Niet alleen bij lokale omroepen maar ook binnen de gemeenten in Nederland is kritiek te bemerken rond het plan voor de vorming van zogenaamde streekomroepen.
Streekomroepen
In het plan van de NLPO (Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroep) worden de bijna 300 zelfstandige lokale omroepen in Nederland omgevormd tot 62 streekomroepen. De voorbereidingen voor dit plan zijn al enkele jaren bezig maar de NLPO wil nu vaart zetten achter de reorganisatie. De NLPO heeft de gemeenten in Nederland gevraagd een oordeel te geven over het voorstel tot de vorming van streekomroepen. Dit oordeel moet half augustus zijn gegeven waarbij uitstel mogelijk is tot half september. Op donderdag 1 september is er voor betrokken functionarissen binnen de gemeenten in Hilversum het congres ‘Het belang van lokale (streek)omroep voor de democratie’.
“Randstaddenken”
Vorige maand liet de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze al weten geen voorstander te zijn van de vorming van streekomroepen en nu is er ook kritiek te horen in de gemeenten Montfoort (Utrecht) en de Achterhoek (Gelderland). Burgemeester Van Oosterhout van de gemeente Aa en Hunze gaf vorige maand al aan het idee voor de vorming van streekomroepen een schoolvoorbeeld voor ‘Randstaddenken’ te vinden. ” Dit werkt misschien in Den Haag, waar drie omroepen kunnen fuseren tot één. Maar leg niet zo’n maat op voor heel Nederland.”, aldus de burgemeester toen.
Montfoort
Ook de gemeente van Montfoort (Utrecht) staat achter een zelfstandige lokale omroep aldus de lokale omroep op haar website. De lokale omroep van deze gemeente, Radio Stad Montfoort (RSM), heeft haar bedenkingen bij het plan rond de vorming van streekomroepen wil een zelfstandige publieke omroep blijven. De gemeente Montfoort ondersteunt de omroep bij het streven naar zelfstandigheid. Een eventuele streekomroep zal volgens de gemeente niet in het voordeel werken van de Montfoortse luisteraars.
Achterhoek
In de Gelderse Achterhoek wordt door de gemeenten ook gediscussieerd over de vorming van streekomroepen. Punt van discussie is hier voornamelijk de omvang van de streekomroep. In het voorstel van de NLPO wordt er in de Achterhoek één streekomroep gevormd waarin zes omroepen opgaan. Het college van B & W van de gemeente Oost Gelre geeft de voorkeur aan een samenwerking in de hele Achterhoek, maar wethouder Rik Gommers van Winterswijk opteert voor streekomroepen op kleinere schaal, in dit geval de oostelijke Achterhoek. Gommers geeft aan dat in het verleden is gebleken dat het exploiteren van een omroep op een dergelijk niveau erg lastig is.