Media kort: december 2001

“AMERIKAANSE TOESTANDEN BIJ ONTSLAG UPC-MEDEWERKERS”

De vakbonden zijn boos omdat UPC ontslagen werknemers met harde hand uit bedrijfspanden zou verwijderen. UPC zegt dat er nadrukkelijk instructies gelden om mensen het slechte nieuws te laten verwerken. UPC ontsloeg deze week 450 werknemers in Nederland. Vorige week waren in totaal 650 ontslagen aangekondigd. De Leeuwarder Courant meldt dat getroffen werknemers meteen hun werkplek moesten ontruimen en het pand werden uitgezet. Ooggetuigen melden bovendien dat alleen persoonlijke bezittingen mochten worden gepakt. Contact met collega’s zou niet zijn toegestaan, werknemers zouden onder bewaking naar de uitgang zijn begeleid. De vakbonden spreken van ,,Amerikaanse toestanden”.

UPC EN PRIMACOM DUITSLAND STAKEN FUSIEGESPREKKEN

Kabelconcern UPC en het Duitse PrimaCom zien af van een fusie van hun kabelactiviteiten in Duitsland. De gesprekken hierover zijn gestaakt. Dit hebben de kabelbedrijven vrijdagavond bekendgemaakt. UPC wilde samen met PrimaCom een nieuwe onderneming oprichten, waarin UPC zijn Duitse dochter EWT zou onderbrengen. Ze waren hierover al sinds maart in gesprek. UPC heeft een meerderheidsbelang van 51 procent in EWT en een minderheidsbelang van 25 procent in PrimaCom. De combinatie, die New PrimCom als voorlopige naam had, zou een sterke positie krijgen op de Duitse markt, met circa 1,9 miljoen kabelabonnees. (NU.nl)

FRANSE VIVENDI KOOPT BELANG BETAALTELEVISIE VS

Het Franse mediaconcern Vivendi Universal heeft een belangrijke slag geslagen in de Verenigde Staten. Voor 1,5 miljard dollar (3,7 miljard gulden) koopt het een belang van 10 procent in EchoStar Communications, waardoor een Amerikaans afzetkanaal is gegarandeerd voor zijn tv-programma’s, films en amusement. De bedrijven gaan samen nieuwe tv-kanalen ontwikkelen. EchoStar is aanbieder van betaaltelevisie in de VS. Het heeft meer dan zes miljoen abonnees. (NRC)

NCRV-BOEGBEELD RENE EIJBERSEN OVERLEDEN

Journalist en presentator René Eijbersen, boegbeeld van de NCRV, is in de nacht van donderdag op vrijdag in Soest overleden. Hij is 60 jaar geworden. De omroep heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Eijbersen werkte onder andere jarenlang voor het actualiteitenprogramma Hier en Nu. Eijbersen trad in 1969 in dienst van de NCRV als redacteur-verslaggever bij Hier en Nu TV. Hij maakte onder andere opvallende reportages over Chili en de Chileense president Salvador Allende. In 1973 werd hij hoofd Actualiteiten  bij de christelijke omroep. In deze functie was hij een van de initiatiefnemers van de inzamelingsactie Eén voor Afrika. Eijbersen was jarenlang degene die voor Hier en Nu de minister-president interviewde. Verder leidde hij verkiezingsdebatten. In 1988 vertrok hij bij Hier en NU en kreeg hij een andere functie binnen de NCRV. In 1991 verliet hij de omroep. Eijbersen overleed na een kortstondig ziekbed, aldus de NCRV. (ANP)

PER 1 JANUARI NIEUWE START VOOR CITY FM  – SUN FM EXIT

Vanaf 1 januari zal de commerciele regionale radiozender CityFM met een nieuwe programmering starten. Per die datum zal ook SunFM (87,6 MHz in Rotterdam e.o) deel uit gaan maken van het “City FM-netwerk” en gaan uitzenden onder de naam City FM. Hoe de nieuwe programmering eruit ziet is momenteel niet duidelijk.

OOK BIJ UPC EXTRA KOSTEN BIJ BETALEN VIA ACCEPTGIRO

Net als concurrent Casema gaat ook kabelaar UPC extra kosten in rekening brengen bij haar klanten die de rekening van UPC via een acceptgirokaart betalen. Medio 2002 zal UPC een bedrag van € 0,75 in rekening brengen per acceptgiro. In Friesland, Flevoland, Gelderland en Brabant zal dit vanaf 1 februari 2002 zijn. In Noord-Holland zal dit vanaf 1 maart 2002 zijn.

NIEUWE PROGRAMMERING 538: GORDON EIGEN PROGRAMMA

In de nieuwe programmering van Radio 538 krijgt tv-presentator Gordon een vaste plek. Vanaf 12 januari zal hij samen met Jens Timmerman elke zaterdag- en zondagmiddag een eigen programma maken op Radio 538. Daarnaast is in deze programmering ‘Het beste van Edwin Evers Staat Op’ opvallend. Op zaterdag worden tussen 8 en 12 uur de hoogtepunten uit Evers Staat op van de afgelopen week uitgezonden.

ADFORMATIE “DEAL THE BOX EN VERONICA BIJNA ROND”

De deal tussen The Box en de Vereniging Veronica, waarbij Veronica het volledige eigendom van de muziekzender overneemt, is bijna rond. Dit bericht het vakblad Adformatie deze week. De vereniging Veronica kondigde al eerder aan vanaf april weer op tv te willen uitzenden. Op dit moment is The Box in handen van Quote Media’s Maarten van den Biggelaar en het Amerikaanse Liberty Digital. Van den Biggelaar: ‘Ik verwacht dat we er een dezer dagen uitkomen.’ En Veronica-voorzitter Willem van der Meer de Walcheren: ‘Ik heb twee weken geleden laten weten zo’n beetje rond dit moment uitsluitsel te willen hebben over The Box.’ Hoe het hernieuwde Veronica er straks uit gaat zien is nog onduidelijk. Naar verluidt blijft men in eerste instantie overdag clips uitzenden, en vult men de avond met een ‘Veronica-programmering’.

RENTREE SWIEBERTJE, BROMSNOR EN SAARTJE

Swiebertje, Saartje, Bromsnor en Malle Pietje zijn binnenkort weer op tv te bewonderen: de NCRV herhaalt vanaf 24 december op doordeweekse dagen tien afleveringen van Swiebertje. Het gaat om delen die tussen 1973 en 1975 te zien waren. De herhalingen van de zwart-wit-serie met Joop Doderer in de titelrol, zijn te bewonderen vanaf 10.28 uur in | het programma Z@ppAchteruit, het kinderprogramma op Nederland 3. De NCRV is niet de eerste omroep die een greep doet in de rijkgevulde oude doos. Eerder dit jaar trok de NPS duizenden, voornamelijk volwassen, kijkers met herhalingen van afleveringen van Floris. (ANP)

DRAMA OP TV KRIJGT 2,5 MILJOEN EXTRA

De publieke omroep kan 2,5 miljoen gulden tegemoet zien van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. Met dit geld wil het fonds de omroep helpen om kwaliteisdrama op de Nederlandse buis te houden. Een woordvoerder van de organisatie heeft dat vrijdag gezegd. De omroepen zijn in een brief op de hoogte gebracht van het extraatje. Waar het geld uiteindelijk naar toegaat, moet nog worden besproken. Volgens de zegsman van het fonds hebben de publieke zendgemachtigden het steeds moeilijker om geld uit te trekken voor dramaseries. ,,Denk aan kwaliteitsprogramma’s als Oud Geld, Pleidooi en nu de serie De 9 dagen van de Gier”, zegt hij. ,,Het zijn series die doorgaans moeilijk te financieren zijn”. Omroepen die een idee voor een serie hebben en in aanmerking willen komen voor het extra geld, zullen daar zelf ook in moeten investeren. (ANP)

RIK RENSEN HOOFDREDACTEUR NOVA

Rik Rensen is per 1 april benoemd tot hoofdredacteur van NOVA, de actualiteitenrubriek van NPS en VARA. De NPS heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Rensen (45) volgt Gerard Dielessen op. Deze krijgt in maart de leiding van Studio Sport. De nieuwe hoofdredacteur begon zijn carrière in de journalistiek in 1981 bij NRC Handelsblad. In 1989 volgde RTL Nieuws waar hij hoofdredacteur werd. In 1999 stapte Rensen over naar de internetwereld: eerst als lid van de directie van @Home Benelux en later als directeur bij RTL iMedia, onderdeel van de Holland Media Groep. Die functie bekleedt hij op dit moment nog steeds. ,,Vooral na de aanslagen in de Verenigde Staten en de daaropvolgende oorlog in Afghanistan merkte ik steeds vaker dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, reageert Rensen op zijn benoeming. ,,NOVA is een prestigieus televisieprogramma. Toen de gelegenheid zich voordeed het hoofdredactionele stokje over te nemen, was mijn beslissing snel genomen.” (ANP)

D66 BEPLEIT EXTRA STEUN VOOR L1

Limburg, Drente, Friesland, Flevoland en Zeeland moeten zich samen sterk maken om extra geld voor regionale omroepen vrij te krijgen. Dat stelt het Limburgse D66-Statenlid Paul Wessels. Vanochtend stelt hij mondelinge vragen over de bijdrage voor L1 aan Gedeputeerde Staten. Door een nieuwe manier van financiering vanuit het rijk dreigen de regionale omroepen in geldnood te komen. L1 heeft de laatste maanden al regelmatig aandacht gevraagd voor de problemen en heeft een bezuinigingsronde ingezet. Als Den Haag niet met een bijdrage over de brug komt, moet Limburg zelf de beurs trekken, vindt Wessels, ook voor de nieuwbouw van de Limburgse omroep. (Limburgs Dagblad)

PUBLIEKE OMROEP GEEFT STARTSCHOT VOOR INTERACTIEVE TV

De publieke omroepen hebben donderdag het startschot gegeven voor een proefproject waarin zij ervaring willen opdoen met het maken van interactieve tv-programma’s. Door digitalisering van de distributie van het tv-signaal is interactie tussen kijker en programmamaker mogelijk geworden.De kijker hoeft daarvoor niet eerst zijn pc aan te zetten en via internet te communiceren,maar hij kan dat doen vanuit zijn luie stoel. Een voorzetapparaat (‘set-top box’) is wel noodzakelijk. Dat apparaat zet het analoge tv-kanaal dat via de kabel binnenkomt om naar digitale informatie. Bezitters (momenteel 80.000) kunnen voortaan bijvoorbeeld via hun afstandsbediening meegokken tijdens het NCRV-spelletje Zo Vader Zo Zoon. (NOStt)

PROGRAMMARAAD HAARLEM: 192 EN SENIORENOMROEP IN RADIOAANBOD

De Programmaraad in Haarlem heeft in haar advies voor de radiozenders in de gemeente Haarlem de radiozenders Radio 192 en de Seniorenomroep toegevoegd aan het aanbod. Het radiopakket in Haarlem bestaat uit 41 zenders. De Programmaraad heeft zeggenschap over het zogenaamde basispakket van 25 zenders. UPC vult de overige 16 frequenties in met zenders die niet door de Programmaraad zijn geadviseerd. Deze zenders verdwijnen dus niet van de kabel. Door het toevoegen van Radio 192 en de Seniorenomroep verdwijnen BBC Radio 2 en France Culture uit het basispakket. Het is aan UPC om te bepalen of deze zenders vanaf 1 april nog te horen zullen zijn.

KIRCH KRIJGT FINANCIEEL WEER WAT LUCHT

Kirch heeft de uitzendrechten (radio en tv) voor de WK voetbal 2002 en 2002 nu ook aan de Italiaanse staatsomroep RAI verkocht, voor zo’n 150 miljoen euro. Het Duitse mediaconcern,  dat in financiële problemen verkeerde omdat de banken geld terug eisten, krijgt wat lucht. De Dresdner Bank en de Bayerische HypoVereinsbank willen een groot krediet voor Kirch nog even aanhouden. Het gaat om 960 miljoen euro. Volgens de Financial Times wil de Franse zender TF1 Kirchs aandeel in het Spaanse Telecinco overnemen. De Süddeutsche Zeitung denkt dat dat een miljard DMark waard is. En Springer heeft onder voorwaarden toegestaan dat de 1,5 miljard die het tegoed heeft voor zijn aandeel in Kirchs Sat 1, Pro Sieben en Kabel 1, later worden betaald. (Villamedia).

RADIO LELYSTAD STOPT UITZENDINGEN

Het bestuur van de Stichting Radio Lelystad heeft nu definitief besloten om met onmiddellijke ingang te stoppen met uitzenden. Reden is de afwijzing van de gemeente Lelystad om de lokale omroep financieel te steunen met een bedrag van 30.000 gulden. Zonder dit bedrag is de exploitatie niet langer op te brengen. Aanstaande zondag maken alle medewerkers van Radio Lelystad van 12.00 tot ca. 14.00 uur een gezamenlijke afscheidsuitzending.

Q THE BEAT STOPT UITZENDINGEN VIA AM 1224

“In het kader van de politieke en juridische ontwikkelingen heeft Q The Beat besloten haar uitzendingen via de middengolfzender 1224 AM met ingang van 10 december voorlopig op te schorten. De uitzendingen via internet zullen op non-stop basis gewoon doorgaan”, aldus een persbericht van de radiozender Q The Beat. Volgens het persbericht heeft “Q The Beat heeft haar conclusies getrokken, nadat het station op 14 november j.l. in een door haar aangespannen kort geding de rechter had horen beslissen dat uiterlijk januari een definitieve verdeling van FM frequenties bekend moet zijn.”. Q The Beat zal zich de komende maanden concentreren op de vele andere juridische kwesties, die ze in het kader van de definitieve verdeling heeft lopen. “Q The Beat, dat via moederconcern ClearChannel veel radiokennis in huis heeft, zal de tussenliggende periode benutten om juist deze zaken goed af te dichten, zodat met implementatie van de nieuwe FM etherpakketten -of dit nu via een veiling of een vergelijkende toets zal zijn- direct sprake is van een vooral onafhankelijke en professionele radio-omgeving. Er zijn in dit kader al gesprekken met het NIPO gevoerd over een nieuwe en betrouwbaarder vorm van continu luisteronderzoek.”, aldus het persbericht.

ACTEUR HENK RIGTERS OVERLEDEN

De acteur Henk Rigters is op 86-jarige leeftijd overleden. Rigters heeft gespeeld bij Globe en Centrum. Ook had hij rollen in tv-series als Zeg ‘ns AAA, Willem van Oranje en Waaldrecht. (NOStt)

CANAL+ LONKT NAAR LIBERTY

Vivendi Universal (Canal+) wil in Europa gaan samenwerken met Liberty Media. Canal+ biedt betaal- tv-diensten in de meeste grote Europese landen maar is nauwelijks aanwezig in Engeland en Duitsland. Liberty heeft een aandeel in het Britse Telewest en probeert Duitse kabelbedrijven te kopen, waardoor de twee bedrijven elkaar goed aanvullen. In Polen werken ze al samen. (Villamedia)

NRK STAAKT UITZENDINGEN VIA KRACHTIGE MIDDENGOLFZENDER

Een van de sterkste middengolfzenders in Europa, de Noorse NRK op 1314 kHz, met een vermogen van 1200 KW gaat per 1 januari 2002 uit de lucht. De Noorse staatsomroep gaat flink bezuinigen en  stopt ook met de Internationale uitzendingen van Radio Norway International, eveneens per 1 januari. De zender op 1314 Khz is in een groot deel van Europa te ontvangen en in deze donkere dagen voor de kerst in Nederland zelfs ook overdag. De zender staat op een klein eilandje voor de kust bij Stavanger. (nl.media.radio)

BUMA/STEMRA DAAGT HMG VOOR DE RECHTER

De muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra daagt de Holland Media Groep (RTL4, RTL5, YORIN) voor de rechter omdat deze al twee jaar lang te weinig geld betaalt voor het gebruik van muziek in haar programma’s. Dat zei D. van der Graaf, president- directeur van de Holland Media Groep (HMG) maandag tijdens de presentatie van het rappport ‘Study Music Copyrights’ waarin de tarieven van de Buma/Stemra worden onderzocht. Het rapport, dat gemaakt is in opdracht van nagenoeg alle commerciële en publieke omroepen samen met satelliet- en kabelbedrijven, concludeert dat de tarievenstructuur van de Buma/Stemra ondoorzichtig is.

VVD EN D66 BOOS OP NOS OVER GEHANDICAPTENSPORT

Staatssecretaris Vliegenthart van Sport gaat er bij de NOS op aandringen om meer aandacht te besteden aan sport voor gehandicapten. Daarmee geeft de bewindsvrouw gevolg aan de wens van de Tweede Kamer. Vliegenthart zei het maandag eens te zijn met de verzuchtingen van met name de Kamerleden Rijpstra (VVD) en Ravestein (D66). Zij noemde het heel treurig dat de publieke omroep weinig gehandicaptensport op het scherm brengt.

PRESENTATOR FREQUIN UIT RECHTBANK GEZET

Televisiepresentator Willibrord Frequin is gistermorgen uit de Amsterdamse rechtbank gezet waar de zaak tegen A. Nelissen van het Kushi-instituut diende. De macrobioot Nelissen wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van drie kankerpatiënten. Frequin wachtte vanmorgen Nelissen en zijn zoon op. Frequin en een van zijn lijfwachten bedreigden de familie. De advocaat van Nelissen heeft aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling door de presentator.

BOY EDGAR PRIJS VOOR ERIC VLOEIMANS

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2001 is toegekend aan trompettist/ bandleider/ componist/ programmeur Eric Vloeimans. Deze belangrijkste jazzprijs in Nederland bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en f 27.546. Hij wordt eind februari uitgereikt. (Villamedia)

DEF P DJ BIJ KINK FM

De Amsterdamse rapper Def P, bekend van de Nederlandstalige hip hop-band Osdorp Posse, wordt dj bij het radiostation Kink FM. Daar krijgt hij op maandagavond een eigen radioprogramma. | Dat heeft een woordvoerster van de band bekendgemaakt. De titel van het programma, dat maandag voor het eerst te beluisteren is, luidt Eindelijk Gerechtigheid. In dit live-programma besteedt Def P, alias Pascal Griffioen, aandacht aan minder bekende alternatieve bandjes. (ANP)

CASEMA WAARSCHUWT VOOR STORINGEN KABEL TV DOOR DVB-T

Vanaf 13 december kan er mogelijk storing optreden op een aantal zenders uit het kabeltelevisiepakket van Casema in de regio Noord-Holland/Utrecht (Noord). Deze storingen worden volgens Casema veroorzaakt als gevolg van proefuitzendingen van Nozema voor een nieuwe digitale televisietechnologie, Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T). De overheid heeft hiervoor onlangs een vergunning verleend aan Nozema. In de volgende plaatsen kan de storing optreden: Eemnes, Huizen, Loosdrecht e.o. Maarssen, Maartensdijk e.o., Naarden en Valkeveen, Nederhorst den Berg ‘s-Gravenland, Ankeveen, Kortenhoef, Soest e.o. en Zeist e.o.

WIJZIGINGEN KABEL MAARTENSDIJK, EEMNES EN BLARICUM

Door de koppeling van Maartensdijk, Eemnes en Blaricum op een andert ontvangstation vinden er de komende tijd diverse wijzigingen plaats in kabel tv-en radioaanbod in de genoemde plaatsen. In Maartensdijk is met ingang van dinsdag 4 december 2001 de televisiezender Nieuwsnet9 vervangen door het Casema Service Kanaal (kanaal 4+, 63,25 MHz.). De radiozenders City FM, Happy Radio, BBC Radio 3, WDR 3, Radio Nationaal, World Radio Network en Radio Noord-Holland zijn per 4 december verdwenen uit het radiopakket. Het standaard aantal radiozenders wordt hiermee gereduceerd van 39 naar 32 zenders. Met ingang van maandag 17 december 2001 wordt het radiopakket van Casema in Eemnes gewijzigd. De zenders City FM, Happy Radio, BBC Radio 3, WDR 3, Radio Nationaal, World Radio Network en Radio Noord-Holland zullen per deze datum uit het radiopakket verdwijnen. Het standaard aantal radiozenders wordt ook hier gereduceerd van 39 naar 32 zenders. Met ingang van dinsdag 11 december 2001 wordt het radiopakket van Casema in Blaricum gewijzigd. De zenders City FM, Happy Radio, BBC Radio 3, WDR 3, Radio Nationaal, World Radio Network en Radio M zullen per deze datum uit het radiopakket verdwijnen. Het standaard aantal radiozenders wordt hiermee gereduceerd van 39 naar 32 zenders. Radio Noord-Holland is vanaf 11 december a.s. te vinden op 107,5 (stereo). Blaricum is momenteel aangesloten op ontvangstation Hilversum, maar wordt vanaf 11 december 2001 aangesloten op het Casema ontvangstation van Utrecht.

LOPIK DIT JAAR GEEN KERSTBOOM

De ‘Grootste Kerstboom’ zal pas weer in 2005 te zien zijn. Vorig jaar heeft Nozema (de exploitant van de Nederlandse radio- en televisiezenders) het besluit genomen de 375 meter hoge Gerbrandy-toren nog maar ééns in de vijf jaar te veranderen in de ‘Grootste Kerstboom’ ter wereld. Gezien de zeer hoge kosten (f150.000) die elk jaar weer met het optuigen van de ‘Kerstboom’ zijn gemoeid, is besloten om dit evenement alleen nog tijdens de lustrumjaren van Nozema te organiseren. Dus zal over vier jaar, in 2005, de Gerbrandy-toren weer als ‘Kerstboom’ te zien zijn. De hoop op een eerdere terugkeer van de ‘Kerstboom’ is nog niet helemaal vervlogen. Na de aankondiging vorig jaar, dit evenement alleen tijdens lustrumjaren van Nozema te organiseren, is er een particulier initiatief ontstaan om door middel van structurele fondswerving het mogelijk te maken de ‘Kerstboom’ toch jaarlijks te laten branden. In principe  werkt Nozema graag mee aan de realisering van de Kerstboom, die voor de IJsselsteinse gemeenschap inclusief Nozema veel betekent.

OPNIEUW WINSTWAARSCHUWING RTL GROUP

RTL Group, het moederconcern van Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Yorin), heeft vrijdag voor de vierde keer dit jaar een winstwaarschuwing gegeven. Aanleiding daarvoor is de aanhoudende malaise op de reclamemarkt. RTL denkt nu dat de winst voor belasting, rentelasten en afschrijvingen dit jaar 35 à 40 procent lager zal uitvallen dan de 555 miljoen euro van 2000. Het mediaconcern waarschuwde in maart al dat er wegens de slechte reclamemarkt geen winstgroei zou zijn. In juli sprak het bedrijf van een winstdaling met 10 à 15 procent en in september kwam de boodschap dat het nog erger zou worden. Volgens RTL liggen de uitgaven aan tv-reclame in Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk dit jaar zo’n 10 procent onder het niveau van 2000. Het bedrijf verwacht in de eerste helft van volgend jaar nog geen verbetering. RTL, voor 67 procent eigendom van het Duitse mediaconcern Bertelsmann, gaat onder druk van de moeilijke omstandigheden kijken naar mogelijkheden voor kostenbesparingen en het afstoten of beëindigen van slecht presterende activiteiten. Het bedrijf noemde vrijdag met name de belangen in Polen. (ANP)

SOER DIRECTEUR RTV WEST

Jeroen Soer (45) wordt per 1 januari algemeen directeur van Radio en TV West in Rijswijk/Den Haag. De omroep heeft dat vrijdag laten weten. Soer volgt Ben Bunders op die het afgelopen jaar tijdelijk de leiding over het regionale mediabedrijf had. ,,Ik krijg de mooiste baan die er in de publieke omroep te vergeven is”, aldus Soer in een reactie. De nieuwe directeur werkte eerder onder andere bij KRO, VARA en AVRO. Verder was hij betrokken bij de oprichting van Radio 10. Op dit moment is hij algemeen directeur van adMaster, een reclamebedrijf.

“CONSUMENTENBOND WIL KAMERDEBAT OVER UPC”

De Consumentenbond vreest dat het grote banenverlies bij UPC grote gevolgen heeft voor de dienstverlening. Het kabelbedrijf is in ernstige financiële problemen geraakt en de klant is daar de dupe van. De overheid had dat moeten voorkomen door borging, toezicht en open toegang. De bond roept leden van de Tweede Kamer op om een spoeddebat te eisen. (o.a. Villamedia)

Z@PPELIN WINT ZILVEREN PLUIM

Het jeugdblok van de publieke omroepen, Z@ppelin,heeft de Zilveren Pluim 2001 gewonnen: een tekening van Tonio van Vught,1000 gulden en veel eer. De onderscheiding vestigt extra aandacht op opvallende nieuwsfeiten of opmerkelijke uitzendingen over de multiculturele samenleving. Schrijver/publicist Mohammed Benzakour won de Zilveren Zebra 2001. Het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR),het Wereldmuseum in Rotterdam en de ASN Bank kennen de mediaprijzen jaarlijks toe. (NOStt)

RECHTER: RTL MAG DOORGAAN MET SUNDAY UNITED

De nieuwe versie van het programma Sunday United verschilt wezenlijk van Sport aan tafel. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank donderdag bepaald. De rechten van het vroegere Sport aan Tafel werden gedeeld door Endemol en RTL, maar toen RTL de opvolger dit tv- seizoen zelf ging produceren, protesteerde Endemol met succes. RTL paste de formule vervolgens aan. Niet genoeg, vond Endemol en wilde de dwangsommen alsnog innen. Overigens is RTL het nog steeds niet eens met de kritiek op de 1e versie van Sunday United. De zender gaat hiertegen in beroep. (NOStt)

BUSINESSNIEUWS RADIO VERNIEUWT SITE

BusinessNieuws, de multimediale combinatie van radio en internet, heeft haar vernieuwde site gelanceerd. Hierop zijn de nieuwsitems die dagelijks te beluisteren zijn op de zender te lezen. Op de site stonden al beursberichten van de eigen redactie en Het Financieele Dagblad en het algemene nieuws op het gebied van binnen- en buitenland en sport. Verder zijn de bijdragen van de radio-columnisten, waaronder Eduard Bomhoff, Carlo Brantsen en Paul Turken, ook in real audio te beluisteren op bn.nl.. De site heeft de afgelopen zes maanden een verdubbeling in traffic gerealiseerd, zowel in pageviews, bezoekers als in gebruikers. (adformatie)

UPC ZET 650 MENSEN OP STRAAT

Kabelbedrijf UPC schrapt 650 banen in Nederland. De eerste 450 banen worden op korte termijn geschrapt en in de eerste helft van 2002 zullen nog eens 200 banen verdwijnen, zo meldt het ANP. Daarmee daalt het totale aantal van 2300 werknemers dat het bedrijf nu nog in dienst heeft met ongeveer 28 procent. De sanering maakt deel uit van een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen in heel Europa. De reductie van 1000 tot 1500 banen in Europa was in augustus al aangekondigd. Het bedrijf maakte destijds niet bekend welke gevolgen dat voor Nederland zou hebben. UPC heeft het personeel nog niet ingelicht. Dat gebeurt volgens een woordvoerder volgende week. UPC zal dan ook bekend maken bij welke bedrijfsonderdelen de klappen vallen. (Aut. Gids)

VPRO WIL LANGERE PROGRAMMABLOKKEN OP NEDERLAND 3

De VPRO wil volgend seizoen op Nederland 3 in langere blokken uitzenden. De omroep heeft in gesprekken met netcoördinator T. Kamlag laten weten af te willen van het systeem met losse programma’s over verschillende avonden. Volgens Kamlag heeft de VPRO ,,de wens te kennen gegeven de programma’s in wat langere blokken bijeen te brengen”. Volgens hem betekent dat niet dat de VPRO uit is op een vaste uitzendavond zoals vroeger. Of er langere uitzendblokken komen, is nog de vraag. De netcoördinator praat op dit moment met alle bespelers van het derde publiek net over de invulling voor het seizoen 2002-2003.

ISABELLE NEEMT PROGRAMMA CORNE KLIJN OVER

Dj Isabelle Brinkman (NPS) van Radio 3FM gaat per 1 februari een programma presenteren op het tijdstip waarop Frits Spits vroeger de Avondspits presenteerde (18.00-20.00 uur). Ze vervangt haar NPS-collega Corné Klijn die naar de TROS vertrekt. Hij volgde in 1995 Frits Spits op, en doopte de Avondspits om in Kort en Klijn. Isabelle presenteert momenteel op 3FM elke werkdag tussen 20.00 en 22.00 uur een programma dat haar voornaam draagt. Daarvoor was ze vj bij muziekzender TMF. (ANP)

PRIMEUR PUBLIEKE OMROEP: APPARAAT ZET TV-ONDERTITELS OM IN SPRAAK

Ondertitels in tv-uitzendingen van de publieke omroep kunnen vanaf 14 december met een speciaal apparaat worden omgezet in gesproken woord. Op die manier kunnen blinden en slechtzienden het bewuste tv-programma beter volgen. Dat heeft de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang samen met de NOS donderdag bekendgemaakt. Het apparaat is ontwikkeld door een firma in Amersfoort en kost ongeveer 500 gulden. De NOS stuurt een speciaal signaal mee met de ondertitels, waardoor de ‘synthetische stem’ wordt geactiveerd.

PUBLIEKE ZENDERS VRAGEN REGERING WOORD TE HOUDEN

De publieke omroep heeft de regering gisteren opnieuw gevraagd de toezegging over de gevolgen van de fiscalisering van de omroepbijdrage na te komen. Er zijn brieven gestuurd aan minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris Van der Ploeg (Media). Aanleiding voor het verzoek aan de regering is de brief van 21 november van Van der Ploeg aan de Tweede Kamer over de Mediabegroting 2002. Daaruit blijkt dat de bewindsmannen hebben besloten het liquidatievermogen van de Dienst Omroep Bijdragen aan de staat te laten toevallen en te onttrekken aan de algemene omroepreserve. Dat betekent volgens de publieke omroepen dat de meerjarenbegroting neerwaarts  moet worden bijgesteld. Dat heeft volgens de zenders weer gevolgen voor een verbetering van de onderscheidendheid van de programmering. De regering had eerder de garantie gegeven dat de omroepen geen financieel nadeel zouden ondervinden van de fiscalisering van de omroepbijdrage. (Adformatie)

SOUL CITY HAARLEM STOPT UITZENDINGEN

De commerciele radiozender Soul City uit Haarlem is per 1 december gestopt met haar uitzendingen. Soul City was alleen te beluisteren via de kabel in Haarlem (97.3 MHz.) Het programma “SoulCity” gaat nog wel door op de zender van AB Radio (elke woensdagavond 21-22 uur, 105.8 MHz.). Op de kabel is de zender inmiddels vervangen door de zender AWBC Tamara.

‘WIE BEN IQ’ VAN BNN WORDT ‘WIE ZIJN WIJ’

De nieuwe BNN-talkshow waarin bekende Nederlanders zich uitgebreid laten testen mag geen ‘Wie ben IQ’ heten. Televisieproductiebedrijf Endemol had de omroep met een kort geding gedreigd, omdat de titel te veel zou lijken op het door Endemol-programma Wie ben ik? De omroep wil echter ook geen publiek geld spenderen aan zo’n kort geding en heeft daarom de naam veranderd in Wie zijn wij. Het concept blijft hetzelfde. Presentatrice Bridget ontvangt twee gasten met wie ze de uitslagen van de tests doorneemt. Woensdag werd bekend dat Bridget haar contract met BNN tot eind 2004 heeft verlengd.

STORMS ONTEVREDEN OVER RAAD VOOR DE JOURNALISTIEK

Breekijzer presentator Pieter Storms, die voor de Raad voor de Journalistiek moest verschijnen wegens erfvredebreuk, is niet tevreden over de houding van het college. Hij beklaagt zich er bij Radio.nl over dat collega-journalisten als rechter fungeren, dat geen van hen de betreffende uitzending van Breekijzer had gezien, en dat de videoband van de uitzending niet in de zaal werd vertoond. De deelnemende leden van de Raad stonden volgens hem negatief tegenover zijn manier van journalistiek bedrijven. (Villamedia)

TOCH NOG NIEUWE KABELKRANTEN

Niet iedereen meent dat kabelkranten hun langste tijd gehad hebben. De Kampense uitgeverij van lokale bladen De Brug begint 1 februari in Zwolle en Kampen nieuwe kabelkranten op de licenties van de daar door het faillissement van Markit Media vrijgekomen kanalen. De eigen redactie werkt samen met persbureau Broers & Vonk. Boom Pers en de Noordelijke Media Groep regelen techniek en vormgeving. Het uitzendsysteem wordt beheerd door Deitech. (Villamedia)

OMROEPEN SLUITEN FILMOVEREENKOMST MET STUDIO CANAL IMAGE

KRO, NCRV, BNN en de NPS hebben gezamenlijk een filmovereenkomst gesloten met Studio Canal Image. Films als Bridget Jones Diary, Billy Elliot en Lord of the Rings zijn daardoor als eerste op tv te zien bij publieke omroepen. Opmerkelijk, want meestal sluiten grote tv- concerns als HMG (RTL4/5/Yorin) en SBS (SBS6/Net5/V8) dergelijke overeenkomsten. Bijzonder is ook dat de omroepen die voor het pakket hebben getekend op verschillende netten uitzenden. Zo’n netoverschrijdende samenwerking is bijzonder te noemen in Hilversum. Hierdoor is nog niet duidelijk welke film op welk net te zien zal zijn. Van de eveneens aangekochte tv-series De Wrekers en Babar is dat ook nog niet bekend.  (NOStt)

FUSIE VAN AT5 MET RTV NOORD-HOLLAND

De Amsterdamse omroep AT5 en de regionale zender RTV Noord-Holland gaan fuseren. De directies van beide bedrijven hebben dit vanmiddag bekend gemaakt. De nieuwe zender zal dagelijks twee aparte edities maken, één voor ‘groot-Amsterdam’ en één voor de regio. De omroepen zullen dagelijks elkaars nieuwsuitzendingen overnemen en de redacties gaan ook enkele gezamenlijke programma’s maken.

LIBERTY KRIJGT MOEDERMAATSCHAPPIJ UPC IN GREEP

Het Amerikaanse Liberty Media verstevigt zijn greep op UnitedGlobalCom (UGC), de moedermaatschappij van kabelconcern UPC. Liberty Media krijgt een belang van 76 procent in UGC, dat een belang van 53 procent heeft in UPC, zo meldt het ANP. De Amerikaanse onderneming van ‘kabelcowboy’ John Malone richt hiervoor de nieuwe holding New United op. In deze holding brengt Liberty Media de converteerbare lening van 896,1 miljoen dollar onder die eerder dit jaar aan UPC is verstrekt. Ingebracht worden verder 200 miljoen dollar kasgeld en de UPC- obligaties, die een waarde van circa 1,5 miljard dollar vertegenwoordigen. New United zal aan Liberty Media 67,7 miljoen aandelen leveren in ruil voor de converteerbare lening en het kasgeld, en ongeveer 207 miljoen aandelen voor de UPC-obligaties.

SKY RADIO LANCEERT DUITSE VERSIE

Sky Radio lanceert na een Nederlandse en Deense station, nu ook een Duitse versie. Vanaf 24 december, de Duitse pakjesavond, begint Sky Radio met uitzendingen in de Duitse deelstaat Hessen. Het zenderprofiel lijkt op de Nederlandse, maar dan met Duits nieuws, Duitse commecials en zo nu en dan Duitse muziek. Plannen voor uitbreiding naar Stuttgart en Belijn en omgeving zijn de in de maak. Sky Radio heeft de etherfrequenties in het Duitse Hessen vorig jaar al bemachtigd. Het station kreeg enkele maanden geleden een waarschuwing van de Hessische overheid dat het station voor 1 januari aanstaande in de lucht moest anders werd de vergunning ingetrokken.

EM.TV ZET FORMULE 1 IN VERKOOP

Het Duitse mediabedrijf EM.TV wil zijn belangen in de Formule 1 en de Muppet-show verkopen om uit de financiele problemen te komen.Topman Werner Klatten heeft dit maandag aan analisten laten weten. Daarmee neemt EM.TV afstand van de expansieve strategie, die vorig jaar leidde tot een miljardenschuld en het bedrijf aan de rand van de afgrond bracht. (NOStt)

OUD-DJ STAN HAAG (81) OVERLEDEN

Oud-dj Stanislav (‘Stan’) Haag is dit weekeinde op 81-jarige leeftijd overleden. Haag begon zijn carrière in 1960 op Radio Luxemburg en verhuisde acht jaar later naar Radio Veronica. Toen die zeezender moest stoppen, stapte hij over naar Radio Mi Amigo. In 1977 stopte hij met zijn zeezenderbestaan en ging wonen in Belgisch-Limburg. Daar sloot hij zijn loopbaan bij diverse lokale radiostations af. Haag werd met name bekend door het programma ‘Juke Box’, waarin hij verzoekjes van luisteraars behandelde. Hij werd in één adem genoemd met andere radiolegendes als Lex Harding, Rob Out en Joost den Draaier. Haag werd ook bekend als schrijver van liedjes. ‘Ik sta op wacht’ (1957) gezongen door Joop de Knegt en ‘Soerabaja’ (1963/Anneke Grönloh) zijn onder meer van zijn hand. (ANP)

RADIOZENDERS WEIGEREN SPOT MILIEUDEFENSIE

De Ster, Sky radio, Radio 538 en de regionale en lokale radiozenders weigeren een radiospot van Milieudefensie. Zij vinden dat de commercial Hak, Iglo en Mona in een negatief daglicht stelt. Milieudefensie vertelt in de radiospot dat deze producenten nog geen biologische producten verkopen en roept op om potjes biologische appelmoes bij Hak te bestellen, om te laten zien dat er vraag naar is. Milieudefensie plaats de reclame nu in kranten en tijdschriften, die hadden eerder geen moeite met soortgelijke advertenties. (ANP)

“FAMILY” WINT VPRO JORIS IVENS AWARD 2001

De VPRO Joris Ivens Award voor de beste lange documentaire (een kunstwerk en € 12.500) is dit jaar gegaan naar Sami Saif en Phie Ambo voor hun film Family (Denemarken, 2001). De Zilveren Wolf van de NPS voor de beste korte documentaire (een stempel en € 10.000 euro) ging naar Haj-Abba’s Wives van Mohsen Abdolvahab (Iran, 2001). De Prijs van de Internationale Filmkritiek (oorkonde en 2500 euro) was voor de Rus Igor Voloshin voor Suka / Bitch (Rusland, 2001). De 14e IDFA, waar de prijzen bekendgemaakt zijn, trok een recordaantal bezoekers en gasten. (o.a. Villamedia)

“RADIODOCUMENTAIRES MOETEN KORTER”

Het einde van de radiodocumentaire is nog niet nabij maar in Hilversum wordt wel nagedacht over verbetering van de kwaliteit van het genre. Volgens zendercoördinator Jan Westerhof betekent beter ook korter. Daar is niet iedereen het mee eens. ‘We hadden de ambitie om iedere dag een goede documentaire te maken, die ambitie kunnen we niet waar maken’, stelt Westerhof. Volgens hem is het niveau van de documentaires wisselend. ‘Soms worden er heel mooie gemaakt, maar er komen ook langgerekte, saaie documentaires voorbij.’ Westerhof bestrijdt dat het te maken heeft met een gebrek aan geld. ‘Ik vind dat de radiodocumentaire gewoon korter moet worden.’ De lengte werd al teruggebracht naar veertig minuten maar de zendercoördinator pleit eigenlijk voor tien à twintig minuten.

CASEMA’S ETALAGEKANAAL: FILMTIME PREVIEWS VERVANGEN BBC PRIME

Sinds maandag wordt het etalagekanaal gevuld door previews en filmfragmenten van films die te zien zijn via de digitale pay-per-view dienst Filmtime. Hiermee komen de uitzendingen van BBC Prima via het Etalagekanaal te vervallen. BBC Prima is wel te ontvangen via Casema Digitale Televisie.

ITALIE: BERLUSCONI KOOPT RADIOZENDER EN RECLAMEBUREAU

Mondadori, het bedrijf van mediamagnaat en premier Silvio Berlusconi, heeft het grootste radionetwerk van Italië plus een daaraan gerelateerd reclamebureau gekocht. Volgens de zakenkrant Il Sole/24 Ore is de overeenkomst nog niet helemaal rond, maar als de handtekeningen zijn gezet beschikt Mondadori over het Radio Italia Network, syndicator CNR, nieuwsdienst AGR en reclamebureau Editoriale Sper, meldt Adage. In Italië vreest men dat Berlusconi met de deal zijn grip op de Italiaanse media verder wil vergroten. Hij heeft onder meer al de drie grootste tv-zenders en het een na grootste dagblad in handen. (ADformatie)

“UPC VERBREEKT SAMENWERKING MET MICROSOFT”

Kabelbedrijf UPC heeft besloten te stoppen met Microsoft als softwareleverancier voor zijn settop- boxen, kastjes waarmee interactieve televisie mogelijk is. Dat heeft het Britse persbureau Reuters vrijdag gemeld op basis van een bron in de ICT-sector. UPC weigerde vrijdagavond commentaar te geven. Microsoft is voor UPC een belangrijke partner. Een groot deel van de toekomst van UPC, dat met miljardenschulden kampt, hangt af van het succes van de settop-boxen. Eerder dit jaar waren er al problemen met Microsoft. De Amerikaanse softwaregigant kon de software niet tijdig leveren. Enkele maanden geleden werd de definitieve software afgeleverd, maar nu wil UPC niet meer. Onduidelijk is welk redenen UPC heeft. Volgens bronnen heeft het niet aan de kwaliteit gelegen. De settop-boxen hebben UPC tot dusver weinig geluk gebracht. Zo kampten de apparaten met kinderziektes. De apparaten bleken bijvoorbeeld veel geluid te maken. UPC heeft al de doelstelling laten varen om dit jaar 250.000 stuks uit te leveren. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, aldus de directie. (o.a. Telefgraaf)

KABEL NOORD STOPT MET AANLEG KABEL IN ONRENDABEL GEBIED

Zo’n 400 huishoudens in met name de noordelijke buitengebieden van Noordoost-Fryslân blijven verstoken van een kabelaansluiting. Kabelexploitant Kabel Noord ziet af van een verdere ontsluiting van deze onrendabele gebieden, vanwege de hoge kosten: 20.000 gulden per woning. Om toch buitenlandse tv-zenders te kunnen ontvangen, zijn de bewoners aangewezen op een satelliet- schotel of een antenne met een ver bereik. Kabel Noord besloot daarnaast de tarieven met ingang van 2002 gelijk te trekken. Die waren scheef, omdat sommige gemeenten wel en andere juist niet meebetaalden aan de ontsluiting van buitengebieden. (FD)

UPC START DOORGIFTE BETUWE TV

Vanaf 10 december wordt in de gemeente Buren (Buren), de lokale omroep Betuwe TV aan het pakket toegevoegd. Deze is te ontvangen op frequentie 823,25 Mhz, kanaal 65. Dit is alleen in het gedeelte Buren en niet in Lienden en Maurik. Vanaf 10 december wordt ook in de gemeente Buren (in het gedeelte Lienden, Maurik), de zender Betuwe Radio aan het pakket toegevoegd. Deze zender is te ontvangen op frequentie 107,0 Mhz (mono). Deze zender werd reeds in Buren (Buren) doorgegeven.

OUD-WEERMAN JOOP DEN TONKELAAR OVERLEDEN

Oud-weerman Joop den Tonkelaar is dinsdag op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het KNMI, waar Den Tonkelaar bijna veertig jaar werkte, bekendgemaakt. Hij was al enige tijd ziek. Tussen 1953 en 1968 presenteerde de meteoroloog op televisie achthonderd weerpraatjes. Zijn bekendste aankondiging deed hij op zaterdag 26 januari 1963 in het toenmalige NTS-journaal. Hij vertelde dat een dag later in de Noordzee een gigantische ijsvlakte te zien zou zijn. ,,Als u iets wilt zien wat u waarschijnlijk nooit meer in uw leven te zien zult krijgen, dan moet u morgen naar de kust gaan”, voorspelde hij in het journaal. Die aankondiging veroorzaakte veel files richting de kust: één van de eerste files in Nederland. In 1968 verdwenen weermannen van het scherm en gingen de nieuwslezers ook het weerbericht voorlezen. In 1982 keerden de meteorologen in beeld terug. In 1985 nam Den Tonkelaar afscheid van het KNMI, maar in de laatste periode was hij niet meer in beeld te zien.

VLAANDEREN: MEDIACOMMISSIE VERLENGT DECREET LOKALE RADIO’S

De commissie voor Media van het Vlaams parlement heeft unaniem ingestemd met een verlenging van de erkenningen van lokale radio’s die eind dit jaar verlopen. Die erkenning werd geregeld door decreten van 1995 en 1998, die eind dit jaar afliepen. Minister Dirk Van Mechelen kwam gisteren aan de mediacommissie uiteenzetten dat het plan voor een definitieve regeling van de midden- en boven -FM-band (vanaf 102.4) vergevorderd is, en uiterlijk in februari klaar moet zijn. In afwachting van de nieuwe regeling zouden de bestaande erkenningen worden verlengd. (Standaard)

“KIJKER VINDT SLUIKRECLAME BEST”

Kijkers ervaren sluikreclame in tv-programma’s als veel minder ergerlijk en irritant dan reclamefilmpjes in reguliere reclamezendtijd. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Volgens de onderzoekers wordt non-spotreclame door 31 pct van de ondervraagden als positief ervaren en door slechts 16 pct als negatief. Bij gewone televisiereclame liggen die cijfers heel anders. Daar is bij 40 pct van de kijkers de irritatiegrens al ruim bereikt, terwijl maar 18 pct positief oordeelt. Het onderzoek laat precies zien waarom sluikreclame onder adverteerders populairder wordt: de kijker vindt sluikreclame best, terwijl er steeds vaker wordt weggezapt van de reclameblokken. (Adformatie)

VLAANDEREN: REGERING KEURT ONTWERPDECREET KIJK- EN LUISTERGELD GOED

De Vlaamse regering heeft vrijdag een ontwerpdecreet goedgekeurd dat het tarief van het kijk- en luistergeld op nul brengt. Ze keurde ook het ontwerpdecreet op de verlaging van de registratierechten opnieuw goed nadat het werd aangepast aan opmerkingen van het federale ministerie van financiën. Beide decreten voeren eerdere beslissingen inzake lastenverlagingen uit en gaan voor advies naar de Raad van State. (Standaard)

HAARLEM WIL NIEUWSBLOK OP TVNH

Als het aan wethouder Haverkort ligt, gaat TV Noord-Holland in de toekomst op televisie een speciaal nieuwsblok voor Haarlem uitzenden. Hij heeft daarover een gesprek gehad met TV Noord-Holland. Die omroep onderzoekt nu de mogelijkheden, maar denkt dat de kosten te hoog zullen zijn. Lees verder via het Haarlems Dagblad.

MASTEN DELTA RADIO VOOR ZEEUWSE KUST LIJKEN VAN DE BAAN

De plannen van Delta Radio om voor de Zeeuwse kust twee enorme zendmasten van 412 meter neer te zetten, lijken definitief van de baan. Dit bericht NRC Handels- blad in haar editie van zaterdag. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat hoeft van de Rotterdamse rechter geen rekening meer te houden met het plan van Delta Radio. De zendmasten op een platform in zee moesten via de langegolf gaan uitzenden naar Groot-Brittannië. In de vergunning staat dat Delta voor 1 januari met de uitzendingen moest beginnen. Dat haalt het station niet: met de bouw van de masten is nog niet eens begonnen. Daarom probeerde Delta via een kort geding de termijn te verlengen. De rechter oordeelt echter dat langer uitstel niet wenselijk is. Het ministerie peinst er niet over, een geheel nieuwe vergunning te verstrekken. Bovendien verbiedt een nieuwe wet zulke hoge masten voor de kust.

BBC SCHRAPT HARRISON-DOCUMENTAIRE

Een documentaire over het leven van, de deze maand overleden Beatle, George Harrison is donderdag op het laatste moment geschrapt uit de programmering van BBC. De beslissing werd genomen nadat familie daar om had gevraagd, meldt het Britse showbizzpersbureau WENN. George Harrison had een hekel aan de soms obsessieve aandacht die de Beatles kregen gedurende zijn leven. Zijn familie zou zijn wensen respecteren door publiciteit over hem zoveel mogelijk te beperken. (ANP)

VLAAMSE JEUGDS SOMS BANG NA JOURNAAL

De openbare Vlaamse omroep VRT komt met een jeugdjournaal. Kinderen hebben daar behoefte aan, blijkt uit een bekroonde scriptie van communicatiewetenschapper Els Brandt, die meer dan 1.200 Vlaamse scholieren van 10 tot 13 een vragenlijst voorlegde. Zij vinden  “grotemensennieuws” te moeilijk en qua zinsbouw te complex. Ook wordt een derde soms bang van het gewone journaal. Kinderen willen nieuws over leeftijdgenoten (81,4%), over vrolijke gebeurtenissen (86,5%) en geen politiek (19,3%). (Standaard via VillaMedia)

BBC ONTSLAAT DIRECTEUR

Marketingdirecteur Jeff Taylor van BBC Worldwide is onlangs ontslagen. Hij was al geschorst nadat hij in oktober in Hong Kong was gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen terwijl hij inkopen deed voor het BBC-kinderprogramma Tweenies. Nog 12 andere personen zijn bij het onderzoek betrokken. Volgens Taylor liet de lokale BBC-agent, EMS, zich betalen voor het plaatsen van orders. Er loopt nog een intern BBC-onderzoek. Bron: Mediaguardian via EJC. (ANP/Villamedia)

UPC VOOR DE RECHTER

De ondernemingsraad (OR) van UPC is tegen het kabelbedrijf een procedure begonnen bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. De OR is van mening dat UPC zich bij de lopende reorganisatie niet aan gemaakte afspraken houdt. Dit wordt desgevraagd bevestigd door OR-secretaris E. van Rijsingen. Zij wil niet zeggen welke afspraken zouden zijn geschonden. De OR gaf eerder het groene licht voor de reorganisatie. UPC heeft tot nu toe al 450 werknemers naar huis gestuurd. In totaal vallen in Nederland 650 ontslagen.

ATLANTIC 252 STOPT OP 25-2

De popzender Atlantic 252 (LW 252 kHz) stopt op 25 februari 2002 (25-2) met haar huidige muziekprogrammering. Vanaf die datum zal het station verder gaan als ‘TEAMtalk252’, een radiozender met aandacht voor sport, sport en nog eens sport. TEAMtalk252 zal 24 uur per dag gaan uitzenden via de sterke langegolf-frequentie 252 kHz. Tevens kunnen luisteraars hun verhaal kwijt of TEAMtalk252. Naast TEAMtalk252 houden ook BBC Five Live en TalkSport zich al hoofdzakelijk bezig met sportuitzendingen in Groot Brittanie.

PROEF STAND.NL GESLAAGD

De proef met de multi- mediale versie van het NCRV-programma Stand.nl is geslaagd. De NCRV gaat vanaf 4 februari door met de meervoudige aanpak. Stand.nl is een discussieprogramma van Sjors Fröhlich dat iedere middag op Radio 1 is te beluisteren. In de multimediale versie is het ook op televisie te volgen, met in beeld niet alleen de presentator en zijn gast, maar ook bijdragen van luisteraars/kijkers via internet en SMS, een ware stortvloed aan opinies. (NOStt)

JOHN BERNHARD ZET PUNT ACHTER CARRIERE

John Bernhard, weerman bij RTL4, zet september 2002 een punt achter zijn carriere. Bernhard wil meer tijd in zijn prive-leven stoppen.

ALBERS TERUG ALS DJ BIJ ID&T

Begin maart van dit jaar werd Robin Albers aangesteld als Directeur Radio op het voormalige SlamFM. Na twee maanden werd het station omgedoopt naar ID&T. Maar eind augustus ging Robin Albers weg bij ID&T Radio. Door een verschil van inzicht en visie hadden Albers en de Directie van ID&T besloten per direct de samenwerking te beeindigen. Ook het programma “For Those Who Like To Groove” wat hij presenteerde op zaterdagavond tussen 20.00 en 23.00 uur kwam te vervallen. Vanaf januari 2001 zal Robin Albers weer te horen zijn als DJ op het radiostation, de nieuwe naam en het juiste tijdstip van het programma zal later deze week via deze site bekend gemaakt worden. (Radiowereld)

THEO VAN GOGH WEG BIJ YORIN

Theo van Gogh is voor het laatst te zien geweest als interviewer bij Yorin. Een woordvoerder: “Soms kom je erachter dat iemand niet meer naadloos aansluit bij de zender.” Van Gogh wilde het tijdstip van uitzenden (zondagavond laat) vervroegen, maar dat wilde Yorin niet. SBS-directeur Fons van Westerloo heeft tegen Van Gogh gezegd: “Als je bij HMG niet meer terecht kan, moet je maar eens bij ons komen praten.” (Volkskrant via Villamedia)

NIEUWE TALKSHOW VOOR SYLVANA SIMONS

Sylvana Simons en Hadassah de Boer presenteren vanaf maandag 7 januari een nieuwe talkshow op RTL4: “Met man en macht”. Ze zullen in dit programma, samen met een steeds wisselende vrouwelijke gast twee mannen interviewen over de actualiteit, hun werk en hun leven. (HC)

PEARSON VERKOOPT AAN BERTELSMANN

Het Britse mediaconcern Pearson heeft zijn belang van 22 procent in RTL Group voor 944 miljoen pond sterling (3,4 miljard gulden) verkocht aan het Duitse Bertelsmann, dat al 67 procent van de aandelen bezit. In RTL Group zit onder meer Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Yorin). Bertelsmann wil ook de overige aandeelhouders van RTL Group uitkopen. (ANP)

RADIO CAROLINE WIL ZENDSCHIP VOOR ZEEUWSE KUST EN FREQUENTIE DELTA

Radio Caroline wil voor de Walcherse kust een zendschip verankeren. De radio- zender heeft daarvoor de plek op het oog waar Delta Radio al enkele jaren twee grote zendmasten wil bouwen. Radio Caroline wil ook de etherfrequentie van Delta Radio, 171 kiloHerz op de langegolf, overnemen. Radio Caroline zendt momenteel uit per satelliet. De actie van Radio Caroline komt op een uitgelezen moment. Delta Radio dreigt namelijk haar vergunning voor de zendmasten én haar zendvergunning kwijt te raken. Die vergunningen zijn eind juni vorig jaar verlengd, onder de voorwaarde dat Delta Radio per 1 januari 2002 in de lucht zou zijn. Dat lukt Delta Radio niet. Voor de masten die op 35 kilometer uit de Walcherse kust zijn gepland, is nog geen paal in de zeebodem geslagen. Delta Radio geeft zich echter niet gewonnen. Gisteren dienden voor de Rotterdamse rechtbank twee kort gedingen die waren aangespannen door Delta Radio tegen staatssecretaris De Vries (Verkeer en Water- staat). Delta Radio eiste dat de vergunningen gehandhaafd blijven. Door een rechtszaak tegen het project kon de zender nog niets doen, aldus haar advocaat. De situatie was te onzeker. Het geduld van Verkeer en Waterstaat is echter op. Delta Radio heeft al anderhalf jaar extra tijd gekregen, aldus de landsadvocaat, en alle lopende procedures kunnen nog wel jaren duren. Hij noemde het onacceptabel dat Delta Radio al die tijd `ruimte op zee claimt`. ,,Die plek is een ideale zandwinlocatie. En er is zand nodig voor de Westerschelde Container Terminal (WCT) in Vlissingen.“ Als Delta Radio de vergunningen verliest, kan zij wel weer nieuwe aanvragen. De zender moet dan wel aan nieuwe, strengere eisen voldoen. Delta Radio heeft daar min of meer zelf voor gezorgd. De politiek ontdekte dankzij de bouwplannen van Delta Radio dat er voor bouwen in zee bijna niets was geregeld. Dat is veranderd. Uitspraak volgende week vrijdag.

NIEUWE EIGENAAR VOOR RADIO NATIONAAL

Het radiostation Radio Nationaal is overgenomen door Radioned BV een bedrijf dat volledig in handen is van Ruud Hendriks. “Daarmee is de uitbouw van de snelst groeiende zender van Nederland voor langere tijd gegarandeerd en kan het station ook meebieden bij de voorgenomen veiling van etherfrequenties.”, aldus een persbericht dat door Radio Nationaal is uitgegegeven. Ruud Hendriks was tot 1 mei j.l. lid van de Raad van Bestuur van Endemol en stond mede aan de wieg van RTL4, RTL5 en Sport 7. Hendriks begon zijn omroep carrière in de jaren 70 bij de zeezender Radio Caroline.

VERONICA MAG THE BOX OVERNEMEN

De verenigingsraad van Veronica (VOO) heeft de bedrijfsleiding toestemming gegeven clipstation The Box te kopen. Op dit kanaal wil Veronica op de televisie terugkeren. Dat heeft een woordvoerster van de VOO vrijdag bekendgemaakt. De plannen The Box te kopen bestaan al langer, maar de onderhandelingen verkeren momenteel in een eindstadium. Dat heeft ook directeur B. Wald van het clipstation eerder deze week verklaard. Hij is nu met vakantie in de VS. Omdat ook de aandeelhouders van The Box in dat land wonen, weet Veronica niet of de onderhandelingen nog voor het eind van het jaar kunnen worden afgerond. De afstand en de feestdagen kunnen roet in het eten gooien. Maar als het op korte termijn lukt, denkt de VOO in april weer op de buis te zien te zijn.

EUTELSAT W2 ZORGT WEDEROM VOOR STORING COMMERCIELE RADIOZENDERS

Een groot aantal commerciële radiozenders heeft problemen met uitzenden. In elk geval de stations van Sky Radio, Radio 538, Arrow Classic Rock, Business Nieuws Radio, Noordzee FM, Classic FM en Radio 10 FM zijn vanaf ongeveer één uur in de nacht van donderdag op vrijdag niet te beluisteren op de kabel. De uitzendingen via de ether gingen grotendeels wel door. Vrijdag rond het middaguur was de storing opgelost. Woordvoerders van Business Nieuws Radio en Sky Radio zeggen dat de storing wordt veroorzaakt doordat de satelliet van Eutelsat (voor de liefhebbers: de Eutelsat W2 op 16 Graden Oost) die voor het signaal zorgt niet goed bruikbaar is. Een woordvoerder van het bedrijf Xantic, dat de gewraakte satelliet van het in Parijs gevestigde satellietbedrijf huurt, kan alleen bevestigen dat de satelliet geen signaal meer doorgeeft. Naast veel commerciele Nederlandse zenders (die uitzenden via RadioNet 250B) zitten er ook enkele Arabische tv-zenders op deze satelliet alsmede de aanvoer voor TMF Vlaanderen en het Vlaamse Q-music voor de kabelaars en etherzenders en MTV Italy. In september deden zich ook al problemen voor met de satelliet van Eutelsat. Het apparaat was toen uit koers geraakt in de ruimte. De meeste commerciële zenders  zijn wel op de FM-frequentie te beluisteren via de antenne. (o.a. Telegraaf)

LUISTERCIJFERS OKTOBER – NOVEMBER 2001

Deze week zijn de luistercijfers over de periode oktober/november 2001 bekend gemaakt door onderzoeksbureau Intomart. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in oktober en november 2001. Dit resulteert in een rapportage die is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 10.937 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd per dag (personen 10+) bedraagt in het tijdvak 07.00 tot en met 24.00 uur, 3 uur en 6 minuten. Dit is 3 minuten langer dan in de voorgaande periode. Per november 2001 is KinkFM toegevoegd aan het radio-onderzoek. Luistercijfers voor KinkFM zullen vanaf de rapportage over november-december 2001 worden gepubliceerd:

 	sept/oktober (in%)	 oktober / november (in%)
01	Sky Radio	14.4	 13.7
02	Radio 3 FM	10.0	9.7
--	Radio 2 	9.5	 9.7
04	Radio 1	9.7	8.9
05	Radio 538 	 8.3	8.5
06	Radio 10 FM	7.7	7.7
07	Noordzee FM	4.7	5.0
08	YorinFM	4.3	 4.3
09	Classic fM	2.5	 2.9
10	 Radio Nationaal 1296AM	1.8	2.0
11	Arrow Classic R.	2.0	1.9
12	Radio 4 	1.5	 1.5
13	747AM	0.8	 0.7
14	Business Nieuws Radio	0.2	0.2
15	Q the Beat	0.1	 0.1
 -	Regio Radio	13.9	 14.2
 -	CRN Commercieel Radio	2.5	 2.7

COMMISSARIAAT: MEER NEDERLANDSTALIGE MUZIEK OP NOORDZEEFM

Het commerciële radiostation Noordzee FM moet meer Nederlandstalige muziek uitzenden. Doet het dit niet, dan krijgt de zender een boete van 50.000 gulden. Dit heeft het Commissariaat voor de Media bepaald. Het commissariaat kwam tot de uitspraak na een klacht van Nederland FM. Dit station vindt het onterecht dat Noordzee FM op een goede frequentie mag uitzenden, omdat de zender de politiek heeft beloofd veel Nederlandstalige muziek te zullen uitzenden. Noordzee maakt die belofte niet waar. Volgens het commissariaat zendt Noordzee slechts gemiddeld 10 procent Nederlandstalig product uit. Binnen drie maanden moet dat zijn verhoogd tot 25 procent, binnen zes maanden tot 40 procent. Als dat niet lukt moet de 50.000 gulden worden betaald. (ANP)

NOORDWEST TV: NIEUWE REGIONALE ZENDER

Haarlem heeft er een nieuw regionaal televisiestation bij. NoordWest TV (voorheen IJmond TV) gaat vanaf januari in Haarlem iedere dag maximaal twee uur televisie maken. De zendtijd wordt gevuld met regionaal nieuws, reportages en kinder-, auto-, kunst- en sportprogramma’s. De programma’s worden doorlopend herhaald. NoordWest TV is nu al te ontvangen door circa 200.000 huishoudens in Kennemerland, Haarlemmermeer en de Bollenstreek. Alleen in de gemeente Zandvoort en Haarlem is de zender nog niet te ontvangen. De commerciële zender NoordWest TV gaat uitzenden op het kanaal van de in oktober| failliet verklaarde kabelkrant Markit Media. Lees verder in het Haarlems Dagblad.

“FRIENDS GAAN UIT ELKAAR”

De ook in Nederland populaire serie Friends houdt op te bestaan. Bronnen bij de Amerikaanse producent NBC hebben dat bevestigd tegenover het Britse showbizzpersbureau WENN. ,,Ze stoppen ermee. Zeker gezien de hogere gages die de sterren van de show nu vragen is de serie niet langer kosteneffectief te produceren’, aldus de bron. De ‘vrienden’ van de serie krijgen per aflevering liefst 1,8 miljoen gulden betaald. Friends draait al acht seizoenen mee. (ANP)

TOP675 OP RADIO 10FM

Radio 10 FM zendt tussen Kerst en Oud en Nieuw de ultieme eindejaarslijst, de ‘Top 6-7-5’ uit. Ook dit jaar worden deze 675 aller grootste hits aller tijden 24 uur per dag achter elkaar gedraaid. Dat betekent dat 10 FM deze hitlijst maar liefst drie keer in z’n totaliteit voorbij laten komen. De Top675 eindig op 31 december vlak voor de jaarwisseling.

3FM TIJDENS FEESTDAGEN: DE VERRUKKELIJKE 715 EN MEER

Radio 3FM roept liefhebbers van popmuziek op om te stemmen voor de Verrukkelijke 715. Radio 3FM zendt de 715 beste popplaten uit van 24 tot en met 28 december aanstaande. Stemmen kan via de website ( http://www.3fm.nl ).

WIJZIGING TELEVISIE- EN RADIOPAKKET IN BREUKELEN EN LOOSDRECHT

Door de koppeling van de gemeenten Breukelen en Loosdrechtop het eigen ontvangstation van Casema zijn er sinds 18 december een aantal wijzigingen doorgevoerd in het televisie- en radiopakket van deze gemeenten. Vooral op radiogebied gaan beide gemeenten er sterk op achteruit: het aanbod wordt teruggeschroefd van 39 naar 32 zenders. Zo verdwijnen onder andere de radiozenders City FM, Happy Radio, BBC Radio 3, WDR 3, Radio Nationaal, World Radio Network en Radio Noord-Holland.

BNN DOET BEROEP OP BATES VOOR IMAGO

Omroep BNN heeft Bates Not Just Film en haar actiemarketingtak 141 ingeschakeld om een imagocampagne te ontwikkelen. Tot nu toe was de publiciteit vooral gericht op ledenwerving, het nieuwe bureau moet het merk BNN meer inhoud gaan geven. De introductie van BNN is in 1997 verzorgd door het bureau Aboriginal uit Rosmalen, dat later Downunder is gaan heten. BNN blijft ook met andere kleine bureaus en studio’s samenwerken. (Adformatie)

COMEBACK VERONICA: VRIJDAG MEER DUIDELIJKHEID

De kans is groot dat de vereniging Veronica (VOO) clipstation The Box overneemt en dan zelf op dat kanaal gaat uitzenden. Daarmee is een terugkeer van Veronica als tv-station ophanden. Dat heeft The Box-directeur B. Wald woensdag gezegd. De besprekingen tussen het clipstation en de VOO zijn al enkele maanden gaande, maar verkeren volgens Wald nu in een ,,definitief stadium”. VOO- voorzitter Van der Meer de Walcheren wilde woensdag nog niet reageren. Hij komt vrijdag met een persverklaring. Wald verwacht dat de deal met Veronica snel rondkomt. Als dat zo is, dan is het een optie om overdag het programma van The Box te blijven uitzenden. Op de voor televisie belangrijkste uren, prime time, neemt Veronica de zender over. De directeur van The Box verwacht dat die situatie op z’n vroegst per februari/maart kan ingaan. Hij weet niet of het station overdag de naam The Box blijft dragen of dat de hele zender de naam Veronica krijgt.

SUN FM OMGEDOOPT TOT CITY FM

Sun FM is sinds vandaag omgedoopt tot City FM. Veel hoefde daarvoor niet te worden veranderd. De playlist kwam al exact overeen met City FM Den Haag (99,4) en vanaf vandaag zijn ook de djingels en het RDS-signaal aangepast. City FM is nu dus ook te beluisteren in Rotterdam en omstreken via de 87.6 MHz. Vanaf 2 januari zullen via City FM ook gepresenteerde programma’s te horen zijn.

RADIO FREE EUROPE MOET WEG UIT CENTRUM PRAAG

De Tsjechische regering wil dat de Amerikaanse propagandazender Radio Free Europe/Radio Liberty uit het centrum van Praag vertrekt omdat de zender een potentieel doelwit van terroristen vormt. Premier Zeman zei dinsdag dat verplaatsing zo snel mogelijk moet gebeuren; het risico zou nog groter zijn geworden nu Tsjechië 600 militairen gaat bijdragen aan de VN-vredesmacht in Afghanistan. De door het Congres van de VS gefinancierde zender huist nu in het voormalige parlementsgebouw en wordt daar sinds 11 september door pantservoertuigen bewaakt. (Newsroom.De via Villamedia)

BERLUSCONI HELPT BIJ OPZETTEN TV-ZENDER AFGHANISTAN

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil meehelpen bij het opzetten van een onafhankelijk tv- station in Afghanistan. Berlusconi,die eigenaar is van drie commerciele televisiekanalen in Italie, heeft dit dinsdag in Rome gezegd tegen Hamid Karzai,de leider van de Afghaanse interimregering die dit weekeinde aantreedt.Karzai heeft het aanbod aanvaard. (NOStt)

VS-CORRESPONDENTEN NOS EN RTL STRIJDEN OM MEDIAPRIJS

Zowel Max Westerman (RTL) als Charles Groenhuijsen (NOS) is genomineerd voor de titel omroepman/-vrouw van het jaar. Dat heeft het organiserende omroepblad Broadcast Magazine via zijn website laten weten. Behalve de twee journalisten komen nog vijf anderen voor de titel in aanmerking. Het zijn Olga Madsen (regisseur dramaserie Wilhelmina), Cathy Spierenburg (coördinator Z@ppelin), Gerrit Jan Wolffensperger (bestuursvoorzitter NOS), Martin Banga (vertegenwoordiger commerciële radiozenders) en Arthur Valkieser (eigenaar facilitair tv-bedrijf).

NIEUWE PROGRAMMERING CITY FM BEKEND

Vanaf 2 januari 2002 begint City FM met een nieuwe programmering. Zoals het er nu naar uitziet zullen deze gepresenteerde programma’s naast City FM Amsterdam/Haarlem (98.3 / 91.3 MHz) ook te horen zijn via City Fm Den Haag / Zoetermeer (99.4 MHz), City FM Utrecht (99.3 MHz) en City FM Rotterdam (87.6 MHz – momenteel nog SunFM). Op deze zenders is momenteel alleen nog non-stop muziek te horen. Hans Boelen gaat de ochtendshow prestenteren “De City wordt wakker” samen met Marco Hamersma. Melvin Vermeer zal iets later in de middag zijn programma maken van 16.00 tot 19.00 uur. De City FM Avond wordt een programma met alleen maar muziek! Stefan Brau blijft bij City FM. Hij gaat veel meer werkzaamheden verrichten achter de schermen en zal nog regelmatig te horen zijn op andere tijdstippen in de programmering. (hvb)

EIGEN KANAAL VOOR ARTE IN DEN HAAG

Met ingang van woensdag, 19 december, krijgt de Europese-cultuurzender Arte een eigen plek op de Haagse kabel. Arte krijgt de beschikking over het vrijgekomen kanaal van MBC. Tot op heden moest Arte het kanaal delen met The Box en Animal Planet. The Box (19.00 – 11.00 uur) en Animal Planet (11.00 – 19.00 uur) blijven hun kanaal wel delen. (hvb)

RADIO 2 KOMT OPNIEUW MET TOP 2000

Radio 2 zendt tussen kerst en nieuwjaar voor de derde keer de Top 2000 uit. Van 26 december tot en met 31 december brengen tien presentatoren in een marathonuitzending van 144 uur de 2000 mooiste popklassiekers van de afgelopen decennia. De lijst is samengesteld door de luisteraars zelf. Zij konden de afgelopen weken stemmen op een kleine 3000 kanshebbers en zelf suggesties aandragen. Zij mochten ook herinneringen die ze bij een bepaalde plaat hebben doorgeven. Een aantal van die anekdotes wordt in de uitzending voorgelezen. (ANP)

MTV TERUG BIJ CAI WESTLAND – CARTOON NETWORK EXIT

Per 1 januari 2002 zal MTV terugkeren in het kabelaanbod van CAI Westland ( ‘s Gravenzande, Naaldwijk, Den Haag (gedeelte Wateringse veld), Monster, Maassluis, De Lier, Maasland en Schipluiden). MTV completeert daarmee het popmuziekaanbod op de kabel naast TMF en The BOX. MTV zal te ontvangen zijn op kanaal S 18- (277,25 MHz). Cartoon Network zal daarentegen van het kabelnet verdwijnen. “De analoge doorgifte van Cartoon Network wordt op basis van het opzeggen van het contract door Cartoon Network beeindigd”, aldus CAI Westland. Tevens zal per 1 januari het dan gestopte Love Radio worden vervangen door Radio 192.

ENDEMOL WINT KORT GEDING OVER BIG-BROTGER-PLAGIAAT

De Braziliaanse zender SBT moet stoppen met het uitzenden van het programma Casa dos Artistas. Volgens de rechter gaat het om een illegale kopie van het succesvolle Endemolprogramma Big Brother. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat SBT met het reality-programma de auteursrechten van Endemol heeft geschonden. Als de Braziliaanse zender toch doorgaat met het programma, staat daar een boete op van 100.000 dollar per dag. Volgend voorjaar verschijnt de legale versie Big Brother Brasil op televisie in Brazilië. Endemol ging na de onderhandelingen met SBT een joint venture aan met het Braziliaanse TV Globo dat de show gaat uitzenden. Hoewel het exportproduct Big Brother vaker wordt nagebootst in het buitenland, is het de eerste keer dat Endemol er een rechtzaak van maakte. ,,In Rusland gebeurt nu iets vergelijkbaars. Daar hebben we tot nu toe nog niks mee gedaan, maar we bekijken wel wat de mogelijkheden zijn”, aldus een woordvoerder van Endemol.

ZONDAG UITZENDING INFO RADIO VIA KORTE GOLF

InfoRadio zal zondag tussen 10 en 11 uur in heel Europa drie korte nieuwsprogramma’s uitzenden via de korte golf op de frequentie 6.180 khz. De programma’s bevatten nieuws en informatie gericht op de stad Amsterdam, de provincie Utrecht en de provincie Noord-Brabant. De uitzending is een experiment voor wellicht aanstaande reguliere uitzendingen met regionaal nieuws via korte golf gericht op vakantiegangers. In de zomer van 2000 zond InfoRadio gedurende de zomer reeds Brabantse nieuwsprogramma’s uit. De programma’s worden uitgezonden via een zendstation in Duitsland en zijn in heel Europa te ontvangen. InfoRadio stelt commentaar op de uitzending zeer op prijs, zowel wat betreft de uitzendkwaliteit als de inhoud van de programma’s.

VAN DER PARRE NIEUW LID HOOFDREDACTIE RTL NIEUWS

Hugo van der Parre (44) is benoemd tot adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws. Dat heeft de commerciële zender maandag bekendgemaakt. Van der Parre werkt al sinds 1992 als eindredacteur bij deze nieuwsrubriek. De driekoppige hoofdredactie van RTL Nieuws bestaat nu naast Van der Parre uit Erik van Zwam (adjunct) en Harm Taselaar (hoofdredacteur). (ANP)

VEEL KIJKERS VOOR HUMORPROGRAMMA’S OP TV

Humor op tv scoort. Dat hebben de programma’s Kopspijkers (VARA) en Dit Was Het Nieuws (TROS) afgelopen weekeinde bewezen. Naar Kopspijkers keken 2.205.000 mensen, naar Dit Was Het Nieuws 1.450.000. Dat zijn voor beide shows recordaantallen, zo heeft de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS maandag becijferd. Ook de waardering voor deze uitzendingen ligt voor Hilversumse begrippen erg hoog. Dit weekeinde waardeerden de kijkers het VARA-programma met een 7,7 en het TROS-programma met een 8,1. Eindredacteur E. van Onna van Kopspijkers is erg in zijn nopjes met de resultaten. ,,Vorig seizoen scoorden we al hoog met de Starmakerparodie One Day Fly. Dit seizoen hadden we te maken met een nieuw cabaretteam en dat heeft goed uitgepakt. Vanaf eind maart gaan we met hetzelfde team verder in een nieuwe reeks Kopspijkers.” (ANP)

ONDERTITELING NODIG OP LIMBURGSE TV

De Limburgse gedeputeerde Jan Haazen wil subsidie van staatssecretaris Rik van der Ploeg om tv-programma’s van regionale omroepen te kunnen ondertitelen. De ondertiteling is bedoeld voor doven- en slechthorenden. In zijn brief aan de staatssecretaris wijst Haazen erop dat tien procent van de Nederlandse bevolking doof- of slechthorend is en dat door de vergrijzing dit percentage de komende jaren verder zal laten toenemen. Momenteel stelt de staatssecretaris alleen geld beschikbaar om de landelijke tv- programma’s te ondertitelen. Wel lopen er proefprojecten met ondertiteling bij drie regionale omroepen in Nederland. De resultaten daarvan worden in het voorjaar besproken met Van der Ploeg als hij met een nieuw financieringsplan van de’ regionale omroepen komt.

LANGERE NOS-JOURNAALS IN LAATSTE WEEK 2001

Omdat het KRO-programma Ontbijt TV geen uitzending heeft in de laatste week van dit jaar, zendt de NOS in die periode langere ochtendjournaals uit. In plaats van de normale bulletins van 5 minuten gaan de Journaals 19 minuten duren. De NOS heeft positieve ervaringen met deze werkwijze opgedaan tijdens de zomerstop van Ontbijt TV. Die Journaals (tussen 7.00 en 9.00 uur) werden goed bekeken. In de laatste week van dit jaar besteedt de NOS in de bulletins extra aandacht aan de komst van de euro. (ANP)

RADIO 192 HUURT ETHER-ZENDTIJD VAN AIRPEACE FM

Radio 192 is sinds vandaag te horen via een FM-etherfrequentie in Flevoland. Radio 192 huurt zendtijd van Airpeace FM via de 89.3 MHz. Elke werkdag tussen 7.00 en 19.00 uur zijn via de etherfrequentie 89.3 MHz de programma’s van Radio 192 te horen. ‘s Avonds en in het weekeinde blijft Airpeace FM zelf op deze frequentie uitzenden.

CLOONEY SLAAT AANBOD ER AF

De Amerikaanse acteur George Clooney heeft een aanbod van 6 miljoen dollar afgeslagen. Voor dat bedrag zou hij in drie afleveringen van de ziekenhuisserie ER terugkeren. Dat meldt showbizzpersburo WENN. Clooney speelde tussen 1994 en 1999 de rol van Dr. Doug Ross in ER. Na zijn vertrek bij de tv-serie was hij in speelfilms zoals ‘The Perfect Storm’ en ‘Out of Sight’ te zien. De 40-jarige acteur zou maanden hebben nagedacht over het miljoenenaanbod om voor drie afleveringen terug te keren op televisie. Uiteindelijk zag Clooney ervan af vanwege de drukte rondom zijn filmwerk. (ANP)

RUIM 100 MEDEWERKERS VAN NIEUWSMEDIA OMGEKOMEN IN 2001

In 2001 zijn ruim honderd werknemers van nieuwsmedia om het leven gekomen door geweld. Dat heeft de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) vandaag bekendgemaakt. Het is hoogste aantal doden onder nieuwsmedewerkers sinds zes jaar.

RTV DRENTE BERISPT SPORTVERSLAGGEVER

Sportverslaggever Peter Schorer is door zijn werkgever RTV Drenthe berispt omdat hij zich voor collega’s van Radio Emmen voordeed als voorzitter van een sportvereniging. Plaatsvervangend hoofdredacteur Lucas Koops zegt: “Eens, maar nooit weer”, al heeft hij begrip voor de omstandigheden waaronder het gebeurde. Lees verder in het Nieuws van het Noorden.

NEL SLIS OVERLEDEN

Journaliste Nel Slis is op 88-jarige leeftijd overleden in een Haags verpleeghuis.Slis was jarenlang correspondente in Amsterdam, Den Haag en Brussel voor het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). Slis stond bekend om haar scherpe vragen en directe taalgebruik. Als er een grootheid aankwam vroeg Slis niet, zoals gewoon was, of de excellentie een prettige reis had gehad, maar vuurde gelijk een dodelijke vraag af. (NOStt)