Media kort: augustus 2001

CIJFERS UPC TWEEDE KWARTAAL: VERLIES GROEIT SNELLER DAN OMZET

UPC heeft het verlies in het tweede kwartaal zien oplopen tot 863 miljoen euro; in dezelfde periode van 2000 was het verlies 368 miljoen euro. De omzet steeg eveneens. In de maanden april, mei en juni haalde UPC dit jaar een omzet van 358 miljoen euro, tegen 238 miljoen euro in 2000. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar stegen verlies en omzet. De eerste drie maanden van dit jaar boekte UPC 556 miljoen euro verlies op een omzet van 333 miljoen euro. Een belangrijke oorzaak voor het oplopen van het verlies is de eenmalige voorziening die UPC moest nemen in verband met de afwaardering van de wholesale-activiteiten van dochterbedrijf Cignal. Voor belastingen, rente, afschrijving en buitengewone lasten boekte UPC een beter resultaat. Zo gerekend bedroeg het verlies 54 miljoen euro, tegen 78 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2000. De vermogenspositie van UPC verslechtert echter wel zienderogen. Op 30 juni had het bedrijf nog wel 1,1 miljard eutro in kas, evenveel als een kwartaal eerder. Het eigen vermogen slonk echter naar 165 miljoen euro. Volgens analisten zou het eigen vermogen van UPC nu bijna opgedroogd zijn. Als het eigen vermogen van UPC structureel negatief wordt, komt het kabelbedrijf op het zogeheten stafbankje van de beurs terecht.

Kabelbedrijf UPC schrapt in de komende zes maanden duizend tot vijftienhonderd banen bij het onderdeel distribution in Europa, zo meldt het ANP. Dat is 15 procent van het totale werknemersbestand, aldus operationeel directeur G. Musselman dinsdag. In het eerste halfjaar heeft het bedrijf al vijfhonderd banen bij dat onderdeel gesaneerd. De besparingen zijn nodig om de kosten naar beneden te brengen, aldus Musselman. De ontslagronde volgt na het installeren van een nieuw computersysteem, waardoor efficiënter kan worden omgegaan met klanten. (o.a. ANP)

Directievoorzitter Marc Schneider, de hoogste baas van het verliesgevende kabelbedrijf UPC, heeft dinsdag zijn vertrek aangekondigd. Zodra er een opvolger is gevonden, vertrekt hij bij UPC. Volgens de officiële versie keert de Amerikaan terug naar de Verenigde Staten om meer tijd door te brengen met zijn familie. Schneider heeft in Europa vijf jaar lang leiding gegeven aan UPC.  Tot het moment van vertrek komt Schneider onder curatele te staan van een speciale commissie die wordt gevormd door drie leden van de raad van commissarissen. Deze commissie wordt ook belast met de selectie van de nieuwe topman. Schneider, bijgenaamd de cowboy uit Colorado, neemt na zijn vertrek zitting in de raad van commissarissen. UPC is er niet langer zeker van dat het aan het einde van het jaar 250.000 klanten voor digitale televisie zal hebben, zoals steeds is gezegd. Het kabelbedrijf streeft wel naar dit aantal, maar geeft de kwaliteit van het product voorrang boven het werven van gebruikers. Dit is vanochtend bekendgemaakt. UPC is in het verleden veel bekritiseerd wegens gebrekkige dienstverlening. Over de kwaliteit van de schakelkastjes (settopboxen) die nodig zijn voor digitale televisie bestaan twijfels. Sommige kastjes zouden teveel lawaai produceren.

MOEIZAME START GESPREKKEN OMROEP-CAO

Maandag begint de eerste echte onderhandelingsronde over de nieuw omroep-cao. De vakorganisaties hebben hun voorstellen deze week toegelicht, zoals een behoorlijke loonsverhoging en een agenda voor een geheel nieuw loongebouw. De werkgevers denken meer aan een beperkte loonsverhoging en wijzen de andere salariseisen grotendeels van de hand. De NVJ is daar verontrust over en vindt dat de werkgevers weinig oog hebben voor de salarisonvrede bij een groot deel van het personeel, en voor de harde cijfers die de NVJ op dit punt heeft gepresenteerd.

DORENS EN VERLINDE PRESENTEREN RTL BOULEVARD

Beau van Erven Dorens presenteert vanaf drie september het nieuwe dagelijkse magazine RTL Boulevard. Hij gaat dat doen met Albert Verlinde, van wie eerder bekend werd dat hij overstapt van SBS naar RTL. De Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Yorin) heeft een en ander dinsdagmiddag bekendgemaakt. RTL Boulevard wordt tussen 18.30 en 19.00 uur uitgezonden. Onderwerpen als lifestyle, nieuws van de straat, royalty, onrecht, misdaad en entertainment komen erin aan de orde. Voor al die afzonderlijke onderwerpen worden aparte deskundigen aangetrokken. Verlinde is de entertainmentdeskundige. Namen van andere experts kan RTL nog niet geven. Van Erven Dorens presenteerde het afgelopen seizoen Big Brother bij Yorin. Verlinde is op dit moment nog het gezicht van het shownieuws in het programma Hart van Nederland bij SBS6. Verlinde werkte al eerder voor RTL toen hij samen met Pauline Huizinga tuseen 1992 en 1995 het programma Showtime presenteerde. (ANP)

CAMERA-HELI 16 WEKEN BOVEN GELDERLAND

Een camera-helicopter die alle Gelderse steden in beeld brengt is een onderdeel van een 16 weken durende campagne die TV Gelderland 1 september begint om de nieuwe programmering bekend te maken. Kijkers kunnen “de Grootste Prijs van Gelderland” winnen. Vorig jaar leverde de Helicam de omroep al 50% meer kijkers op. Toen werd in 50 uur een “video-atlas” van de provincie gegeven. Henk Mouwe vanuit de heli en Eric Schuurman vanaf de grond presenteren elke week het HeliCamprogramma. (Villamedia)

KAMPHEUS EN BRIDGET PRESENTEREN ROBOTWARS OP BNN

Robotwars Rob Kamphues en Bridget gaan de Nederlandse versie van het BBC-programma Robot Wars presenteren. Dat heeft BNN,die het programma vanaf 24 december gaat uitzenden, laten weten. Op de Britse tv zijn de toernoeien tussen de geautomatiseerde wezentjes al geruime tijd zeer populair. Na Top of the Pops is dit het tweede programma dat BNN maakt in nauwe samenwerking met de Britse tv-zender. In eerste instantie worden zeven afleveringen gefabriceerd. (NOStt)

WEINIG STEUN VOOR D66-PLAN PUBLIEKE OMROEP

D66 kan op weinig steun in de Tweede Kamer rekenen bij haar streven de reclame op de publieke omroepnetten Nederland 1, 2 en 3 en de radiostations terug te dringen. De democraten vinden dat omroepen gedwongen moeten worden om ,,kwalitatief onderscheidende programma’s” te maken. Nu lijken de uitzendingen volgens D66 te veel op die van commerciële omroepen.  Coalitiegenoot PvdA en oppositiepartij CDA vinden het ronduit een slecht idee. Volgens PvdA’er Wagenaar is het de zoveelste poging om te knagen aan de wortels van het publieke bestel. Het CDA noemt het een verkapte manier om de publieke omroep op achterstand te zetten. GroenLinks zegt al langer te pleiten voor een reclamevrije zender, maar dat D66 toen nooit steun gaf.

CONCURRENTIE TEGEN NIEUWE BRITSE PUBLIEKE TV-ZENDERS BBC 3 EN 4

Commerciële concurrenten van de BBC willen naar de rechter stappen wanneer de Britse overheid de staatsomroep toestaat om nieuwe digitale zenders te beginnen: BBC3 voor de jongeren en BBC4 voor kunst en cultuur. De concurrenten die deze thema’s al coveren vinden dat er geen reden is om ze ook nog eens via een publieke omroep te behandelen. De BBC stelt dat haar plannen nu juist duidelijk maken dat wel wat aan het aanbod wordt toegevoegd. (o.a. Villamedia)

D66 WIL MINDER RECLAME PUBLIEKE OMROEP

De D66-fractie wil minder reclame op de publieke omroepnetten Nederland 1, 2 en 3 en de radiostations. Als de publieke omroepen in de toekomst niet meer kwaliteit brengen, zouden ze zelfs een verbod opgelegd moeten krijgen voor het uitzenden van reclame. Volgens D66-woordvoerder Bakker kunnen de omroepen op deze manier gedwongen worden om ,,kwalitatief onderscheidende programma’s” te maken. D66 vindt dat de programma’s van de publieke zenders te veel lijken op die van de commerciële omroepen. (ANP)

VERENIGING VERONICA START NIEUWE RADIOZENDER

De vereniging Veronica (VOO) gaat eind september/begin oktober weer van start met radiozender Veronica FM. Dat heeft J. Hoogesteijn, directeur radio van de VOO, maandag gezegd. Aanvankelijk zal de hitzender te horen zijn via kabelfrequenties, maar als er een veiling van etherfrequenties komt, zal Veronica meebieden. ,,Onze vereniging is bereid zeer veel geld te investeren in een radiozender. Wat dat betreft is de liefde voor het medium radio binnen de VOO niet verdwenen. Als er een open veiling komt, zullen we zeker bieden op de huidige frequentie van Sky Radio (100.7 FM), omdat die een goede landelijke dekking heeft.” Ook de tweede VOO-radiozender, het alternatieve radiostation Kink FM, zal meebieden om een plaatsje in de ether. Kink FM zendt al een tijd uit via kabelfrequenties. (ANP)

VAN VLIET VAN STUDIO SPORT NAAR CANAL+

Studio Sport-commentator en -verslaggever John van Vliet (40) gaat werken bij Canal+. Dat heeft de betaalzender maandag bekendgemaakt. Bij Canal+ gaat hij naast het becommentariëren van wedstrijden ook programma’s presenteren. Van Vliet maakt deel uit van de wat jongere garde van Studio Sport-commentatoren. De leiding van de sportrubriek schoof die mensen de laatste tijd juist naar voren, om te voorkomen dat na een toekomstig vertrek van oudere mensen als Evert ten Napel, Theo Reitsma en Eddy Poelmann Studio Sport te weinig bekende namen zou overhouden. Een woordvoerster van de NOS kan niet zeggen of hoofd Sport van de NOS, M. Lindenberg, in het licht van de verjongingsoperatie het extra jammer vindt dat Van Vliet vertrekt. Lindenberg gaat eerst binnen de huidige redactie op zoek naar een opvolger voor Van Vliet.

“ZEEZENDERS OP HERHALING”

“Windkracht 8 voorspelden ze vanmorgen”, zegt Michael Bakker van Radio 192 aan boord van de Willem Beukelszoon in de haven van Ijmuiden. “Toen hebben we maar besloten om hier in de haven te blijven liggen.” Het was afgelopen weekend de bedoeling om vanaf de Noordzee de tijd van Veronica en Radio Noordzee te doen herleven door vanaf een schip op zee radio te maken. “Zaterdag is dat ook gelukt, toen was het een stralende dag en hebben we op volle zee gezeten”, aldus Bakker. Zondag was het weer te slecht.

DNO IN BEROEP NA AFWIJZING

Staatssecretaris Van der Ploeg negeert het advies van de bezwaarschriftencommissie van OCenW om De Nieuwe Omroep voorlopige erkenning te geven. Hij blijft van mening dat het geplande programma niet genoeg afwijkt van dat van de publieke omroepen. Mede-initiatiefnemer Walter Etty van DNO noemt dit ‘onbegrijpelijk en schandelijk’. De aspirant-omroep wil programma’s maken over de Derde Wereld, mensenrechten en milieu. De bezwaarschriftencommissie vindt dat gedetailleerde toetsing van de programmering niet de bedoeling van de Mediawet is en ook ongrondwettelijk. DNO stapt nu naar de administratieve rechter in Amsterdam om alsnog toetreding tot het publieke bestel af te dwingen. (oa. de Volkskrant). Lees ook de reactie van D66-Kamerlid Bakker op de afwijzing van DNO:

SONY KOOPT HELE DAG RECLAMEZENDTIJD

Sony heeft bij de Berlijnse commerciële nieuwszender n-tv voor een miljoen DM alle reclamezendtijd op 25 augustus gekocht. Op die dag opent de internationale omroepbeurs IFA zijn deuren. Voor een miljoen krijgt Sony 15 ‘infomercials’ van steeds drie minuten, twee langere blokken van tien minuten en alle 46 reclameblokken die normaliter tussen 6 uur ’s morgens en 1 uur ’s nachts beschikbaar zijn. (Villamedia)

CRISIS BIJ AVRO NOG NIET BEZWOREN

Sjak Jansen doet in het AD verslag van de meer dan twee jaar durende crisis bij de AVRO, die een nieuwe climax heeft bereikt nu OR en redacteuren intern de noodklok luiden over `blijvend onvermogen’ van directie en managementteam. De omroep kreeg eerder een onvoldoende voor zijn programma’s van de NOS-leiding en liet publiekstrekker Gert Jan Dröge gaan. Loretta Schrijver heeft het na één seizoen ook al gezien bij de omroep, waar volgens haar een Oostblok-cultuur heerst. Vorig jaar werden bedrijfsrechercheurs ingehuurd om een bestuurslid op te sporen dat naar de pers had gelekt. Intussen probeert de directie brokken te lijmen. Zo zijn er sinds kort workshops waarin verslaggevers van Netwerk aan het team van Alle Dieren Tellen Mee les geven in interviewen.

VAN DER PLOEG NEGEERT ADVIES OVER DNO

Staatssecretaris Van der Ploeg (Media) blijft vinden dat De Nieuwe Omroep (DNO) niet thuishoort in het publieke bestel. Hij legt daarmee een advies van een onafhankelijke commissie naast zich neer. DNO had daar bezwaar aangetekend tegen het besluit van Van der Ploeg om geen voorlopige erkenning te verlenen. De Nieuwe Omroep is een iniatief van Walter Etty en Aad van den Heuvel. Zij willen ‘betrokken’ programma’s maken over onder meer de relatie tussen noord en zuid, milieuvervuiling en mensenrechten. Etty noemt het besluit van Van der Ploeg ”onbegrijpelijk”. Ondanks het voor DNO gunstige advies van de adviescommissie, volhardt Van der Ploeg in het standpunt dat de programmering van DNO niet genoeg afwijkt van die van de publieke omroepen die er al zijn. DNO is nu nog alleen vertegenwoordigd op internet

NOG GEEN AKKOORD TUSSEN MBC EN BUMA

De Arabische zender tv-zender MBC dreigt nog steeds in Nederland van de kabel te verdwijnen. Volgens de VECAI kan de omroep geen overeenstemming krijgen met de Buma over de afdracht van muziekrechten. MBC zou het bedrag te hoog vinden. Alleen met toestemming van de Buma mogen kabelaars een tv-zender aanbieden via hun netwerk. (hvb)

BUNDELING ZAKEN NTL EN TELEWEST

De grootste Britse tv-kabel exploitanten NTL en Telewest bereiden een verregaande samenwerking voor om kosten te besparen, wellicht als aanloop naar een fusie. Dit bericht Financial Times. NTL en Telewest gaan samenwerken in inkoop, productaanbod en marketing en verkoop. In marketing van internet- toegang zullen ze gezamenlijk met de campagne Broadband Britain komen, om sterker te staan tegenover met name de telecombedrijven en in mindere mate BSkYB. De laatste is met name in digitale tv de concurrent. Telewest willen in inkoop van set-top boxen ook sterker komen te staan, nu kopen ze bij Pace en bij Scientific Altanta, en hebben samen 1,5 miljoen digitale abonnees. Stephen Carter, de baas van NTL, en Philip Jansen die Telewest, leiden de integratie van de operationele zaken persoonlijk.

ROTTERDAM: UPC KRIJGT MONOPOLIE OP KABELINTERNET

De internetter in de Rijnmond heeft geen keus meer: als hij wil internetten via de kabel, zal hij een abonnement moeten afsluiten bij Chello, de internetpoot van kabelmaatschappij UPC. De twee concurrenten van Chello hebben de afgelopen maanden de pijp aan Maarten gegeven: eerst verkocht in maart onafhankelijk provider bArt zijn abonneebestand aan UPC, en per 1 januari moeten ook de abonnees van Quicknet gedwongen over naar Chello, als ze op de kabel willen blijven. Dat heeft het Finse Sonera, het moederbedrijf van Quicknet, zijn abonnees in een brief laten weten. De gebruikers van Quicknet zullen in veel gevallen duurder uit zijn, omdat Chello weliswaar sneller internet aanbiedt, maar daarvoor ook bijna het dubbele vraagt. (o.a Rotterdams Dagblad)

2000: RECORDAANTAL UREN SPORT OP TV

In 2000 hebben de omroepen (commercieel en publiek) een recordaantal uren besteed aan sportuitzendingen: 2699 uur. Dat blijkt uit een overzicht van NOS Kijk- en Luisteronderzoek dat woensdag is gepubliceerd. In 2000 waren er twee grote sportevenementen: het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen in Sydney. Gemiddeld keek het Nederlandse publiek 105 uur naar sport op televisie. De NOS was als vanouds de grootste leverancier van sportprogramma’s. De omroep was met 1713 uur verantwoordelijk voor 63 procent van het totale sportaanbod op de buis. De NOS verbrak daarmee met 100 uur het eigen record uit 1998.

GEAUTOMATISEERD KIJKONDERZOEK

Het nieuwe kijkonderzoek, dat 1 januari begint, maakt gebruik van nieuwe techniek. Bij de panelleden thuis wordt een aantal beelden waarna zij keken opgeslagen en ’s nachts vergeleken met moedertapes van alle uitzendingen. Daardoor komen er nog “hardere” gegevens beschikbaar. In de nieuwe Stichting Kijkonderzoek SKO werken samen BVA, PMA, SPOT en NOS. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Intomart en TvTimes. (o.a. Villamedia)

CNN: NIEUW GEZICHT EN NIEUW UITERLIJK

Nieuwszender CNN zet een nieuw wapen in in zijn strijd tegen Fox News en MSNBC: het voormalige naaktmodel Andrea Thompson. De uit de serie NYPD Blue bekende actrice wordt co-presentatrice van CNN Headline News. Om meer jongere kijkers te trekken heeft CNN ook de vormgeving van de zender aangepast, en zal er meer infotainment te zien zijn. Net als bij Bloomberg Channel lopen onderin beeld gelijktijdig meerdere kopregels over het scherm. (Vilamedia)

LORENZO “GARFIELD” MUSIC OVERLEDEN

In de Verenigde Staten is de televisieproducer Lorenzo Music overleden. Hij was 64. Music was de man achter bekende komische series zoals “The Mary Tyler Moore Show” en “Rhoda”. In 1969 won hij een Emmy Award voor “Smothers Brothers Comedy Hour”. Lorenzo Music raakte ook bekend als de stem van de kat Garfield in de gelijknamige tekenfilms. (o.a VRT-text)

SBS: MEER OMZET, MEER VERLIES

SBS Broadcasting heeft het eerste halfjaar afgesloten met een nettoverlies van f 104 miljoen. Vorig jaar was dat f 58,3 miljoen. De omzet steeg naar f 538,8 miljoen tegen f 530,3 miljoen vorig jaar. Met name de Nederlandse televisie-activiteiten van SBS (SBS6, Net5 en V8), droegen bij aan deze omzetstijging. De Nederlandse omzet nam toe met 14 procent. Volgens SBS is het grootste deel van die stijging te danken aan stijgende kijkcijfers. Volgens oprichter en topman Harry Evans Sloan biedt de huidige economische situatie een tactische kans om de positie van SBS te versterken. Hij wijst erop dat SBS ondanks de verslechterende reclamemarkt toch genoeg geld in het laatje krijgt. SBS zegt op verschillende Europese markten een groeiend marktaandeel te veroveren. (ANP)

AKKOORD TUSSEN CANAL+ EN FEYENOORD

Abonneezender Canal+ behoudt de komende vier jaar de uitzendrechten van rechtsreekse verslagen van competitiewedstrijden van Feyenoord. Beide partijen zijn daarover uiteindelijk tot overeen- stemming gekomen. De onderhandelingen met de Rotterdammers duurden aanzienlijk langer dan die met Ajax en PSV, waarmee Canal+ al enige tijd geleden afspraken heeft gemaakt. De drie Nederlandse topclubs gaan overigens samen met de zender de mogelijkheden onderzoeken voor pay-per-view, waarbij een abonnee alleen betaalt voor wedstrijden die hij ook daadwerkelijk bekijkt. Canal+ hoopt deze service vanaf volgend jaar aan te bieden. (Algemeen Dagblad)

VERKOPER NETFILTER EO-FAILLIET

Het Nederlandse internetfilter bedrijf X-stop Nederland uit Hendrik Ido Ambacht is failliet. Het bedrijf was ondermeer verkoper voor de filtersoftware van de internetdienst van de Evangelische Omroep. X-Stop Nederland gebruikte technologie van X-stop in licentie. Ze mocht van de Evangelische Omroep, die officieel importeur is van de Xstop filter producten, de merknaam gebruiken. XStop Nederland was een merknaam van de nu failliete BV Domain Technologies. De Evangelische Omroep heeft nog twee verkopers van de filter software, Filter Control en System Force. De EO krijgt dagelijks van het moederbedrijf XStop in de Verenigde Staten updates om het filter effectief te houden. Daarnaast heeft de omroep een eigen redactie die het internet afstruint naar geweld en porno. Leden van de dienst brengen ook vaak sites aan die eigenlijk niet door de beugel van de Heere kunnen.

FINKELSTEIN CEO SBS

Michael Finkelstein is per 1 september ceo van SBS Broadcasting. Harry Evans Sloan blijft bestuursvoorzitter. Finkelstein is nu nog vice-voorzitter. Hij begon in de Verenigde Staten bij Renaissance Communications, dat hij zelf oprichtte. Later werd dat na een fusie de Tribune Company. Finkelstein is sinds 1997 werkzaam bij SBS. (Adformatie)

FOX KIDS VERWERFT RECHTEN KINDERSERIES

Fox Kids Europe heeft de wereldwijde distributierechten verworven van de televisieserie ‘So Little Time’. Dit heeft het mediabedrijf maandag nabeurs bekendgemaakt. De serie is in de Verenigde Staten één van de populairste kinderprogramma’s. In de serie speelt de tweeling Mary-Kate en Ashley, bekend van de series ‘Full House’ en ‘Two Of A Kind’. Fox Kids begint naar verwachting eind dit jaar met het uitzenden van de 26-delige serie. (Financieel Dagblad)

UPC PRAAT MET VIVENDI OVER FUSIE BETAAL-TV POLEN

Kabelfonds UPC is ‘in gesprek’ met het Franse mediaconcern Vivendi over het samenvoegen van UPC’s betaal-tv-activiteiten in Polen met die van Vivendi-dochter Canal Plus. Dat heeft een woordvoerder van UPC nog eens bevestigd naar aanleiding van een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times dat een akkoord volgende week ondertekend zou worden. Bij de toelichting over de kwartaalcijfers in mei zei cfo Charlie Bracken van UPC al dat een samengaan van deze Poolse dochter met die van Vivendi tot de mogelijkheden behoorde. De zegsman kan echter niet bevestigen of Vivendi en UPC inderdaad snel tot overeenstemming zouden kunnen komen. Een samenvoegen van de betaal-tv-zenders van UPC en Vivendi zou beide bedrijven versneld winstgevend maken. Canal-plus heeft rond de 350.000 abonnees in Polen, terwijl UPC in mei 388.000 betaal-tv-klanten had. Daarnaast heeft UPC nog ruim een miljoen kabelabonnees in Polen. (o.a. Financieel Dagblad)

GEVECHT IN VS OM AANBIEDER VAN SATELLIET-TV

In de Verenigde Staten is een strijd ontstaan rond de overname van de marktleider van satelliettelevisie Hughes DirecTV. Branchegenoot Echostar heeft een bod uitgebracht van 32,3 miljard dollar. Het bod van omgerekend 80 miljard gulden komt op een moment, dat het Australische mediabedrijf News Corp. – eigendom van Mordoch – in exclusieve onderhandeling is over de aankoop van het bedrijf. Hughes is in Amerika met bijna 10 miljoen abonnees de grootste aanbieder van satelliettelevisie terwijl Echostar met 6 miljoen aansluitingen de nummer twee is. Bij een succesvolle overname krijgt de nieuwe combinatie een marktaandeel van rond de 90 procent. Volgens deskundigen zal toestemming van de kartelautoriteiten daarom moeilijk zijn.

GEMEENTEN WIL KABELCHAOS ONDER DE GROND VOORKOMEN

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil met een landelijk netwerk waarop telecombedrijven hun ICT-diensten kunnen aanbieden een ‘chaos in de grond’ voorkomen. Nu is het volgens de VNG vaak zo dat telecombedrijven allemaal hun eigen kabels en leidingen aanleggen om klanten hun diensten te kunnen aanbieden. Al dat graafwerk leidt volgens de VNG tot overlast in gemeenten. Een landelijke ondergrondse infrastructuur die toegankelijk is voor alle telecomaanbieders werkt ruimte- en kostenbesparend, aldus de VNG. De vereniging verwacht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat het een coördinerende rol gaat spelen en dat de huidige Telecomwet wordt aangepast. De VNG wil verder dat de graafwerkzaamheden beter gecoördineerd worden en dat overheid en telecombedrijven samen tot een nieuw nationaal beleid voor ICT-infrastructuur komen. (NU.nl)

VERONICA MAAKT WEER BREEDBANDPLANNEN BEKEND

De voormalige televisieomroep Veronica gaat actuele, breedbandige content aanbieden. Op 7 augustus start de vereniging met het uitzenden via het web. De content zal geleverd worden door oud-Veronicamedewerker Adam Curry. Met webprogramma’s als ‘Sucicidecam’ en ‘Minireport’ tracht Veronica te overleven als internetbedrijf. De site zal bestaan uit twee ‘meetingpoints’: twee delen, met verschillende content. Op de website zullen verder reportages te vinden zijn: twee mensen gaan met een camera op pad en doen verslag. Hierbij bepaalt de internetter thuis waar de reis heen voert. De concepten zijn bedacht en getest door KGBE, het breedbandbedrijf van Adam Curry. Veronica zelf zal niets met de productie te maken hebben, maar koopt de content in. Op de site was al in beperkte mate een breedbandaanbod te vinden. Ook wil Veronica meer mensen overhalen en zal voorlichting geven over ADSL-toegang. De vereniging-zonder-zender legt de kijkers thuis uit waarom dit beter zou zijn en waar je dit kunt krijgen. (Planet Multimedia)

VS: RADIOSTATIONS MOETEN ONLINE BETALEN

Radiostations die hun programma’s op het net uitzenden moeten daarvoor dezelfde rechten afdragen aan platenmaatschappijen als partijen die louter op het net uitzenden. Dat vindt de federale rechtbank in de VS, die daarmee ook indirect een voor Nederland belangrijke uitspraak doet. De radiostations vinden dat eenmalig rechten afdragen voldoende is, maar de platenmaatschappijen zien internet als een apart kanaal waarvoor de stations apart moeten betalen. In Nederland loopt hierover een dispuut tussen de Vpro en Sony. In de VS heeft het Copyright Office, een soort Buma/Stemra, eerder besloten dat radiostations voor internet apart langs de kassa van de maatschappijen moeten.  Dat besluit is bevestigd door de rechter, zo bericht onder meer Wall Street Journal (betaalde toegang). Het is een overwinning voor de partijen die enkel op internet uitzenden, want die menen dat er oneigenlijke concurrentie is als radiostations online mogen uitzenden zonder daarvoor extra te hoeven betalen. Het U.S. District Court in Philadelphia vond de klacht van de stations dat de het auteursrechtenbureau niet bevoegd is tot een uitspraak, niet ontvankelijk. Er is immers politiek geen helderheid. Het Copyright Office moet de omvang van de rechten nog vaststellen. (Planet Multimedia)

PAUL DE LEEUW IN GESPREK MET NCRV

De NCRV-televisie is in gesprek met Paul de Leeuw als mogelijke presentator van het programma Zo vader, zo zoon. Hij is echter niet de enige kandidaat, aldus een woordvoerder vrijdag. Het keurige kwisje, waarin een panel uit vier deelnemers de juiste ouder of nakomeling moet kiezen, is al tientallen jaren een succesnummer van de NCRV. De Leeuw, niet bekend om zijn ingetogen gedrag, zou best bij de NCRV kunnen passen, zegt de omroep. Hij heeft al eerder voor de omroep gewerkt. Hij maakte een programma met de Jostiband en verving George Frölich. Verder is het programma aan verandering toe. Gregor Bak blijft het programma in elk geval tot eind december in de huidige vorm presenteren. Paul de Leeuw is aan de Vara verbonden als adviseur, maar hij zou niet happy zijn op het derde net en hopen dat de samenwerking tussen de omroepen op Nederland 1 beter is. (ANP)

DROGE WIL WEL WAT BETALEN VOOR “GLAMOURLAND”

GertJan Dröge wil eventueel een financiële regeling treffen met de AVRO over de naam Glamourland. Vrijdag zei hij op de KRO-radio wel ,,een bedragje” te willen betalen om de naam elders te mogen gebruiken. Het miljoen dat de AVRO wil is hem echter te bont. De programmanaam Glamourland lijkt het middelpunt te worden van een juridisch gevecht tussen de AVRO en NET5. Presentator Gert-Jan Dröge, die vorig jaar van de AVRO naar NET5 overstapte, wil bij zijn nieuwe baas weer een serie programma’s onder de succesnaam Glamourland maken. Bij NET5 voelt men daar wel voor, omdat het programma in het verleden bij de AVRO veel kijkers trok. De AVRO dreigt echter met juridische stappen als NET5 de naam Glamourland voor een programma gaat gebruiken. De omroep is samen met Dröge eigenaar van de naam Glamourland en sluit niet uit dat de AVRO zelf onder die naam nieuwe programma’s gaat maken. De omroep heeft dat inmiddels aan NET5 laten weten. (ANP)

EO NEEMT EERSTE ROOMS-KATHOLIEKE WERKNEMER IN DIENST

De Evangelische Omroep heeft sinds 1 augustus voor het eerst een rooms-katholieke werknemer. Maarten Jansen uit Den Bosch is toegetreden tot de redactie van het televisieprogramma Het Elfde Uur van Andries Knevel. Jansen (40) werkte eerder als catecheet bij het bisdom Den Bosch en korte tijd als journalist bij het Katholiek Nieuwsblad. Voor zijn aanstelling was geen statutenwijziging nodig. De statuten schrijven niet voor dat een gegadigde voor een baan bij de EO protestants- christelijk moet zijn. Wel moet die de grondslag van de omroep onderschrijven, waarin staat dat de EO zich laat leiden door de bijbel als het onfeilbare Woord van God. (NOS-tt)

RADIO 916 VOORLOPIG NIET TERUG IN DE ETHER

Radio 916 zal voorlopg niet terugkeren in de ether. Het Commissariaat voor de Media had vorige week in een aangetekende brief de Divisie Telecom (voorheen RDR) verzocht de voormalige publieke lokale omroep weer in de ether toe te laten. Dit in afwachting van de lopende zendtijdaanvraag voor de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. De Divisie Telecom zal aan dit verzoek geen gehoor geven. Op dit moment loopt er een strafrechtelijk onderzoek tegen Radio 916. Divisie Telecom wacht eerst de uitslag van deze procedure af. Pas daarna zal er besloten worden of de voormalige lokale omroep van directeur R. Wedel weer in de ether zal worden toegelaten. (Radiowereld)

ONGEVAL TIJDENS ONDERHOUDSWERKZAAMHEDEN FLEVO-ZENDERS

De onderhoudswerkzaamheden aan de AM-zenders in Flevoland zijn vroegtijdig afgebroken door een “ernstig” ongeval met een onbemande trolley. Deze trolley schildert de tuidraden van de zendmasten. Door dit ongeval zijn de werkzaamheden tijdelijk uitgesteld. Sinds woensdag 1 augustus zijn daarom de uitzendingen van Radio 1 en AM 747 weer goed te ontvangen in het hele land, aangezien weer gebruik kan worden gemaakt van de hoofdzenders in Flevoland. In verband met het onderhoud van de masten en tuidraden van de zenders in Flevoland, zond Nozema tijdelijk uit via de back-up zender in Lopik. Voor de omwonenden van de zendmasten in Lopik komt voorlopig een einde aan de overlast die werd veroorzaakt door het tijdelijk gebruik van het maximaal toegestane zendvermogen van 240 kilowatt. Het grootonderhoud aan masten en tuien wordt eens per vijf jaar uitgevoerd. De hoofdzenders in Flevoland werden op 5 juli uitgeschakeld. Woensdagavond 1 augustus omstreeks 18.15 uur zijn ze weer ingeschakeld. Even daarna gingen de back-up zenders in Lopik uit. Vier van de 24 tuien moeten nog worden geschilderd. Wanneer de onderhoudswerkzaamheden worden afgerond, is op dit moment nog niet bekend. De trolley die hiervoor gebruikt wordt, is uniek en er zal dus eerst een nieuwe moeten worden gebouwd. (hvb)

OOK CASEMA WAARSCHUWT VOOR STORING DOOR PROEFUITZENDINGEN DVB-T

Tot 15 december aanstaande kan er van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur mogelijk storing optreden op een aantal zenders uit het kabeltelevisiepakket van Casema in de gemeenten Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Broek en Waterland. Deze storingen kunnen optreden alsgevolg van proefuitzendingen van de Nozema met digitale televisie via de ether (DVB-T). Dit bericht Casema in een persbericht. Eerder deze week waarschuwde kabelaar UPC al voor eventuele storingen in het kabelsignaal alsgevolg van de genoemde proefuitzendingen. Casema waarschuwt dat er op de kanalen van onder andere TRT, BBC1, Discovery Channel, TCM/Cartoon Network, RAI1, het videokanaal, Eursport en RTL4 storingen kunnen ontstaan in de genoemde gemeenten. Klanten die vermoeden storing te ondervinden als gevolg van de DVB-T proefuitzendingen kunnen gratis contact opnemen met de afdeling klantenservice van Casema op telefoon- nummer 0800-0692. Gezamenlijk wordt dan bekeken hoe de klachten opgelost kunnen worden. Eventuele storingen worden grotendeels voorkomen met coaxkabels inclusief aansluitpluggen met e en minimale afscherming van 75 dB (decibel). Dergelijke kabels bieden bescherming tegen instraling door DVB-T.

AVRO EN NET5 TOUWTREKKEN OM NAAM ‘GLAMOURLAND’

De programmanaam Glamourland lijkt het middelpunt te worden van een juridisch gevecht tussen de AVRO en NET5. De AVRO dreigt met juridische stappen als NET5 de naam Glamourland voor een programma gaat gebruiken. Presentator Gert-Jan Dröge, die vorig jaar van de AVRO naar NET5 overstapte, wil bij zijn nieuwe baas weer een serie programma’s onder de succesnaam Glamourland maken. Bij NET5 voelt men daar wel voor, omdat het programma in het verleden bij de AVRO veel kijkers trok. De AVRO is echter samen met Dröge eigenaar van de naam Glamourland en sluit niet uit dat ze zelf onder die naam nieuwe programma’s gaat maken. De omroep heeft dat inmiddels aan NET5 laten weten. ,,Het is nog niet helemaal zeker of het programma Glamourland er komt, maar Gert-Jan heeft te kennen gegeven dat hij dat wel wil”, zegt een woordvoerster van NET5. ,,We beraden ons nog”. De AVRO wacht af wat de commerciële omroep gaat doen. ,,Als NET5 de naam Glamourland voor een programma gebruikt, nemen wij juridische stappen”, aldus een zegsvrouwe. Wat die stappen precies inhouden, is niet duidelijk.

ANNIKO VAN SANTEN VAN TROS NAAR AVRO

Presentatrice Anniko van Santen is van de TROS overgestapt naar de AVRO. Ze gaat samen met Lucille Werner het programma Alle Dieren Tellen Mee presenteren. Verder zal ze voor deze omroep ook werken aan radio, internet, diverse bladen en AVRO-tribune. Het natuurprogramma komt vanaf september op het scherm. Van Santen (30) is vooral bekend als presentatrice van Telekids bij RTL. Bij de TROS was zij het gezicht van programma’s als Ranger Report en Anniko’s Wilde Wereldreizen. ,,Anniko van Santen is een ervaren, aanstekelijke presentatrice”, aldus Ad ‘s-Gravesande, programmadirecteur van de AVRO. Van Santen heeft een contract voor drie jaar bij de AVRO getekend. (ANP)

COMMERCIELEN: NOS BEELDEN TE DUUR

Nieuwsrubrieken op tv rekenen doorgaans 1500 gulden voor een minuut video, als ze iets van elkaar overnemen. “Maar zodra het om het koningshuis gaat, vraagt NOS Marketing steevast belachelijke bedragen”, klagen de hoofdredacteuren Leenheers (SBS Nieuws) en Taselaar (RTL Nieuws). Twee quotes van 45 seconden van Prins Bernhard kostten onlangs 1000 gulden per stuk, voor beelden tijdens een NOS-uitzending werd 2500 gulden gevraagd, al is dat later naar f 1500 teruggebracht. Hoofdredacteur Andersson van NOS Actueel, hiermee geconfronteerd, zegt de heren uit te nodigen om de zaak op te lossen. (Villamedia/Journalist)

RTV OOST KRIJGT TOTO-DIVISIE DUELS

Regionale zender RTV Oost verwacht komend seizoen de derby’s tussen Go Ahead Eagles, FC Zwolle en Heracles Almelo rechtstreeks te kunnen uitzenden. Volgens RTV Oost is de kans groot dat SBS6, de houder van de uitzendrechten van de Toto-divisie, toestemming geeft voor de rechtstreekse uitzendingen van de onderlinge wedstrijden van de drie clubs. Mochten er beslissingen vallen in de strijd om de verschillende periodetitels waarbij deze ploegen zijn betrokken, dan hoopt de regionale zender die eveneens rechtstreeks te kunnen brengen, aldus EN.nl. (ADformatie)

SAMENWERKING NOB BRIGHT ALLEY EN OOIPTECH

NOB Bright Alley en OOiPtech hebben op 1 augustus jl. een samenwerkingsovereenkomst gesloten. OOiPtech is gespecialiseerd in technologische oplossingen voor het publiceren, delen, verhandelen en gebruiken van webinformatie. NOB Bright Alley wordt officieel een reselling partner van OOiPtech. Dit betekent dat NOB Bright Alley gecertificeerd is om haar klanten te adviseren over de producten van OOiPtech en die producten kan verkopen of implementeren. OOiPtech neemt daarbij de rol van technology provider op zich. OOiPtech beschikt onder andere over de technologie om content van meerdere websites samen te brengen op één webpagina. Dat proces is volledig geautomatiseerd. Met behulp van de MyOOiP-oplossing kan de eindgebruiker bovendien op eenvoudige wijze zijn webpagina volledig naar eigen inzicht aanpassen. (o.a. Nieuwsbank)

“OBSTAKELS VOOR THEMAKANALEN NOS”

De NOS kampt met problemen om de twee aangekondigde themakanalen (een met cultuur en een met nieuws) te lanceren. De obstakels zijn gebrek aan geld en ruimte op de kabel, zo zei NOS-bestuurslid Hans van Beers onlangs. De omroep is in gesprek met staatssecretaris De Vries (Media) over de financiële kant van de zaak. “De NOS is er klaar voor, maar het is onzeker of kabelexploitanten ruimte vrij willen maken op de kabel”, aldus Van Beers. Ook is nog onduidelijk welke publieke omroepen meedoen aan de themakanalen en hoeveel ze financieel bijdragen. Half september geeft de omroep uitsluitsel over de kanalenkwestie. (Adformatie)

ID&DTV NEEMT BEDRIJF ROLF WOUTERS OVER

Tv-producent ID&Dtv in Diemen heeft het productiebedrijf van AVRO-presentator Rolf Wouters,  RedForest TV, overgenomen. Het Diemense bedrijf verandert daarmee vanaf zaterdag ook zijn eigen naam in IdtV. Wouters treedt toe tot de leiding van dat bedrijf. IdtV, zoals de voorloper van ID&Dtv ook heette, is volgens het nieuwe managementteam een sterke naam en gaat zich toeleggen op tv-, internet-, film- en evenementenproducties. Samen met RedForest is ook het communicatiebedrijf Martsell overgenomen. (ANP)

KABINET BLIJFT BIJ VEILEN FREQUENTIES

Het kabinet houdt onverkort vast aan de veiling van de frequenties voor commerciële radiozenders. Dat hebben de verantwoordelijke staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en D66 wil de frequenties door middel van een vergelijkende toets verdelen omdat dan de bestaande stations als Sky Radio en Radio 538 een grotere kans zouden hebben hun frequentie te behouden. Alle vormen van een vergelijkende toets, waarbij bedrijfseconomische citeria en soort programma’s het uitgangspunt zijn, stuiten volgens Van der Ploeg op onoverkomelijke problemen. Toetsen op bedrijfseconomische criteria is wettelijk niet mogelijk en inhoudelijk toetsen is juridisch kwetsbaar.

KNEVEL LEG DEEL DIRECTIETAKEN EO NEER

Andries Knevel krijgt het als tv-presentator zo druk dat hij een deel van zijn directietaken bij de Evangelische Omroep voorlopig neerlegt. De EO-coryfee begint dinsdag niet alleen aan het tiende seizoen van zijn talkshow Het Elfde Uur, maar is vanaf 8 september ook wekelijks te zien in het nieuwe programma Knevel op zaterdag, waarin hij de actualiteit bespreekt.

DIRECTEUR ALBERS VERTREKT BIJ ID&T-RADIO

Robin Albers, directeur van ID&T, is per direct vertrokken bij ID&T Radio. Door een verschil van inzicht en visie hebben Robin Albers en de Directie van ID&T Entertainment (dhr D.Stutterheim) besloten per direct de samenwerking te beëindigen. Dit bericht Radiowereld.nl.  Ook het programma “For Those Who Like To Groove” wat hij presenteerde op zaterdagavond tussen 20.00 en 23.00 uur zal komen te vervallen. Het is nog niet bekend welk programma hiervoor in de plaats zal komen. Robin Albers: “ID&T Radio is erg korte termijn gericht en dat is onmogelijk bij het neerzetten van een landelijk dancestation, dit heeft tijd nodig, de nodige promotie en aandacht maar vooral ook geld. Het station draait op dit moment nog steeds verlies, maar het wint wel aan waardering, gezien de vele positieve reacties omtrent de programmering die ik heb doorgevoerd en het format.”  Zijn functie wordt overgenomen door Michel de Winter, tot op heden algemeen directeur van ID&T.

OMROEP CAO NOG NIET IN ZICHT

Werkgevers en bonden liggen nog ver uit elkaar met hun wensen voor een nieuwe omroep cao. Dat concludeert de NVJ na drie besprekingen. De werkgevers hebben hun loonbod van 3,5% nog steeds niet verhoogd. Onbespreekbaar ook blijft een hogere eindejaarsuitkering. De werkgevers willen wel afspraken maken om te praten over een nieuw loongebouw, maar niet over tussentijdse verbetering van de achterstand in salarisperspectieven. Als maandag geen vooruitgang wordt geboekt, heeft verder overleg geen zin, aldus de onderhandelaars.

NLCR NAAR RECHTER BIJ VEILING

De dertien radiostations die zijn aangesloten bij de vereniging van niet-landelijke commerciële radiostations (NLCR) dagen de overheid voor de rechter als die besluit tot het veilen van de bestaande radiofrequenties. Morgen zou het kabinet bekend maken of het overgaat tot openbare verkoop. Voorzitter Mas Boom van de NLCR meent dat de overheid in dat geval een wettelijke onzorgvuldigheid begaat. “Frequenties die oorspronkelijk bedoeld waren voor niet-landelijke omroepen zijn afgelopen jaar weggegeven aan landelijke omroepen. Daardoor heeft de overheid een kunstmatige schaarste gecreëerd. Zij mag in die situatie niet zomaar veilen.” De NLCR-stations, waaronder City FM (Amsterdam), Happy Radio (Haarlem en Leeuwarden), Hot Radio (Twente), Rebecca Radio (Noord en Oost-Nederland) en 8 FM (Brabant), vrezen bij een veiling buiten de boot te vallen omdat zij niet over een ‘oorlogskas’ beschikken. (ADformatie)

NPS BRENGT KINDERPROGRAMMA IN VIET TALEN

De NPS is er wettelijk toe verplicht en doet dan ook veel aan programma’s voor migranten. Het nieuwe kinderprogramma voor 2- tot 5-jarigen, Circus Kiekeboe wordt in het Nederlands, Turks, Arabisch en Berber uitgezonden. Een vervolg op de serie Surinamers zijn beter dan Marokkanen heet Surinamers zijn beter dan Turken. In dit programma worden volgens de NPS op satirische toon vooroordelen over deze bevolkingsgroepen bloot gelegd. Felix Rottenberg schetst in Dokwerk een beeld van Amsterdam-West. De NPS vult zijn zendtijd na Nova vanaf 6 september in met een wekelijkse show van de Surinaamse cabaretier Jörgen Raymann. (Villamedia)

HARDERWIJK FM WIL IN DECEMBER DE LUCHT IN

Het nieuwe lokale radiostation Harderwijk FM wil per 1 december met uitzenden beginnen. Of dit lukt hangt af van de financiële bijdrage die aan de gemeente Harderwijk is gevraagd. De stichting Harderwijk FM, vorig jaar juni opgericht, heeft het financiële plaatje bijna rond. Deze week heeft het college van Burgemeester en Wethouders een voorstel gedaan aan de gemeenteraad van Harderwijk om de stichting vier jaar lang financieel te ‘spekken’. Met dit geld is het opstarten van het station gegarandeerd. Het collegevoorstel houdt in dat de stichting dit jaar 65.000 gulden krijgt. Na dit jaar krijgt zij tot 2004 jaarlijks vijftigduizend gulden subsidie van de gemeente. Het lokale radiostation wil het liefst nog dit jaar gaan uitzenden, te beginnen in de weekends.

RADIO VATICAAN VIA DE SATELLIET

Radio Vaticaan gaat zijn programma’s in september gedeeltelijk “milieuvriendelijk” via de satelliet uitzenden. Een ander deel wordt via Radio Montecarlo uitgestraald. De zender kreeg het met de Italiaanse overheid aan de stok toen bij het antennepark driemaal te hoge waarden electro-smog gemeten werden en zich in de buurt meer kankergevallen dan normaal voordeden. De Italianen dreigden de stroom af te snijden, maar dat is nu niet meer nodig. (Villamedia)

UITSTEL FUSIE UPC EN PRIMACOM

De beslissing over de fusie tussen de Duitse kabelactiviteiten van UPC en PrimaCom is uitgesteld. Het uitstel duurt in elk geval tot 31 oktober. Oorspronkelijk hadden de aandeelhouders van PrimaCom zich vandaag op hun jaarlijkse vergadering over de fusie moeten kunnen uitspreken. Het uitstel heeft volgens beide partijen te maken met ‘gewijzigde marktomstandigheden’. Zo moet de Duitse mededingingsautoriteit de fusie nog goedkeuren. Obstakel hierbij vormen mogelijk de plannen van het Amerikaanse Liberty Media om kabelnetwerken van Deutsche Telekom over te nemen. Liberty Media heeft via een dochteronderneming een controlerend belang in UPC. (ADformatie)

VOORMALIG KRO-PASTOR RAADSCHELDERS OVERLEDEN

Toon Raadschelders, voormalig radiopastor bij de KRO, is vrijdag op 85-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Hoorn overleden. Dat maakten de KRO en de familie dinsdag bekend. Raadschelders hield van 1975 tot 1985 wekelijks op vrijdag pastorale radiogesprekken met luisteraars. Daarin beantwoordde hij vragen over geloof en ethiek. Antonius Cornelis Raadschelders, geboren in 1916, werd in 1942 tot priester gewijd. Hij was priester van het bisdom Rotterdam. Raadschelders heeft volgens de KRO een belangrijke bijdrage geleverd aan de pastorale programma’s van de omroep. ,,Hij genoot grote populariteit bij de luisteraars en velen heeft hij geïnspireerd en bemoedigd”, aldus voorzitter F. Slangen en mediadirecteur T. Verlind van de KRO. (ANP)

VAN GAAL VASTE GAST BIJ STUDIO SPORT

Bondscoach Louis van Gaal van het Nederlandse voetbalelftal gaat een vergaande samenwerking aan met Studio Sport van de NOS. Hij zal gemiddeld een keer per maand centraal staan in een speciaal programma-onderdeel, Op de helft van de tegenstander. De trainer zal daarin niet alleen zijn visie geven op voetbal, maar ook op zijn eigen werk en beweegredenen. De samenwerking moet in elk geval gaan duren tot en met het wereldkampioenschap voetballen in juni 2002 in Zuid-Korea en Japan, ook als Nederland zich niet voor het toernooi weet te kwalificeren. (ANP)

YOUP BEST BEKEKEN ZOMERGAST

Youp van ’t Hek is waarschijnlijk de best bekeken Zomergast ooit. Zondagavond zagen 1,3 miljoen mensen hoe Adriaan van Dis hem in het VPRO-programma Zomergasten ontving. Het tweetal kreeg met 7.6 ook een hoge waardering. De uitzendingen met Sylvia Tôth en Barend en Van Dorp waren ook succesnummers. Naar beide uitzendingen keken 915.000 mensen, aldus de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek. De programma’s haalden respectievelijk een 7.4 en een 7.5. (NOStt)

SYLVIA MILLECAM BEGRAVEN

Onder grote belangstelling is zaterdagmiddag in Amsterdam de 45-jarige actrice en tv-ster Sylvia Millecam begraven. Millecam had kanker en overleed afgelopen zondag in het UMC Sint Radboud in Nijmegen. Op de begraafplaats Westgaarde had zich in het begin van de middag al een grote groep belangstellenden verzameld. Alleen enkele honderden genodigden, familie, vrienden en mensen uit de theater- en televisiewereld, mochten de uitvaartplechtigheid binnen bijwonen. Buiten was een geluidsbox opgesteld, zodat belangstellenden de plechtigheid ook konden volgen. Na de herdenkingsbijeenkomst werd de actrice om drie uur begraven. Zaterdagochtend was voor familie en genodigden al een herdenkingsdienst gehouden in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam.

WEEK VAN DE WAARHEID VOOR MBC

Wanneer MBC, de zender voor Arabisch sprekenden in Europa, deze week geen overeenstemming krijgt met de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra zal de zender begin september in Nederland van de kabel verdwijnen. Kabelmaatschappijen in Nederland mogen geen zenders doorgeven die geen overeenkomst hebben met de Buma.

AM-ZENDER BNR VERHUIST NAAR TRINTELHAVEN: 2 WEKEN OFF-AIR

De middengolf zender van Business Nieuws Radio op de 1395 AM verhuist van Mastwijk (gemeente Montfoort) naar de Trintelhaven (halverwege de dijk Enkhuizen-Lelystad). Dit bericht de Nozema in een persbericht. De verhuizing gaat plaatsvinden in september en uiterlijk 6 oktober 2001 is het zendstation verdwenen uit Mastwijk. Tijdens de verplaatsing van de zendinstallatie is BusinessNieuws Radio maximaal twee weken niet te ontvangen op de middengolf, 1395 AM. Met de verplaatsing van de zender naar de Trintelhaven zal de ontvangst van BNR in het Noorden en Oosten van het land verbeteren.

DESKUNDIGEN BEPLEITEN VEILING RADIOFREQUENTIES

Deskundigen hebben staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) geadviseerd de etherfrequenties voor commerciële radiostations te veilen. Bronnen rond het kabinet melden dat aan de vergelijkende toets die de Tweede Kamer wenst, te veel bezwaren kleven. De Vries en staatssecretaris Van der Ploeg (Media) willen de frequenties veilen. Een Kamermeerderheid ziet daar, net als de radiostations onder aanvoering van Radio 538, niets in en riep de staatssecretarissen vlak voor het zomerreces op de mogelijkheden van een vergelijkende toets te onderzoeken. De juridische complicaties bij een vergelijkende toets zijn groter en die neemt meer tijd in beslag dan een veiling, aldus de deskundigen. Bij een vergelijkende toets worden frequenties verdeeld op basis van bedrijfseconomische criteria. (ANP)

EKDOM OPVOLGER WIM RIGTER BIJ ARBEIDSVITAMINEN

Het Radio 3FM-programma Arbeidsvitaminen krijgt vanaf half september een nieuwe presentator. Wim Rigter maakt na vier jaar plaats voor Gerard Ekdom. Dat heeft de AVRO donderdag bevestigd. Het verzoekplaten- programma is een van de langstlopende programma’s van de Nederlandse omroep. Het wordt elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur uitgezonden. Gerard Ekdom werkt al voor Radio 3FM, maar presenteert vooral in de nachtelijke uren. Verder is hij regelmatig invaller voor andere presentatoren. (ANP)

UITZENDINGEN “SPORT AAN TAFEL-KLOON” VERBODEN

President R. Orobio de Castro van de rechtbank in Amsterdam heeft RTL5 vrijdag verboden door te gaan met het uitzenden van het programma Sunday United. Het is volgens hem een kopie van het programma Sport aan Tafel dat vorig seizoen op zondagavonden op tv was. Sport aan Tafel werd ontwikkeld en geproduceerd door Endemol en de Holland Media Groep (HMG), de moedermaatschappij van RTL5. De rechten van de sport-talkshow worden ook door die twee gedeeld. Maar HMG denkt het programma in eigen beheer goedkoper te kunnen produceren en begon afgelopen zondag daarom met Sunday United, waarin ook beelden van de Engelse competitie zijn geïntegreerd.

KABINET WIL GOEDKOPE ANTI-STORING-SETJES TEGEN DIGITALE STORING

Het kabinet hoopt eventuele burenruzies over tv-ontvangst in de kiem te smoren door korting te geven op setjes, die storing als gevolg van digitale televisie kunnen tegengaan. Het invoeren van digitale tv gaat de klanten die ervoor kiezen meer kijkgenot opleveren, maar bij de buren kan de ontvangst via de kabel minder worden. Op voorstel van staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur) komt er een kortingskaart voor wat genoemd wordt een ‘digiset’, die de storing vrijwel altijd verhelpt. Zo’n setje kabels kost ongeveer 12 gulden. De consument betaalt daarvoor de helft en in ieder geval nooit meer dan 6 gulden. De maatschappij die de vergunning heeft om digitale televisie uit te zenden moet de rest betalen. Eerder dit jaar besloot het kabinet vergunningen te verlenen voor digitale televisie. Begin volgend jaar zijn de eerste uitzendingen in de Randstad. De komende jaren kan dan geleidelijk in het hele land digitale tv komen. De meeste consumenten hebben nu al aansluitkabels die van voldoende kwaliteit zijn om storing door digitale televisie tegen te houden. Het kabinet gaat er overigens vanuit dat de storings- problematiek in de loop van de jaren bij de verdere invoering vanzelf oplost, zonder extra maatregelen te hoeven nemen. (ANP)

“UPC MAAKT TELEVISIEKIJKER RAZEND”

Fred Krijnen heeft het helemaal gehad met kabelbedrijf UPC. ,,Ik ben bepaald niet de enige gedupeerde. Deze gekte moet nu ophouden.’’ Na zijn scheiding kwam freelance journalist Fred Krijnen aan het Doelenplein in Haarlem wonen, nu ruim vier maanden geleden. Sinds die tijd kijkt hij naar sneeuw op zijn televisie. En wat hij ook probeert, kabelexploitant UPC lost het probleem niet op. Afgelopen week schreef Krijnen een woedende brief naar UPC waarin hij het kabelbedrijf beticht van ‘ongeorganiseerde misdaad’. Afschriften van de brief belandden op de deurmat van de Haarlemse gemeenteraad en de redactie van Haarlems Dagblad. ,,Het beeld van mijn tv was van meetaf slecht”, schrijft Krijnen. ,,Sneeuw, sneeuw en nog een sneeuw. Ik besloot een nieuw tv-toestel te kopen. Sneeuw, sneeuw en nog een sneeuw. Philips kreeg de schuld, maar de tv-monteur wist wel beter. ‘Oh, meneer UPC, breek me daar de bek niet over open’.”

LIBERTY MEDIA ZET OVERNAME IN DUITSLAND DOOR

Kabelbedrijf Liberty Media stelt geen eisen meer aan de Duitse regering voor de overname van de kabelactiviteiten van Deutsche Telekom. Dat heeft Liberty gisteravond bekendgemaakt. Eerder wilde Liberty-topman John Malone van de kabelautoriteiten een toezegging hebben dat het Amerikaanse concern, dat in feite UPC controleert, in de toekomst kleine kabelaanbieders in Duitsland mag blijven overnemen. Als de acquisitie niet door zou zijn gegaan, dan was Deutsche Telekom 5 miljard euro (11 miljard gulden) misgelopen. Daarnaast zou de fusie van de Duitse kabelactiviteiten van UPC en Primacom in gevaar zijn gekomen. (NRC)

CANAL+ WIJZIGT KANAALNAMEN

De aparte kanalen van Canal+ krijgen met ingang van het nieuwe winterseizoen nieuwe namen. De namen Canal+1 en Canal+2 worden vervangen door kleuren (respectievelijk Canal+rood en Canal+blauw). Sport krijgt een plaatsje op het blauwe kanaal. Het derde (breedbeeld)kanaal blijft de naam Canal+ 16/9 houden. Soapactrice Tanja Jess krijgt een filmprogramma bij betaalzender Canal+. Vanaf 6 september gaat ze het programma Avant Première presenteren. Jess is bekend van de soap Goede Tijden, Slechte Tijden en de politieseries Baantjer en Unit 13. (NOStt)

VLAANDEREN: EUROSPORT WEER HIER EN DAAR OP KABEL

Een aantal Vlaamse televisiekijkers kan binnenkort opnieuw naar Eurosport kijken. De sportzender heeft een akkoord gesloten met de kabelmaatschappijen Havi-TV (Limburg), Integan (Antwerpen), PBE (Vlaams-Brabant), VEM (Essen, Vosselaar en Beerse) en WVEM (West-Vlaanderen). Dat weet Het Belang van Limburg. Eurosport wordt weer opgenomen in het basispakket van de kabelmaatschappijen, zonder uitzendvergoeding. Eurosport verdween zo’n jaar geleden van de Vlaamse kabel, omdat de zender van de kabelmaatschappijen een uitzendvergoeding eiste. (VRTtxt)

NET5 HERHAALT GESPREKKEN MET MILLECAM

Net5 herhaalt vrijdagavond de twee gesprekken die Theo van Gogh had met de zondag overleden Sylvia Millecam. Van Gogh sprak met de geliefde comédienne voor zijn tv-reeks Een prettig gesprek. De uitzending vrijdag begint om 22.15 uur. In de gesprekken praat de aan kanker bezweken Millecam onder meer over alternatieve geneeswijzen, waar ze heilig in geloofde en waarvoor ze de reguliere geneeskunde min of meer liet schieten. (ANP)

E-COMMERCEDIENST VAN L1 VERBODEN

L1 mag van het Commissariaat voor de Media niet langer een commerciële website exploiteren. De Stichting Omroep Limburg heeft tegen het besluit bezwaar aangetekend. Op 29 augustus zal de omroep de plannen gaan toelichten tijdens een hoorzitting in Hilversum. L1 is onlangs een winkelboulevard op internet gestart met e-commercediensten voor het midden- en kleinbedrijf in de regio. Bedrijven presenteren zich op de site en komen met aanbiedingen. Belangstellenden kunnen zich via sms-berichten op de hoogte laten houden van de laatste koopjes. Vanuit de site is een Belgische online-winkelboulevard bereikbaar en omgekeerd. L1 Boulevard, een samenwerkingsverband tussen L1 en TV Limburg in Hasselt, is sinds mei online. Het commissariaat oordeelt dat de activiteit in strijd is met een belangrijk uitgangspunt an een publieke omroep, te weten het uitgangpunt van non-commercialiteit. (Limburger)

WERELDOMROEP KRIJGT HOOFDREDACTEUR

Bij de Wereldomroep wordt redacteur Freek Eland benoemd tot hoofdredacteur. Daarmee komt de omroep tegemoet aan de wens van de NVJ en de Programmastatuutcommissie dat zo’n functie wordt ingesteld. Tot nu toe kende de Wereldomroep alleen een programmadirecteur. Jonathan Marks, die die functie uitoefende wordt nu creatief directeur, met een aangepast takenpakket. De hoofdredacteur krijgt de dagelijkse leiding over de redacties en stuurt de buitenposten aan. Na een jaar wordt bezien of de nieuwe topstructuur voldoet. (Villamedia)

VEILING ETHERFREQUENTIES: VERGUNNINGEN VERLENGD

Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft de vergunningen voor de commerciële radiostations noodgedwongen met maximaal een jaar verlengd tot 1 september 2002. Ze heeft de zenders in een brief op de hoogte gebracht van het besluit. De maatregel is noodzakelijk omdat het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer het oneens zijn over de manier waarop de etherfrequenties voor de commerciële zenders moeten worden herverdeeld. PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie en SGP willen een vergelijkende toets. Het kabinet wil veilen. ,,Het voornemen bestaat om de definitieve politieke besluitvorming (…) af te ronden in september”, aldus De Vries in de brief aan de stations. De huidige vergunning van de zenders loopt op 1 september af. Als De Vries de vergunningen niet zou verlengen, zouden er ‘stiltes’ in de ether vallen. Het belang van de luisteraars is daarom gediend bij verlenging. De zenders zijn verplicht medewerking te verlenen aan de realisatie van de nieuwe indeling, als de frequenties zijn herverdeeld. Als de zenders medewerking weigeren of frustreren dan kan De Vries de vergunning intrekken. Het kabinet komt nog deze maand met de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheid om de frequenties middels een vergelijkende toetst te verdelen. PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie en SGP hadden dat vlak voor het zomerreces in een motie gevraagd. De Vries gaf direct aan dat het kabinet voornemens blijft te gaan veilen. Aan de vergelijkende toets, waarbij de frequenties worden toegewezen op basis van bedrijfseconomische- en inhoudelijke criteria, kleven volgens haar te veel bezwaren. Als het kabinet onverkort vasthoudt aan veilen dan dreigt net als voor het reces een harde confrontatie tussen de Kamermeerderheid en de staatssecretarissen De Vries en Van der Ploeg (Media). (ANP)

SYLVIA MILLECAM OVERLEDEN

Actrice Sylvia Millecam is zondagmiddag op 45-jarige leeftijd in het UMC Sint Radboud in Nijmegen overleden. Zij was al geruime tijd ziek. Millecam overleed aan de gevolgen van kanker. Geruime tijd dacht ze dat ze een bacteriële infectie had. Daarvoor onderging zij de afgelopen anderhalf jaar diverse therapieën. Pas onlangs bleek dat ze aan kanker leed. Millecam speelde onder andere bij Toneelgroep Amsterdam, Globe en het Publiekstheater. Sinds 1989 was zij een van de vaste presentatoren bij het tv-programma Ook dat nog. Afgelopen seizoen moest ze daar al worden vervangen. De KRO koos voor wisselende presentatoren, hetgeen de omroep komend seizoen ook zal doen.

DE LEEUW NAAR DE NCRV

Paul de Leeuw maakt dit najaar zijn rentree bij de NCRV. De Leeuw gaat eind november de vijfdelige televisieserie Herberg De Leeuw presenteren, waaraan ook pianist Cor Bakker meewerkt. Over het presenteren van het aloude NCRV-programma Zo vader, zo zoon wordt nog gesproken, zo maakte de omroep dinsdag bekend. In het studioprogramma ontvangt de presentator gasten en is er veel ruimte voor muziek. De Leeuw werkte eerder voor NCRV-programma’s als Snelbinder en het sterrengala dertig jaar Jostiband. Ook verving hij regelmatig Sjors Frölich in het Radio 2-programma Cappuccino op zaterdagmorgen. In de afgelopen tien jaar maakte hij vooral programma’s voor de VARA. (ANP)

VRT VERWERFT UITZENDRECHTEN WK VOETBAL

De VRT heeft de uitzendrechten verworven voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar. De Vlaamse openbare omroep heeft daarover een akkoord bereikt met de rechtenhouder. Daardoor mag de VRT alle 64 WK-wedstrijden uitzenden, zowel op de radio als op de televisie. Het is niet bekend hoeveel de VRT daarvoor betaalt. Het WK voetbal vindt plaats in Japan en Zuid-Korea van 31 mei tot 30 juni. (VRTtxt)

UPC BRENGT DOCHTER PRIORITY NAAR DE BEURS

Kabelbedrijf UPC brengt zijn telecomdochter Priority Telecom in het derde kwartaal naar de beurs. UPC was dit min of meer verplicht aan de aandeelhouders van Cignal die sinds de overname van Cignal door UPC een belang van 16 procent in Priority Telecom hebben. UPC bood de aandeelhouders van Cignal een belang in Priority, leverancier van spraak- en datadiensten tussen Europese steden, in plaats van ze schadeloos te stellen bij de overname. Mocht de beursgang niet voor 1 oktober een feit zijn, dan moet de Nederlandse kabelaar de aandeelhouders van Cignal compenseren. Dat zou betekenen dat UPC 200 miljoen dollar in contanten of aandelen moet vergoeden aan Cignal. Omdat UPC 84 procent van de aandelen bezit is het zeker dat tijdens de aandeelhoudersvergadering van 5 september goedkeuring wordt verleend voor de beursnotering. Het is nog nog niet bekend welk deel van het aandelenpakket aan de beurs zal worden verhandeld. (ANP)

JONGERENZENDERS: GEEN “ALCOHOLRECLAME”

Radiostation Q the Beat en televisiezenders TMF, MTV, the Box, Kindernet 5, Cartoon Network en FoxKids mogen komend seizoen geen reclame voor alcoholhoudende dranken maken. De stations zijn in het kader van de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken aangemerkt als jongerenzender en mogen in die rol dit soort uitingen niet brengen. De zeven zenders zijn geselecteerd door de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva) naar aanleiding van gegevens van Intomart. (ANP/Reclameweek)

AM747 IN BEROEP TEGEN UITSPRAAK RCC

De Reclame Code Commissie noemt een advertentie van de publieke radiozender 747 AM ‘smakeloos, onnodig kwetsend en respectloos’. Daarmee stelt de RCC twee klagers in het gelijk. De twee, lezers van NRC Handelsblad, hadden een klacht ingediend tegen een uiting van een luchtfoto van een oorlogsbegraafplaats met de tekst: ‘Soms moet je een beetje afstand nemen om een beter overzicht te krijgen. 747 AM’. De advertentie werd gemaakt door KesselsKramer ten tijde van de introductie van de ‘nieuwe’ zender die voorheen Radio 5 heette. 747 AM gaat in beroep. De zaak wordt op 10 september behandeld. (Adformatie)

“CAPITAL RADIO GROUP IN DE RACE VOOR 10FM”

Volgens Radiovisie voert de Capital Radio Group serieuze gesprekken om Radio 10 FM over te nemen. Uitgever Wegener wil al geruime tijd af van het station, maar zolang er geen zekerheid is over de toekomst van etherfrequenties staat men niet te trappelen om de zender over te nemen. De combinatie Capital Radio/Radio 10 FM lijkt echter wel kans van slagen te hebben. Het is volgens Radiovisie “algemeen bekend dat Radio 10-programmaleider Tom Mulder al decennialang gecharmeerd is van Capital Radio”. (Villamedia)

PAUL DE LEEUW STOPT MET MAANDAGOCHTENDPROGRAMMA OP 3FM

Dj Rob Stenders neemt de maandagochtenduitzending op Radio 3FM van Paul de Leeuw (De Leeuw wordt wakker) definitief over. Momenteel nemen Stenders en zijn collega’s met het programma Stenders Vroeg (06.00 tot 09.00 uur) de maandagochtend al waar en in die situatie komt geen verandering, zo meldt de VARA vrijdag. Stenders Vroeg wordt ook op de overige werkdagen rond dat tijdstip uitgezonden. Enige tijd geleden gaf Stenders aan te willen stoppen met het programma, maar kwam daar van terug toen De Leeuw aanbood een van de vijf werkdagen voor zijn rekening te nemen. Inmiddels heeft De Leeuw er geen zin meer in terwijl Stenders juist weer tevreden is over zijn programma en de maandag er wel weer bij wil hebben. Een verbetering in zijn fysieke conditie is daar volgens een VARA-woordvoerder ook debet aan. Stenders presenteert zijn ochtendprogramma samen met Eric Dikeb en Fred Siebelink. (ANP)

ROL WOUTERS BIJ AVRO ONDUIDELIJK

Met veel bombarie werd onlangs bekendgemaakt dat Rolf Wouters Yorin verruilt voor de AVRO. Maar wat hij nu precies gaat doen bij de omroep is nog niet duidelijk, zo bleek donderdagavond bij de presentatie van de AVRO- winterprogrammering. Wel maakte de AVRO bekend met enkele nieuwe programma’s te komen: Huis te koop, Krachtstroom en Hoge Bomen. Verder presenteert Pia Dijkstra volgend jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen vier talkshows over belangrijke thema’s in de gezondheidszorg. (NOStt)

ANNE H. MULDER OVERLEDEN

Stem van de VPRO Schrijfster en oud-medewerkster bij de VPRO Anne H. Mulder is donderdag na een kort ziekbed in haar woonplaats Amsterdam overleden. Anne H.Mulder werd 95 jaar. Anne Henriette Mulder schreef een aantal boeken en bijdragen voor boeken, maar Mulder werd vooral bekend door haar stem voor de VPRO-radio in de periode 1948-1961. Haar belangrijkste radiorubriek werd Passepartout. In dat kort durende programma interviewde ze gasten en vertelde ze over tentoonstellingen, cultuurhistorische nieuwtjes en hield ze boekbesprekingen. Door haar vrij hoge en deftige stem werd ze destijds ook wel de ‘stem van de VPRO’ genoemd. (NOStt)

“CASEMA VERBETERD NETWERK”

Casema heeft haar netwerk vernieuwd, onder meer als reactie op de talloze klachten over de slechte kwaliteit van de internettoegang. Casema verlaagde ook de prijzen, en adverteert met een vergelijking met de duurdere teelfoontikken van KPN. Casema heeft mede onder druk van de Consumentenbond de aanleg van een nieuw netwerk in Midden en Zuid- Nederland ter hand genomen. Zo heeft het ondermeer glasvezel aangelegd tot in de wijk. Die aanpassing in bandbreedte moet kabelinternet via Wanadoo/Casema bij een potentieel mogelijke 600.000 huishoudens sneller maken. Voor 27,50 euro per maand (60,60 gulden) kan er een abonnement worden afgesloten. Wie meer wil moet zijn of haar heil zoeken in het Premium-pakket, waarbij de gebruiker meer bandbreedte krijgt toebedeeld. Daarvoor moet 45 euro per maand betaald worden, bijna 100 gulden. De aansluitkosten zijn nu tijdelijk 68 euro, 149,85 gulden. (Planet Multimedia)

NEDERLAND 3 VERLIEST KIJKERS DOOR NETPROFILERING

De netprofilering bij de publieke omroep heeft vooral op Nederland 3 een daling van het aantal kijkers opgeleverd. Dat is de voorzichtige eerste conclusie van de Raad van Bestuur van de NOS na één jaar publieke omroep nieuwe stijl. Overigens toonde de Raad van Bestuur zich woensdag tijdens de presentatie van het nieuwe uitzendschema bijzonder tevreden. De dalende kijkcijfers van Nederland 3 zijn vooral te wijten aan het vertrek van het spelletje Lingo. Volgens de netprofilering paste dat spelletje niet meer op Nederland 3, dat vooral een cultureel en progressief karakter moest krijgen. Het verhuisde naar Nederland 2, dat een veel laagdrempeliger karakter heeft. Opvallend in het nieuwe uitzendschema zijn de twee ‘late-night’ shows op Nederland 2 en Nederland 3. Beide programma’s moeten vooral concurreren met het succesvolle Barend en van Dorp op RTL4. Nederland 3 brengt daarom dagelijks direct na NOVA een amuserend na-avondprogramma, dat gepresenteerd zal worden door cabaretiers en veel humor zal bevatten.

PLAN: NEDERLAND 2 ALS NIEUWSKANAAL

Nederland 2 moet overdag een nieuwskanaal worden. Dat schrijft NOS-directeur R. Bierman aan de Raad van Bestuur van de publieke omroep. Volgens de directeur moet dit een goede basis leggen voor een aparte nieuwszender waarmee over twee jaar kan worden begonnen. Een woordvoerder van het NOS-bestuur zegt dat hierover eind september een beslissing wordt genomen. Al enkele jaren leeft bij de publieke omroep het verlangen naar een apart televisiekanaal met 24 uur per dag nieuws. Het nieuwe plan van de NOS gaat uit van een geleidelijke introductie. Volgens Bierman is het voordeel dat ervaring opgedaan kan worden (NRC)

TMF: NIEUWE SOAPACTEUR ALS VJ

In navolging van Johnny de Mol (Goede Tijden, Slechte Tijden) heeft muziekzender The Music Factory (TMF) opnieuw een acteur uit een soapserie in dienst genomen als presentator. Onderweg naar Morgen-acteur Seth Kamphuijs (23) is binnenkort als VJ bij TMF te zien. Dat heeft een TMF-woordvoerster woensdag bevestigd. Kamphuijs heeft een seizoen bij de Yorin-soap de rol van Ticho Steiner vertolkt. Ook heeft hij acteurservaring opgedaan bij school- en jeugdtheatergezelschappen. Volgende week presenteert TMF ook nog een nieuwe vrouwelijke VJ (Video Jockey), maar volgens de clipzender is zij niet eerder op de buis te zien geweest. Zij volgt Sonja Silva op, die naar Yorin vertrekt. (ANP)

KLEURNET BETICHT APR VAN VRIENDJESPOLITIEK

Per 1 september verdwijnt de Amsterdamse zender Kleurnet van de kabel, zo heeft de Amsterdamse Programma Raad (APR) besloten. Volgens de raad biedt Kleurnet geen gevarieerd multicultureel programma en voorzien de publieke zenders van Salto al in de behoefte daaraan. Luc Sala, directeur/ eigenaar van Kleurnet, beschuldigt de raad van vriendjespolitiek. ” De APR wordt benoemd door de gemeente. De huidige voorzitter van de APR Bart Robbers is zo partijdig als wat. Als oud-fractievoorzitter van D’66 en voormalig voorzitter van het radio-overleg van Salto heeft hij geen onafhankelijk oordeel. Kleurnet is daar het slachtoffer van,’ zo stelt hij in Binnenlands Bestuur.De zender heeft protest aangetekend bij het Commissariaat voor de Media. (Villamedia)

NIEUWE GEZICHTEN BIJ SPORTUITZENDINGEN CANAL+

Canal+ heeft een aantal nieuwe gezichten voor Voetbal op zondag gecharterd. Uitverkorenen zijn Viggo Waas en Peter Heerschop (beiden uit Kopspijkers) en Raoul Heertje (Dit was het nieuws).De heren staan bekend als voetbalkenners. Ze gaan gesprekken van de presentatoren met analisten Wim van Hanegem en Kieft onderbreken om hun eigen analyse geven. Volgens een woordvoerder van de VARA betekent het meewerken aan het programma niet dat Heerschop en Waas stoppen met het populaire Kopspijkers vande VARA,dat vanaf 22 september weer van start gaat. “Maar het is nog niet bekend welke rol ze in het nieuwe seizoen gaan bekleden.” (NOStt)

“GEVAAR OP DE WEG” VOOR DE RECHTER”

Het openbaar ministerie gaat een 21-jarige deelnemer aan het RTL 4-televisieprogramma ‘Een gevaar op de weg’ vervolgen wegens roekeloos rijgedrag. Hij moet op 6 september voorkomen en kan tot een geldboete worden veroordeeld. Het OM bepaalt later of ook de makers van het tv-programma, 625 tv-producties, worden vervolgd. De gedaagde man veroorzaakte tijdens de opnamen in zijn woonplaats Wassenaar een ongeluk. Hij reed tegen een bestelbusje toen hij met hoge snelheid een bocht nam. (Villamedia/Telegraaf)

LOKALE OMROEP START TV SINDS WEEKEINDE UIT DE LUCHT

De lokale omroep START TV is in Sittard al enkele dagen uit de lucht. Afgelopen donderdag viel de apparatuur in de studio in Sittard uit door een technisch mankement dat provisorisch kon worden hersteld. Vrijdagavond rond tien uur, tijdens een van de verslag van de optredens van het Limburg Festival vanaf de Geleense Markt, begaf de apparatuur het opnieuw. Kijkers in Sittard hadden tenminste drie dagen zwart beeld.  Gistermiddag was het onderdeel waarmee het euvel kon worden hersteld, nog niet binnen. Programmaleider Eric Kempkens ging er nog wel vanuit dat de uitzending ‘s avonds weer hervat kon worden. START TV zendt uit in Beek en Geleen, waar de omroep een vast inprikpunt heeft. De raadsvergadering Sittard-Geleen is voorlopig alleen in Geleen live te volgen. Born en Sittard moeten genoegen nemen met uitzending op band. START wil een centraal inprikpunt voor de gehele gemeente. Naar verwachting lukt dat niet meer vóór de raadsvergadering van 13 september. Er loopt nog een procedure bij het Commissariaat voor de Media over de aansluitkosten. (Limburger)