Nederlandse vuurtorens bemand door radioamateurs tijdens ‘ILLW’

Dit weekeinde vindt het International Lighthouse and Lightship Weekend (ILLW) plaats. Met dit weekend vragen radioamateurs wereldwijd om aandacht voor ‘oude’communicatietechnieken die door de nieuwe technologie overbodig zijn gemaakt.

ILLW

Het ILLW is begonnen vanuit een groep radioamateurs in Schotland. In 1998 organiseerden zij een radioweekeinde om het belang van vuurtoren en lichtschepen te promoten. Later werd dit een wereldwijd evenement, dat niet alleen vanuit Schotland, maar ook uit Australië, Verenigde Staten en Engeland werd gepromoot. Dit jaar doen er meer dan 400 amateurstations mee van over de gehele wereld waaronder Nederland en België maar ook Australië, Amerika en Polen.

Nederland

Ook Nederland zal dit jaar deelnemen met een kleine 15 aangemelde vuurtorens en lichtschepen. De vuurtorens zijn gedurende dit weekeinde vaak niet geopend zijn voor het publiek, maar tijdens goed weer zal de apparatuur buiten bediend worden door de radioamateurs.

Vuurtorens

Zo zijn er dit jaar onder meer amateurstations actief in de vuurtorens van Vlieland, Ameland, Scheveningen en Noordwijk. Daarnaast zijn er uitzendingen van radio-amateurs op lichtschepen vanuit onder andere Hellevloetsluis.

Website

Meer informatie over het International Lighthouse and Lightship Weekend op de website van het evenement. Op de website is ook een overzicht te vinden van de deelnemende locaties.

Sociale media:

https://www.facebook.com/PI4DHG/posts/1835794139844132