham Olano waren daar grotendeels schuldig aan.

PROBLEMEN VOOR PEEKEL’S CARTOONDAM

Nog voordat de gemeente Rotterdam officieel toestemming heeft gegeven en het investe- ringsplan rond is, is er heibel ontstaan over Cartoondam, het door tv-maker Han Peekel bedachte attractiepark waarin strips en tekenfilms centraal staan. Volgens het blad Stripschrift heeft initiatiefnemer Peekel flinke bonje met zijn beoogde mede-oprichters. Er zijn problemen over de investeringskosten, alsmede over de rechten op striphelden. Bovendien zijn er geen geldschieters en geen tekenaars. Tevens is de locatie waar het park zou moeten komen niet bekend, zo maakt het tijdschrift somber de balans op. Han Peekel zelf was wegens een vakantie in Italie niet bereikbaar voor commentaar.

EINDE VOOR OVER DE ROOOIE

‘Over de Roooie’, een van de meest omstreden Nederlandse televisieprogramma’s, stopt op het hoogtepunt. Op 25 augustus zendt SBS 6 de laatste aflevering uit. Volgens een woordvoerdster is de omroep geenszins geweken voor alle kritiek, maar waren de ideeen na anderhalf jaar eenvoudigweg uitgeput. Hoewel veel mensen het programma smakeloos vonden, trok Over de Roooie gemiddeld 434.000 kijkers.

NOB SPANT KORTGEDING AAN TEGEN MCKINSEY

Het Nederlandse Omroepproduktie Bedrijf (NOB) heeft een kort geding aangespannen tegen onderzoeksbureau McKinsey. Het NOB wil inzage in het rapport ‘Totaal Omroepproduct’ dat McKinsey in opdracht van de NOS heeft opgesteld. Het rapport bestaat uit twee delen, een openbaar deel en een deel over de bezuinigingsmogelijkheden bij de individuele publieke omroepen zelf. De omroepen hebben van dat tweede deel alleen het stuk dat henzelf aangaat. Het NOB, dat met 1550 mensen facilitaire diensten levert aan de omroepen, wil nu het gehele rapport zien omdat daarin passages staan over zijn tarieven. Die zouden omlaag kunnen. Het NOB vindt het vreemd dat hierover geen wederhoor is gepleegd en wil weten hoe de conclusie is getrokken. De advocaat van het NOB vermoedt dat McKinsey botweg het laagste tarief als maatstaf heeft genomen.

VOORSPELLING: MINDER RECLAME-BESTEDINGEN

Televisie-omroepen moeten dit jaar rekening houden met teruglopende reclamebestedingen. Door de afwachtende houding van adverteerders en de scherpere concurrentie tussen de zenders zet de vorig jaar ingezette daling zich dit jaar in versneld tempo door. Die voorspelling staat in de Media Inflatie Barometer van de Vereniging van communicatie-advies-bureau’s VEA. Bij andere media zullen de advertentiekosten dit jaar gelijk blijven of licht dalen. Alleen bij kabelkranten is sprake van een sterke stijging. Onduidelijk is of er sprake is van een verzadiging of van een tijdelijke afwachtende houding aan adverteerderszijde.

OPTA WAAKHOND OP TELECOMMARKT

De post- en telecommunicatiemarkt heeft sinds vorige week officieel een ‘waakhonddienst’ die de naam College van de Onafhankelijke Post en Telecomunnicatie Autoriteit draagt. De OPTA is in het leven geroepen in verband met de op 1 juli gerealiseerde liberalisering van de telecommarkt, waardoor er naast PTT Telecom ook andere aanbieders van telefonie op de markt zijn gekomen. De OPTA ziet toe op de vrije marktwerking. Nieuwkomers moeten een eerlijke kans krijgen zich een plaats op de markt te verwerven naast PTT Telecom.

KORT NIEUWS – 2 –

-> Peter Faber debuteert als quizmaster. De acteur presenteert vanaf zondag 10 augustus een quiz met de Nederlandse televisiegeschiedenis als thema. Het spelprogramma dat de TROS uitzendt, is geinspireerd op het Britse ‘Telly addicts’. De naam van de vooralsnog negendelige reeks is ‘Goed Bekenen’. Na drie afleveringen op zondag komen er vanaf 4 september zes op de donderdag. De uitzendingen zijn te volgen via TV-2.  

->  De eenmalige terugkeer van Willem Duys als tenniscommentator, vorige week bij de Dutch Open in Amsterdam, mag dan bij sommigen nostalgische gevoelens hebben opgeroepen, menigeen heeft zich ook gestoord aan de 68-jarige presentator. Zowel bij de AVRO als bij de organisatie kwamen tijdens het toernooi tientallen ‘klaagtelefoontjes’ binnen. Veel mensen vonden het commentaar van Duys niet meer van deze tijd. ‘Duys van de buis’ en ‘Duys naar huis’ waren enkele reacties van ontevreden kijkers. Een woordvoerdster van de AVRO geeft desgevraagd toe dat er regelmatig is gebeld, maar de telefoon stond zeker niet roodgloeiend. “Gelul”, noemt Duys zelf de kritiek.  

-> Peter R. de Vries heeft een klacht ingediend tegen een officier van justitie van het Rotterdamse parket, mr. Y.A. van der Meer. Hij verwijt Van der Meer tijdens de rechtszaak inzake de moord op Ramon Sewnandan van 8 juli, onjuiste informatie over zijn programma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ te hebben verkondigd en zo hem en het programma schade te hebben berokkend.  

-> Nederland 2 krijgt ze in het voetballoze tijdperk flink om de oren. Vergeleken met vorig jaar, toen er een Europees Kampioenschap was, verloor de zender over de maand juni maar liefst 16 procent marktaandeel. Door iets betere resultaten bij Nederland 1 en 3 wist de publieke omroep als geheel de schade te beperken tot 11 procent. Best bekeken in de maand juni was het NOS Journaal van 29 juni. De hoogste waardering, een 8.2, ging naar een aflevering van de ziekenhuisserie ‘ER’.  

-> Door een parlementaire schoonheidsfout is de uitbreiding van de legale nevenactiviteiten van de publieke omroep tijdelijk op sterk water gezet. Staatssecretaris Nuis en het Commissariaat voor de Media zien echter nieuwe activiteiten op bijvoorbeeld Internet door de vingers. Gedoogbeleid vormt het noodverband om problemen te voorkomen. Uiteindelijk zal de Eerste Kamer, kort na het zomerreces, de zaken moeten rechttrekken.  

-> De Nederlandse journalistiek verwerpt eensgezind de conceptgedragscode die minister Dijkstal van binnenlandse zaken in samenwerking met zijn collega’s Sorgdrager (justitie) en Borst (volksgezondheid) heeft opgesteld voor verslaggeving bij rampen en incidenten. De regels staan op gespannen voet met de vrijheid van nieuwsgaring. Dat is de uitkomst van overlag wat vorige week plaatsvond tussen de Nederlandse Vereniging van Journalisten het Genootschap van Hoofdredacteuren, de tv-nieuwsredacties van NOS, SBS en RTL en het Radio 1 Journaal. De NVJ hoopt Dijkstal door middel van verdere gesprekken op andere gedachten te brengen.

COMMERCIELE ZENDERS CLAIMEN MILJOENEN VAN JORRITSMA

Drie radiostations die op 28 juli door minister Jorritsma van verkeer en waterstaat een FM-frequentie werd geweigerd, claimen in totaal veertig miljoen gulden van de staat. Dat blijkt uit de bezwaarschriften tegen de FM-beschikking die de advocaat van de stations, mr. Th. Richard bij het ministerie heeft gedeponeerd. Nederland FM (Nederlandse muziek voor 45-plussers) begroot de schade, doordat het tot 2000 van een FM frequentie verstoken is, voorlopig op 27,4 miljoen gulden. Sun FM (Rotterdam) eist 5,86 miljoen en City FM (agglomeratie Amsterdam) 6,36 miljoen gulden. Eerder tekende de advocaat voor zijn clienten bezwaar aan tegen de tijdelijke herverdeling bij Europees commissaris K. van Miert. Doordat de FM- frequenties voor de commerciele stations in handen zijn van slechts vier grote marktpartijen zou er sprake zijn van schending van de concurrentieregels. Als minister Jorritsma de bezwaren verwerpt, staat voor de stations de gang naar de rechter open.

NIEUW CONTRACT TUSSEN ENDEMOL EN RTL DUITSLAND

De vernieuwing van het contract tussen televisieproducent Endemol en de Duitse commerciele zender RTL Television is op een oor na gevild. Endemol verwacht binnenkort hierover met een bericht naar buiten te komen, zo zei een woordvoerder deze week. Het huidige contract tussen Endemol en RTL loopt eind dit jaar af. Bij de start van nieuwe bespre- kingen voor het nieuwe contract werd al snel duidelijk dat de Duitsers minder wilden afnemen dan in het vorige contract dat f 300 miljoen in drie jaar behelsde. Hoe het nieuwe contract voor Endemol uitpakt wilde de woordvoerder nu niet zeggen. Hij bevestigde slechts dat de onderneming doorgaat met haar activiteiten voor RTL in Duitsland. Endemol heeft daar de afgelopen jaren veel succes, bijvoorbeeld met de tv-shows voor Linda de Mol en Rudi Carell.

MTV DAAGT HAAGSE PROGRAMMARAAD VOOR RECHTER

MTV Europe, dat vorige week zijn tiende verjaardag vierde, heeft besloten de Haagse Programmaraad voor de rechter gedaagd. In kort geding wil de muziekzender voorkomen, dat zij per 1 september van de Haagse kabel moet wijken voor The Music Factory. MTV kiest voor dit zware geschut omdat de Programmaraad weiger met de van oorsprong Amerikaanse muziekzender van gedachten te wisselen. Bovendien heeft het station zijn twijfels bij de procedures die zijn gevolgd bij het opstellen van het kabelplan. Tevens heeft de Programmaraad bekent gemaakt dat zij geen reden ziet voor een herziening van haar standpunt. MTV heeft ook het Commissariaat voor de Media gevraagd een oordeel te geven over dit besluit. MTV maakt zich boos op de manier waarop de Programmaraad te werk is gegaan en vind dat zij achteloos is gepasseerd.  Ook vraagt MTV zich af waarom er wel twee nieuwszenders (CNN en BBC World) op de kabel kunnen en er geen ruimte is voor twee heel verschillende muziekzenders. De MTV – TMF soap op de Haagse kabel gaat dus nog even door….

EO STOPT MET “IK WEET HET BETER”

De Evangelische Omroep stopt na vijf seizoenen en 403 afleveringen met het spelletje ‘Ik weet het beter’. Zaterdag 30 augustus zal presentator Bert van Leeuwen voor het laatst de vraag stellen, waarop het antwoord steevast luidt: Ik weet het beter. De EO heeft besloten om na vijfseizoen, “op het hoogte punt te stoppen”, aldus een woordvoerder van de EO. Bovendien is er in de programmering voor het komende seizoen geen plaats meer voor een quiz van een half uur. Voor presentator Bert van Leeuwen is overigens genoeg werk bij de EO. Naast ‘Chirurgenwerk’ zal hij binnenkort ook het medische programma ‘Diagnose kanker’ gaan presenteren.

KEES JANSMA NAAR CANAL+

Kees Jansma (50) vertrekt per 1 september als redactiechef bij Studio Sport. Jansma wil na negen jaar leiding te hebben gegeven aan het sportprogramma iets anders gaan doen in de sportjournalistiek, zo laat de NOS weten. Jansma gaat onder meer werken voor de Weekbladpers (uitgever van Voetbal International) en de betaalzender Canal+, dat achter de decoder live voetbalwedstrijden uit de eredivisie gaat brengen. Jansma gaat bij Canal+ werken als presentator en commentator.

GALAPARTY VOOR START CANAL+

Canal+ organiseerde maandagavond een gala-party in het Scheveningse Circustheater. Daar werd de start van het abonneestation samen gevierd met het in premiere gaan van de film Batman. Veel bekende Nederlanders uit de radio- en tv-wereld waren naar Scheveningen gekomen om het feest mee te maken. Onder de gasten was ook de filmproducent Matthijs van Heijningen aanwezig. Deze was erg blij met de komst van Canal + naar Nederland omdat Canal+ plannen heeft om de Nederlandse filmindu- strie een handje te helpen. Dat zou dan moeten gebeuren door investeringen in zogeheten tv-films: volwaardige speelfilms met een budget van enkele miljoenen die uitsluitend op de televisie worden vertoond. Het Canal+ feest zorgde ook nog voor zo’n 500 telefoontjes bij de politie Haaglanden. Het laserapparaat wat bij het Circustheater in Scheveningen stond opgesteld maakte in de lucht witte, draaiende, bollen zichtbaar. Deze effecten waren tot ver in de Haagse omtrek zichtbaar. Veel bewoners uit Haaglanden dachten dat zij UFO’s zagen en belden de politie om uitleg.  Ook donderdagavond liet Canal+ weer van zich spreken in Den Haag. Op een bomvol Spuiplein keken honderden toeschouwers ademloos toe hoe mars- mannetjes de aarde veroverden. Op een enorm doek werd de film Mars Attacks vetroond. Het heerlijke zomeravondweer en het optreden van een swingende Antilliaanse drumband droegen een steentje bij aan de gezellige sfeer op het plein. De gratis voorstelling was een promotiestunt van de abonneezender Canal+.

VAN GOGH VERTROKKEN BIJ TALKRADIO

Theo van Gogh is weg bij de commerciele radiozender TalkRadio 1395 AM. Theo van Gogh had het weekend daarvoor een brief in de bus gekregen waarin hem werd verteld dat hij zijn programma moest aanpassen aan het ‘format’ van de andere TalkRadio programma’s. Theo van Gogh is niet gediend van dit soort censuur en heeft besloten om TalkRadio te verlaten. “Ik ben geen debiele kleuter die alleen maar krantenkoppen voorleest”, aldus Van Gogh. Het is nog onduidelijk of zijn co-presentatrice Frederique Spigt bij Talkradio blijft. Theo van Gogh zou aanvankelijk pas afgelopen vrijdag afscheid nemen maar hij was afgelopen woensdag al niet meer te horen op de zender. Michiel Herter, directeur van TalkRadio, verblijft momenteel in het buitenland en was niet voor commentaar bereikbaar. Veder wilde niemand bij het radiostation reageren. Het is wel bekend dat Herter ‘meer niveau’ wil. Met zijn nieuwe plan streeft hij naar commerciele radio voor de wat hoger opgeleiden. Op die manier hoopt de directeur meer adverteerders te trekken.

10 GOLD HERDENKT ELVIS

Radio 10 Gold verzorgt van maandag 11 augustus tot en met zaterdag 16 augustus dagelijks uitzendingen vanaf Elvis Presley’s landgoed Graceland in Memphis, Tennessee. Tom Mulder en Jos van Heerden zullen in de ‘Elvis Week 97’ dagelijks tussen 16.00 uur en 19.00 uur rechtstreeks zijn te horen vanuit hun mobiele studio in de tuin tegenover de ingang van het landgoed. Mulder en Van Heerden houden de luisteraars op de hoogte van alle bijzondere evenementen die in en om Graceland worden gehouden. Daarnaast lichten zij de thuisblijvers in over het wel en wee van de zeven prijswinnaars van de Elvis-quiz die een week in en om Graceland mogen verblijven.

KORT NIEUWS – 3 –

-> Oud-zwemkampioene en presentatrice Hansje Bunschoten moet stoppen met de succesvolle KRO-reeks ‘Ik hou van jou’. Het programma krijgt om bezuinigingsredenen in het nieuwe seizoen geen vervolg. Bunschoten, die op contractbasis werkt, blijkt bij de KRO wel regisseur van ‘TV Studio’ en maakster van het radioprogramma ‘Damokles’. Mocht zich een sponsor aanbieden die het programma ‘Ik hou van jou’ een financiele injectie wil geven dan keert het programma direct terug, aldus Allard Berends, hoofd Informatieve Programma’s bij de KRO.  

-> Myrna Goossen gaat komend seizoen voor SBS 6 “Klussen met kijkers” presenteren. Het is een nieuw wekelijks programma voor de doe-het-zelvers. Goossen werd dit voorjaar bij de 5 Uur Show van RTL aan de kant gezet. In ‘Klussen met kijkers’, dat op zondag tussen vijf en zes zal worden uitgezonden, behandelt Goossen met aannemer Fokke van Alphen kleinere ‘problemen’ die doe-het-zelvers kunnen tegenkomen. “Een verbouwing van een keuken komt bijvoorbeeld niet aan bod”, aldus een zegsman van SBS 6. “Dergelijke zaken zijn al in andere programma’s te zien. Het gaat in ‘Klussen met kijkers’ vooral om het kleinere werk, zoals het zelf maken van meubels”.  

-> Televisieproducent Endemol en de Duitse commerciele zender RTL Television zijn het op hoofdlijnen een over een nieuw driejarig contract. De overeenkomst gaat op 1 januari 1998 in, zo maakte de onderneming van Endemol deze week bekend.  

-> De KRO-televisie zendt vrijdag 10 oktober een compilatie uit van de 31ste aflevering van de Country Music Awards. Het is voor het eerst dat dit prijzengala (in Amerika op 24 september rechtstreeks te volgen op televisie) in Nederland is te zien. Verantwoordelijk voor het KRO- programma zijn Jan de Jong en Ruud Hermans. Genomineerd zijn o.a. Brooks & Dunn, Vince Gill, Deana Carter, Alabama en The Bellamy Brothers.  

-> Het kunstprogramma ‘Panorama vrijdag’ zal in het komende seizoen niet langer worden gepresenteerd door Jan Meng. Het vrijdagse cultuurmagazine gaat door zonder presentator. “We waren niet tevreden over de vorm” aldus NPS-woordvoerster W. Broekhuijsen. “Er zijn op het derde net al genoeg kunstprogramma’s die worden gedragen door een presentator, zoals ‘VPRO-Laat’ of ‘Plantage’ met Hanneke Groenteman.”  

-> Henk Spaan begint maandag met een nieuw wekelijks voetbalprogramma voor Veronica, dat is getiteld ‘Voetballen doe je zo’. Het programma verhaalt over de liefde voor de voetbal- sport.

-> RTL 5 Nieuws en Weer gaat zich op alle werkdagen in de vroege ochtend volledig op de zakenmensen richten. Met het nieuwe programma ‘Business Ochtend’, dat steeds om 06.40 begint en (met behulp van herhalen) tot 08.30 uur duurt, wordt zakenmindend Nederland vanaf 1 september gewekt en bijgepraat door Elleke van Doorn.  -> Vanaf 1 september heeft KinderNet een eigen voetbalcompetitie: de Zoocup. Iedere schooldag rond 7.55 uur spelen nijlpaarden tegen kangoeroes of kikkers tegen stieren in een voetbalwedstrijd met veel humor. De commentaren worden verzorgd door een komische slang. Het programma is bedoeld om de KinderNet-kijkers alvast in de stemming te brengen voor het WK-voetbal van 1998. KinderNet brengt ook ‘Chico de Clown’ die met zijn hond BasBas in een ballon over de wereld zwerft.

RTL5 START VOETBALJOURNAAL

De KNVB heeft eindelijk het voetbaljournaal waarop al lange tijd wordt gewacht. Vanaf 1 september begint RTL 5 met ‘Voetbal in land’ waarin verschillende onderdelen van die sport worden belicht. Naast de landelijke competities komt ook het jeugd-, amateur- en damesvoetbal in het programma aan bod. Het nieuwe sportprogramma wordt gepresenteerd door Petra Dorrestijn. Zij was onder meer vijf jaar lang achter de schermen werkzaam voor Studio Sport. Later werkte zij mee aan de migrantenprogramma’s van de NPS ‘Meer op zondag’ en ‘Telelens’. In het tv-seizoen 1995/1996 was zij te zien bij FilmNet/Supersport en vervolgens bij de commerciele zender Sport7. Voetbal in het land wordt elke maandag en vrijdag uitge- zonden op RTL 5.

VAN GOGH PRESENTEERT ‘DE HUNKERING’

Theo van Gogh gaat voor Veronica de wekelijkse datingshow ‘De Hunkering’ presenteren. In smoking zal hij vanaf 1 september elke maandagavond rond half elf van een showtrap dalen om met behulp van een reusachtige vleesmolen dertig kandidaten te selecteren voor twee hunkerende vrijgezellen. Daarna volgt een ‘vleeskeuring’, waarbij de alleenstaanden ieder twee hapjes mogen uitkiezen. De afvallers maken alleen nog kans op ‘de meest innige omhelzing’. Na een diepgaand gesprek over hunkering bepalen de vrijgezellen hun defintieve keus, waarna de paartjes naar een caravan verhuizen waarin een camera eventuele intimiteiten haarfijn registreert.

BESTUUR ZOETERMEERFM STEELT ZENDER

Wederom is een lokale omroep het doelwit geworden van diefstal van een FM-zender. Afgelopen weekend werd de FM-zender van Zoetermeer FM gestolen. De grote onenigheid in het bestuur heeft er toe geleid dat enkele leden van het bestuur van de lokale omroep de zender zelf hebben meegenomen uit ongenoegen over de gang van zaken bij de omroep. De zender blijkt te zijn overgebracht naar een andere studio. Daar heeft de Radio Controle Dienst op haar beurt de zender in beslag genomen omdat eerst moet worden gekeken of de zender op de nieuwe locatie geen storingen oplevert. Dit zal zo’n drie weken in beslag gaan nemen. Tot die tijd zal het stil zijn in de ether op de frequentie van de omroep.

SBS6 PRESENTEERT GEDRAGSCODE

SBS 6 heeft als eerste Nederlandse omroep een gedragscode gepresenteert. “De scherp opgestelde code zal helderheid verschaffen over de werkwijze en de manier waarop wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als veel bekeken massamedium willen waarmaken”, aldus directeur Fons van Westerloo deze week. De gedragscode, waaraan vanaf december 1996 is gewerkt, bevat richtlijnen voor alle programmamakers van SBS6. Voortaan staat zwart op wit waaraan zij zich dienen te houden ten aanzien van geweld op televisie, het werken met verborgen camera’s, het bieden van ruimere mogelijkheden aan mensen die hun medewerking aan programma’s bij nader inzien liever intrekken, het tijdstip waarop erotiek wordt uitgezonden en de verslag- geving van misdaad, rampen en ongelukken. De gedragscode van SBS 6 werd opgesteld in samenspraak met de Tilburgse ethicus Huub Evers, oud-NOS- directeur Ed van Westerloo en journalist Jaap van Meekren.

SBS6 VOOR HET EERST OP WINST

De commerciele tv-zender SBS 6 heeft voor het eerst in haar tweejarig bestaan een kwartaal met winst afgesloten. Over het tweede kwartaal van dit jaar werd een positief netto-resultaat geboekt van 1,8 miljoen gulden. Volgens algemeen directeur Fons van Westerloo gaat het hierbij om een resultaat na aftrek van kosten en belastingen. Daarmee is het station verder dan was voorzien. “We kunnen nu al melden dat de maand augustus uitstekend wordt”, aldus Van Westerloo. Over het gehele jaar 1997 gerekend zal SBS 6 nog met een verlies van 8 a 9 miljoen gulden te kampen hebben. Over 1996 was dat 33 miljoen exclusief de aanloopkosten van circa 30 miljoen. “We verwachten in 1998 het eerste winstgevende jaar te draaien”.

KANS OP TERUGKEER VAN GOGH BIJ TALKRADIO

De kans dat Theo van Gogh terugkeert bij de commerciele radiozender TalkRadio 1395 is nog steeds aanwezig en wordt groter, aldus zijn ex-co-presentatrice Frederique Spigt. “De deur van TalkRadio stond op een kier en die kier is een stukje groter geworden”, aldus Spigt. Ondanks de stoere taal die Van Gogh vorige week nog sprak in reactie op zijn ontslag blijkt hij erg veel moeite hebben met het verlaten van TalkRadio. Frederique Spigt heeft aangegeven dat als Theo niet binnen afzienbare tijd bij TalkRadio terugkeert ook zij het station zal verlaten.

BART DE GRAAFF KOMT MET ‘OEVERLOOS’

‘Oeverloos’ heet het tiendelige Veronica-zomerprogramma van Bart de Graaff, waarin hij vanaf 23 augustus met bekende Nederlanders een boot- tochtje maakt over de Vecht. De gasten kunnen niet zomaar via een nette loopplank bij Bart aan boord komen maar moeten de nodige hindernissen nemen. Eenmaal ‘hoog en droog’ heeft de presentator een goed gesprek met ze over onderwerpen als het afgelopen en nieuwe televisieseizoen, droom- huwelijken, geld en de zin van het leven. In ‘Oeverloos’ zit een filmpje waarin Bart BV’ers (Bekende Vakantiegangers) uitzwaait naar hun vakantie-adres. Hij controleert ook nog even of de BV’ers thuis de gaskraan wel hebben dichtgedraaid en de vuilniszak hebben buiten gezet.

MTV VERLIEST ZAAK OVER HAAGSE KABEL

De internationale muziekzender MTV (Music Television) heeft deze week de Haagse Programmaraad tevergeefs voor een kort geding voor de rechter gedaagd. De muziekzender moet van de programmaraad op 1 september van het Haagse kabelnet om plaats te maken voor TMF. Volgens de president van de Haagse rechtbank, mr. A. van Delden, is een kort geding niet het juiste middel voor MTV om tegen het besluit van de programmaraad te ageren. De muziekzender moet hiervoor bij het Commissariaat van de Media aankloppen, meent hij. Het is onduidelijk of MTV verdere stappen gaat nemen. Inmiddels is TMF een reclameactie gestart om de Hagenaars erop te wijzen dat vanaf 1 september eindelijk TMF weer te ontvangen is op de Haagse kabel. Op de Haagse lokale radiozender StadsRadio 94 wordt met behulp van commercials afgeteld tot 1 september.

TV RIJNMOND OOK IN WEEKEINDE ACTIEF

De grootste verandering die TV Rijnmond in het nieuwe winterseizoen doorvoert is, dat vanaf 1 september ook in het weekeinde zal worden uitgezonden. Die uitbreiding houdt nauw verband met de nieuw ontwikkelde programmafilosofien, die ook het invoeren van een horizontale programmering en duidelijke begintijden tot gevolg heeft. In het weekeinde ligt het accent op het nieuws. Ook zijn complicaties te zien van uitzendingen van de afgelopen week. Op zaterdag brengt TV Rijnmond bovendien (om 22.30) een speelfilm of documentaire en wordt (om 20.30) het ‘Drechtjournaal’ (met nieuws uit de Drechtsteden) uitgezonden.

PAY-PER-VIEW SLEEPT CASEMA VOOR RECHTER

Het Hoofddorpse betaaltelevisie-bedrijf Pay Per View Nederland sleept Casema, e e n van de grootste kabelexploitanten van ons land, voor de rechter. Pay Per View eist in een kort geding, dat aanstaande maandag voor de Haagse rechtbank dient, nakoming van afspraken en een voorschot op schadevergoeding van f 1,5 miljoen. Pay Per View Nederland beschuldigt de Casema ervan alle contacten te hebben verbroken en dat is in strijd met eerder gedane toezeggingen. Pay Per View zou via twee kabeltelevisiekanalen zogenaamde ‘Event’-programma’s gaan uitzenden, zoals live-concerten, theatershows en daarnaast ook ‘Adult’-tv. Casema zegt dat het contact is verbroken omdat het bedrijf geen volledig businessplan had ingediend. Tevens blijkt dat Pay Per View Nederland met een pornoleverancier in zee is gegaan die criminele banden blijkt te hebben. Pay Per View ontkent dit en noemt het ‘grote onzin’.

KORT NIEUWS – 4 –

-> In twee maanden tijd hebben zich maar liefst 20.000 nieuwe abonnees gemeld, zo heeft deze abonnee-tv-zender bekengemaakt. In totaal telt Canal+ Nederland inmiddels 200.000 abonnees. De toestroom heeft te maken met het vele live-voetbal dat de zender dit seizoen gaat uitzenden.  

-> Programmamaker Willem Ekkel is door SBS 6 uitverkoren om samen met Carine Holties de nieuwsrubriek ‘Actienieuws’ te presenteren, aldus het commerciele tv-station. Willem Ekkel was in het verleden betrokken bij het VPRO-programma ‘Jonge Helden’ (samen met zijn broer Daan). Ook presenteerde hij radioprogramma’s voor de VARA en de televisieprogramma’s ‘Ekkel Index’ en ‘Terug naar de kust’ voor Veronica. ‘Actienieuws’ vervangt de vroege editie van ‘Hart Van Nederland’ en begint om 19.30 uur.  

-> De Engelstalige commerciele zender NBC wil in de toekomst een ‘Nederlands venster’ in de Nederlandse en Vlaamse huiskamers brengen. Het speciaal voor de ‘Lage Landen’ bedoelde programmablok staat los van de internationale uitzendingen. In eerste instantie is het blok bedoeld voor de adverteerdersmarkt. Deze kunnen zich door middel van dit venster beter op hun doelgroep gaan richten. In een later stadium is het de bedoeling dat er ook speciale programma’s voor de Nederlandse en Vlaamse markt worden gemaakt.

-> Ben van der Burg is sinds kort medewerker van Radio West. De ex-schaatser presenteert elke zaterdag en zondag tussen 16.00 en 18.00 uur het programma Radio West Sport. Van der Burg is al enige tijd sportpresentator bij SBS 6.  

-> In Hoevelaken is afgelopen zaterdag de vroegere verslaggever van het NOS Journaal Herman van der Spek overleden. Van der Spek is 69 jaar geworden. Dat heeft de NOS gisteren bekendgemaakt. Van der Spek werkte 21 jaar voor het Journaal. In 1988 ging hij met pesioen.  -> De uitgaven aan tabaksreclame in gedrukte media en buitenreclame is vorig jaar sterk onder de door de overheid gestelde norm van 1990 gedoken. Ten opzichte van dat jaar zijn de reclamebestedingen met 23,5 procentpunten gedaald, aldus indexeringsberekening van KPMG Accountants.

-> De NOS heeft zich verzekerd van de uitzendrechten van de wedstrijden van FC Twente in de Europa Cup-toernooien. In het deze week ondertekende contract zijn de live-uitzendrechten vergeven voor een periode van vijf jaar. De NOS beschikt nu over de uitzendrechten van vijf Nederlandse Europese Cup-deelnemers.

-> De TROS komt op 14 oktober met een nieuw, derde radio- en televisieblad. Over de naam, het formaat en de inhoud wilden TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd en de uitgever nog geen mededelingen doen. De nieuwe uitgave past in de plannen van de omroep om meer andere activiteiten aan de dag te leggen dan het maken van radio- en televisieprogramma’s. De TROS is ook van plan om bepaalde dagtrips aan de hand van tv-programma’s te gaan organisren.

NRC: SBS6 ZET STREEP DOOR PROGRAMMA’S

De directie van SBS-6 heeft in allerijl een dikke streep gezet door enkele programma-onderdelen die voor dit najaar op de rol stonden. NRC Handelsblad citeert directeur Fons van Westerloo die zich “wesenloos is geschrokken over de platheid ervan”. Zo was het de bedoelingen om jongeren in het programma ‘Love’ hun nietsvermoedende ouders met hun homoseksualiteit te laten confronteren. In het programma zouden verder mensen ‘live’ hun relatie verbreken. Ook het onderdeel ‘Ben jij de lekkerste thuis’ in een talkshow van Goedele, gaat niet door. Daarin was f 10.000 te winnen voor een orginile amateur-striptease.

TMF START WINTERPROGRAMMERING

TMF start 24 augustus met een nieuwe programmering. Opvallende nieuwe programma’s zijn ‘TMF Action’ een sportprogramma gepresenteert door Basten Zwart (een nieuwe VJ) en ‘Made in Holland’, waarin de muziek van eigen bodem centraal staat. Daarnaast vinden er tal van verschuivingen plaats in de programmering. Zo zal Wessel van Diepen verhuizen van de middag naar de late avond en daar ‘Wessels Woelige Wereld’ gaan presenteren, een heuse “late night show’ met natuurlijk veel aandacht voor muziek maar ook interviews met gasten uit binnen- en buitenland. Naast Basten Zwart (die voorheen werkzaam was achter de schermen bij TMF) is ook Jeroen Post toegevoegd aan het rijtje TMF-VJ’s. Jeroen Post is bekend van de jongensgroep Velvet.

NIEUWE PROGRAMMERING VOOR 538

Radio 538 wijzigt vanaf 1 oktober zijn programmering. De belangrijkste reden daarvoor is het vertrek van Will Luikinga en de andere baan voor Bart van Leeuwen. Luikinga gaat na ruim 30 jaar radio, lezingen houden over mediazaken en onderzoek verichten naar het imago van bedrijven. Bart van Leeuwen gaat zich als nieuwe program- en musicdirector volledig bezighouden met het muziekbeleid van het radiostation. Die wijziging betekenen nieuwe kansen voor jong talent. De weekenddiscjockeys Arlo van Sluis en Wouter van der Goes zijn vanaf 1 oktober op werkdagen te beluisteren.

2-VANDAAG JOURNALISTEN GEARRESTEERD

Vijf journalisten van het actualiteitenprogramma 2-Vandaag zijn de week in Wales gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit. Het quintet deed mee aan een cursus oorlogsverslag- geving waabij dummy mijnen werden getoond en gebruikt. Behalve de Nederlandse verslaggevers, werden nog tien anderen door de politie aangehouden. Zij werden allen na enige tijd vrijgelaten. maar kregen wel een proces-verbaal. De politie was gealarmeerd door een inwoner van de afgelegen streek waar de cursus wordt gegeven. Hij hoorde schoten en belde de politie. De knallen waren volgens 2-Vandaag afkomstig van namaakmijnen die wel ontploffen maar waarbij geen scherven vrijkomen. Dergelijke dummy’s worden ook wel gebruikt bij filmopnames en bij militaire oefeningen.

OLYMPISCHE VOLLEYBAL-FINALE BEST GEWAARDEERD IN 1996

De door Nederland gewonnen volleybalfinale van de Olympische spelen was het best gewaardeerde tv-programma van 1996. Dat blijkt uit het jaarverslag van de NOS. De 2,7 miljoen kijkers gaven het programma; waarin in de Nederlandse mannen het goud uit handen van de Italianen wisten te houden, een 8,6. De NCRV haalde met twee programma’s over de Jostiband de tweede (8,5) en derde (8,4) plaats. Het best bekeken programma van vorig jaar was het Journaal van 20.00 uur met 3,9 miljoen kijkers op 24 maart: er waren verkiezingen in Duitsland en na afloop van Ajax-Feyenoord vonden er ernstige ongeregeldheden plaats.

FELDERHOF GAAT ZELFSTANDIG VERDER

Rick Felderhof is bij de NCRV vertrokken en gaat nu als zelfstandig producent zijn tv- programma’s ‘De Stoel’ en ‘Villa Felderhof’ maken. Beide succesvolle programma’s blijven wel te zien bij de NCRV. Deze omroep bezit ook de rechten ervan. Felderhof heeft een contract met de NCRV gesloten voor de presentaie van deze en eventueel nieuwe producties. Programma- formules die Felderhofs bedrijf ontwikkelt, dienen in eerste instantie aan de NCRV te worden aangeboden. Een zegsman van de NCRV: “Achtergrond is de eis van de overheid dat 25 procent van alle programma’s door buitenproducten wordt gemaakt. En verder is het de keus van Rik Felderhof, die graag zelfstandig wilde gaan werken”.

SUCCESJE VOOR TV10

Een serieuze bedreiging voor de bestaande omroepen zal TV-10 nooit worden maar toch behaalde de zender afgelopen juli een bescheiden succes: een gemiddeld marktaandeel in kijkers van 2,1 procent. Een record sinds de start in mei 1995, volgens woordvoerder Tim Boersma. TV-10 heeft inmiddels de smaak te pakken, want de directie voorspelde de adverteerders in augustus een marktaandeel van 3,0 procent. Dit moet worden gerealiseerd met de geheel vernieuwde programmering die deze maand is ingevoerd.

POSTEMA ONDERHANDELT MET PUBLIEKE OMROEP

Koos Postema is in onderhandeling bij e e n van de publieke omroepen en hij heeft al een programmavoorstel ingediend. In een interview voor het programma ‘Nova’ afgelopen week naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag maakte hij duidelijk dat hij zijn carriere op de Nederlandse televisie op een serieuze manier wil afsluiten. In het zelfde interview gaf Postema ook aan geen spijt te hebben gehad van zijn overstap naar het ‘sterrenkanaal’ TV-10, dat door de overheidsingrijpen nooit van de grond is gekomen.

SBS6 EN TEXTIELONDERNEMER STRIJDEN OM SLOGAN

Over de reclameslogan ‘Van onder tot boven goed’ is een felle strijd ontbrandt tussen omroep SBS 6 en de Drentse textielondernemer Henk ten Hoor. Ten Hoor eigenaar van 50 textielzaken in het Noorden, verkoopt zijn sokken, silpjes en andere kleding al jaren onder deze slogan. SBS 6 begint op 6 september met een nieuw lifestyle modeprogramma dat – volgens het station geheel toevallig – ook ‘Van onder tot boven goed’ gaat heten. Ten Hoor heeft inmiddels zijn advocaat ingeschakeld die met de commerciele zender tot een aanvaardbare oplossing moet zien te komen. Bij SBS 6 maken ze zich niet zoveel zorgen: “Wij denken dat we juridisch sterker staan omdat meneer Ten Hoor zijn reclameslogan niet heeft gedeponeerd bij het merkenbureau. Wij hebben dat inmiddels wel gedaan, aldus een woordvoerder van SBS 6.

STRENGHOLT BEGINT TWEEDE RADIOZENDER

De Stengholt Groep, moedermaatschappij van Radio Noordzee Nationaal, begint een tweede radiostation. Onder de naam Radio Hollands Glorie zal deze nieuwe zender vanaf 1 november 24 uur per dag vrijwel non-stop de grootste Nederlandstalige hits/ellende uitzenden. Volgens Jerney Kaagman van RNN zijn op de nieuwe zender liedjes te horen van het ‘meezingrepetoire’. De “muziek” wordt afgewisseld met nieuws en weerberichten. Volgens Kaagman wordt met Radio Hollands Glorie tegemoet gekomen aan de wens van veel luisteraars die graag naar de muziek luisteren. De belangstelling wordt volgens haar onderstreept door de “indrukwekkende cd- verkopen en successen van artiesten in dit populaire Nederlandstalige genre”.

PIETER JAN HAGENS NAAR RADIO 1

Pieter Jan Hagens wordt per 1 september een van de vaste presentatoren van het Radio 1-Journaal van de NOS. Hij neemt de presentatie van de avondedities op maandag en dinsdag voor zijn rekening. Hagens werkte van 1982 tot 1995 voor de VARA. Daar presenteerde hij onder meer het Radio 1-programma VARA-editie en het programma Spijkers met Koppen. Ook presenteerde hij voor de VARA het mediaprogramma Zappelin en Jules Unlimited. Vanaf 1995 werkte Hagens bij Veronica, waar hij de programma’s ‘Hagens’ en ‘Het laatste woord’ presenteerde, dat wegens lage kijkcijfers alweer snel van de beeldbuis verdween.

EKSTEEN NIEUWE PRESENTATRICE 5 UUR SHOW

Maya Eksteen gaat vanaf 1 september samen met Viola Holt de ‘5 uur Show’ van RTL 4 presenteren. Dat heeft een woordvoerster van RTL vorig weekeinde meegedeeld. Eksteen was eerder onder meer te zien in ‘Lief en Leed’. Ze neemt de plaats in van Myrna Goossen, die in mei na twee jaar door RTL 4 aan de kant werd gezet omdat de zender naast Viola Holt een ander gezicht wilde. Behalve Eksteen kan de kijker het komend seizoen rekenen op een nieuw decor, nieuwe vormgeving, nieuwe muziek en nieuwe programmaonder- delen.

NOS WIL VERDER MET METEO-CONSULT

De innige samenwerking tussen het NOS-Journaal en het KNMI dreigt te worden verstoord door een flirt van het commerciele Meteo Consult uit Wageningen met de nationale omroep. De NOS-directie wil volgend jaar besprekingen met Meteo Consult voeren over de weersvoorspellingen in de televisie-journaals. Het meteorologisch bedrijf in Wageningen verzorgt momenteel al de weerberichten voor de RTL Nieuws-bulletins. Het contract met het KNMI met betrekking tot de weersvoorspellingen in de NOS-journaals loopt pas eind 1998 af. In de loop van 1998 volgen er nieuwe onderhandelingen, dan zal duidelijk worden of Meteo Consult de plaats van het KNMI bij het NOS-Journaal inneemt. De nationale omroep gaat wel al komend najaar met de beide ‘weerleveranciers’ praten over contracten voor de weersvoorspelling op de radio.

KORT NIEUWS – 5 –

->MTV verdwijnt vanaf maandag defintief van de Haagse kabel. De lege plek wordt ingenomen door de Nederlandse muziekzender TMF. Dat heeft het Commissariaat voor de Media vanochtend besloten. Zij volgt daarmee het advies van de Haagse programmaraad.  

-> De NOS heeft ongeveer 300.000 gulden uitgetrokken om kijkers via paginagrote advertenties naar ‘Studio Sport’ op zondagavond te lokken. NOS-voorlichter Fred de Vries ontkent dat de acties iets te maken hebben met de komst van Canal+, waar dit seizoen zo’n zeventig duels live te volgen zijn. “Het nieuwe voetbalseizoen is begonnen en ‘Studio Sport’ heeft een andere uitzendtijd (19.00 uur). Wij merkten dat er misverstanden leefden bij het publiek, vandaar deze aanpak”.  

-> Han Reiziger neemt maandag met een marathoninterview van e e n tot zes uur ’s middags afscheid van de VPRO-radio. Hij blijft het komende televisieseizoen nog wel verbonden aan de televisie, waar hij op zondagochtend ‘Reiziger in muziek’ presenteert. Reiziger is al 34 jaar aan de VPRO verbonden. In 1963 trad hij aan om muziekuitvoeringen te programmeren.  

-> De radio- en tv-journalist Henk Enkelaar is in zijn woonplaats Amersfoort overleden. Enkelaar is 69 jaar geworden. Henk Enkelaar kwam in 1969 in dienst van de NRU, de voorloper van de NOS. Hij was de eerste verslaggever van de rubriek ‘Den Haag Vandaag-radio’. Later werkte hij voor de parlementaire tv-rubriek NOS-Den Haag Vandaag. In 1988 ging Enkelaar met VUT.

-> De gezamenlijke omroepen van Nederland 1 vinden dat de omroepbijdragen omhoog moeten. Ze komen elk jaar 15 miljoen gulden tekort voor verbeteringen in de programmering, zoals de introductie van een vroege beursrubriek, uitbouw van dagtelevisie, ‘Netwerk’ ook zes dagen per week in de zomer en een beter programma 22.00 uur.  

-> Radio Oost, de regionale omroep voor Overijssel, past censuur toe op de tekst van de hit van Freek de Jonge “Er is leven na de dood’. Een van de omstreden regels is met behulp van een computer uit de tekst gehaald. Waar andere radiozenders er voor hebben gekozen het plaatje niet te draaien, heeft Radio Oost langs digitale weg het mes in het lied gezet en de meest aanstootgevende passage eruit geknipt.  

-> De Stichting Jongerenradio heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat een ultimatum gesteld. Als haar jongerenzender Stad FM op 9 september nog steeds geen frequentie toegewezen heeft gekregen, wordt de stap naar de rechter gemaakt.  

-> De soap-actrice Katja Schuurman (ala Jessica Harmsen in Goede Tijden Slechte Tijden) gaat werken voor de internationale muziekzender MTV. Wat Katja precies voor MTV gaat doen is nog onduidelijk. Volgens de krant Trouw wordt dit komende week bekend gemaakt.

VAN MEEKREN OVERLEDEN

Op 73-jarige leeftijd is dinsdag de bekende tv-presentator en programmamaker Jaap van Meekren overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Desondanks werkte hij tot zeer recent binnen de omroep. Van Meekren maakte furore als interviewer en presentator voor AVRO’s Televizier. Voor die omroep werkte hij in totaal achttien jaar. Daarvoor was hij net zoveel jaar actief voor de KRO. Na zijn loopbaan bij de publieke omroep heeft Van Meekren ook gewerkt voor RTL 4 en 5 en Veronica.

LINDA DE MOL GAAT ACTEREN IN TROS-DRAMASERIE

Linda de Mol, die al ervaring heeft met het spelen van sketches, gaat binnen twee jaar acteren in een TROS-dramaserie. Dat staat in het contract dat ze met de familieomroep heeft getekend. “Ik ben gelukkiger in mijn televisiehuwelijken, ik ben al twaalfeneenhalf jaar bij de TROS, dan in mijn privehuwelijken”, aldus de presentatrice die in september voor het eerst na de geboorte van haar baby weer aan het werk gaat. Er staat een druk seizoen voor de deur, waarin spel ‘Homerun’ gaat presenteren en voor RTL Television in Duitsland ‘Traumhochzeit’. “Ik ga kijken of het gaat lukken het moederschap te combineren met een drukke baan”.

TALKRADIO STELT SCHADUWKABINET SAMEN

De commerciele radiozender Talkradio heeft met het oog op de naderende Tweede- Kamerverkiezingen een schaduwkabinet samengesteld. Rosselmuller (GroenLinks), Van Dijke (RPF), Leerkens (Unie 55+), Marijnissen (SP) en Hillen (CDA), allen lid van de oppositie, nemen elke dinsdagmiddag tussen 17.45 en 18.00 uur het beleid van het kabinet-Kok onder vuur. Talkradio (1395 AM) heeft het idee afgekeken van Groot Brittannie. Daar worden al heel lang schaduwkabinetten samengesteld. De vijf politici krijgen de kans om het zittende paarse kabinet flink om de oren te slaan en hun eigen ideeen te ventileren.

LOKALEN NIET EENS MET VERDELING FM-FREQUENTIES

Negen publieke lokale radio-omroepen met een gezamenlijk bereik van 3,2 miljoen luisteraars, hebben het Commissariaat voor de Media, gevraagd minister Jorritsma op de vingers te tikken. Zij zijn het oneens met haar voorlopige plannen voor de verdeling van FM-frequenties vanaf 2000. Kern van de bezwaren is dat de omroepen ten minste e e n frequentie willen voor hun hele zendgebied, waarop zij in stereo kunnen uitzenden, met extra frequenties in grote steden. Dat zou neerkomen op tenminste handhaving van de huidige uitzonderringspositie. Jorritsma is niet genegen hen tegemoet te komen. De omroepen vrezen nu dat zij worden terugverwezen naar de lokale omroepband (104,9 – 108 MHz). Onder de lokale omroepen die bezwaar hebben gemaakt behoren StadsRadio Rotterdam, StadsRadio 94 Den Haag en Radio 916 (Groene Hart).

AVRO ZOEKT VERVANGER VOOR ‘WIE VAN DE DRIE’

De AVRO zoekt naarstig naar een programma dat ‘Wie van de drie’ moet vervangen. Hoewel de omroep niet ontevreden is over de kijkcijfers van de spelshow is ‘het verzadigingspunt bereikt’, aldus een woordvoerder. “Het probleem is, dat we helemaal niets mogen wijzigen aan de formule, die is namelijk wettelijk gedeponeerd. Daardoor blijft alles steeds hetzelfde. En daar zijn we niet erg gelukkig over. Om die reden zijn we nu bezig met een nieuw spelprogramma, waarin, net als bij ‘Wie van de drie’, beroepen centraal staan”, aldus de AVRO. Verder wil de woordvoerder weinig kwijt. “Lukt de nieuwe opzet, dan zal ‘Wie van de drie verdwijnen’. De huidige spelleider Joop Braakhekke reageerde verbaasd op het nieuws: “Daar weet ik niets van. Wat mij betreft hoeft ‘Wie van de drie’ niet te verdwijnen. Het is een leuk programma. Als ze ermee doorgraan, wil ik niet langer spelleider zijn. Dat bevalt me niet zo. Ik zit liever in het panel”.

VOETBALCLUBS DREIGEN GELD CANAL+ MIS TE LOPEN

De 36 clubs in het betaalde voetbal dreigen een miljoen gulden aan inkomsten uit het contract met Canal+ mis te lopen. De autoriteiten in Rotterdam voelen er namelijk weinig voor de topper Feyenoord-PSV, op 14 september in de Kuip, om 18.00 uur vast te stellen. Ze hebben een voorkeur voor 14.30 uur, vooral uit veiligheidsoverwegingen. Indien het stadsbestuur vasthoudt aan het normale aanvangsuur in de middag, kan de betaalzender Canal+ het duel niet rechtstreeks uitzenden. De topclubs uit het amateurvoetbal zitten in de maag met het hen door de KNVB opgelegde televisiecontract. Dat werd in Zeist duidelijk op een bijeenkomst van de 84 hoofdklassers. Gevraagd werd of er nog een ontsnappingsclausule was. In principe niet, was het antwoord. De KNVB sloot met de Holland Media Groep (HMG) begin dit jaar een overeenkomst over de uitzendrechten van de vertegenwoordigde elftallen (met name het Nederlands elftal). Onderdeel van de deal was dat ook de amateurs recht kregen op een uur zendtijd in de week. De grote amateurclubs vinden het niets. Ze zien weinig terug van de opbrengst, die ten goede komt van het totale amateurvoetbal. Bovendien hebben ze liever dat de rechten bij de regionale omroepen liggen. Dan komen de meeste verenigingen gemiddeld e e n keer in de drie weken op de buis. Goed voor de uitstraling, goed voor de sponsors.

LETTERMAN TERUG OP RTL5

Tot vreugde van vele liefhebbers zendt RTL 5 de Late Show met David Letterman weer uit. Echter niet voor lang: Aan het eind van de zomer stopt deze zender weer met de uitzending van “the most powerful man in American broadcasting”. Om dat te voorkomen is er een actie gestart. Via een ‘internet-actie-pagina’ kan men zijn of haar digitale handtekening achterlaten. De handtekeningenlijst wordt aan het eind van deze zomer overhandigd aan RTL 5 ervan te overtuigen dat ze moet doorgaan met de uitzendingen van de Late Show.

VAN DEN ENDE KOMT MET SHOWBIZCITY

Aalsmeer krijgt een nieuw overdekt uitgaanscentrum vlak naast de studio’s van Joop van den Ende. ShowBizCity, dat dagelijks 2500 bezoekers kan ontvangen, gaat op 9 december gulden. Centraal in het 12.000 vierkante meter grote complex staat het Broadway Theater met negenhonderd stoelen, waarin dagelijks een show van een uur wordt opgevoerd. In de Comedy-store, met 230 plaatsen, treden stand-up comedians op en krijgen humoristische tv-producties aandacht. Het centrum herbergt verder een disco waar artiesten live optreden, een musical- en een vrouwencafe, winkels, restaurants, een screentest-studio en soapset, waar bezoekers een kijkje achter de schermen kunnen nemen. Tevens is het complex ook geschikt voor bedrijfspresentaties, tentoonstellingen en conferenties.

NOS ZENDT TWEE CHAMPIONS LEAGUE WEDSTRIJDEN GELIJK UIT

De NOS laat de kijker kiezen. Aangezien Feyenoord zich heeft geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League, zendt de omroep in september zowel de wedstrijden van de Rotterdamse club, als die van landskampioen PSV live uit. De NOS hoopt met het tegelijkertijd uitzenden van de duels de televisiekijker optimaal te bedienen. Volgens de NOS trekken PSV en Feyenoord een even groot publiek. De duo-uitzending geldt voor de eerste twee spelronden, daarna beslist de NOS over een eventueel vervolg. Bij deze beslissing zal de waardering van de kijker worden meegewogen. Nederland 2 blijft het vaste net voor Champions Leaguewedstrijden. Het andere duel verschuift naar Nederland 1 of 3. De eerste ronde van de Champions League staat gepland voor 17 september.

LENFERINK NAAR TALKRADIO, OPVOLGER VAN VAN GOGH

Jan Lenferink volgt mogelijk Theo van Gogh op als presentator vanTalkradio. De directie van het station heeft deze week een laatste gesprek met Van Gogh. Als de gesprekpartners het conflict niet uit de wereld kunnen helpen, wordt een beroep gedaan op Jan Lenferink, die al enige tijd waarneemt voor van Gogh. “Ik vind dat Lenferink het heel goed doet, maar eerst gaan we nog een keer praten met Theo en zijn mede-presentatrice Frederique Spigt”, zegt Talkradio-directeur Michiel Herter. De gesprekken lopen niet echt makkelijk en tevens heeft Frederique Spigt aangegeven niet goed te kunnen opschieten met Lenferink. “Ik hoop dat Theo blijft, zijn recalcitrante manier van werken spreekt ons aan. Maar als Theo niet meewerkt, willen we een vast contract met Jan Lenferink sluiten”, aldus Herter.