“Nederlanders zappen gewoon met afstandsbediening”

Nederlanders gebruiken het liefst de ouderwetse afstandsbediening voor het gebruik van hun tv. Smartphones en tablets worden nog weinig gebruikt om de tv te bedienen. Ruim vier vijfde kiest voor de afstandsbediening, een tiende gebruikt de smartphone, aldus een peiling van magazine Telecompaper onder zijn Consumer Panel.

Wanneer een apart apparaat wordt gebruikt om de tv aan te sluiten op het internet, wordt de bediening ook gedaan via dat apparaat. Steeds vaker is bediening echter ook mogelijk via een app op smartphone of tablet. Wanneer Nederlanders de keuze hebben uit drie apparaten om mee te zappen op tv, verkiezen zij nog altijd de traditionele afstandsbediening (84%) boven de smartphone (11%) en tablet (5%), zo blijkt uit onderzoek van het Telecompaper Consumer Panel onder 1.700 Nederlanders.

Smartphone als zapper populairder bij jongeren

Alleen voor tieners zijn smartphones enigszins interessant als vervanger van een afstandsbediening, 23 procent geeft aan via te willen zappen met zijn mobiele telefoon. Twintigers (14%) en dertigers (18%) zijn ook enthousiaster over zappen met een smartphone wanneer dit vergeleken wordt met 50-plussers (5%).

Ouderen verkiezen tablet boven smartphone

Verder is in de peiling van Telecompaper te zien dat 65-80 jarigen als enige groep een tablet boven een smartphone verkiezen. Dit sluit ook aan bij de populariteit van de beide apparaten onder deze leeftijdsgroep. 65-plussers hebben immers vaker een tablet dan een smartphone in hun bezit.