Nederlandse vuurtorens bemand door radioamateurs tijdens ‘ILLW’

Dit weekeinde vindt het International Lighthouse and Lightship Weekend (ILLW) plaats. Met dit weekend vragen radioamateurs wereldwijd om aandacht voor ‘oude’ communicatietechnieken die door de nieuwe technologie overbodig zijn gemaakt.

ILLW

Het ILLW is begonnen vanuit een groep radioamateurs in Schotland. In 1998 organiseerden zij een radioweekeinde om het belang van vuurtoren en lichtschepen te promoten. Later werd dit een wereldwijd evenement, dat niet alleen vanuit Schotland, maar ook uit Australië, Verenigde Staten en Engeland werd gepromoot.

Noordwijk

Ook Nederland zal dit jaar deelnemen met twintig aangemelde vuurtorens en lichtschepen. De vuurtorens zijn gedurende dit weekeinde vaak niet geopend zijn voor het publiek, maar tijdens goed weer zal de apparatuur buiten bediend worden door de radioamateurs. Op de vuurtoren van Noordwijk zal een groep vrouwelijke radioamateurs de uitzendingen verzorgen. Deze groep wordt de YLC-club genoemd (Young Lady’s Club) met de roepletters PI4YLC.

“Niet altijd een mannenhobby”

Met de gebruikte apparatuur zullen de dames verbindingen maken met vuurtorens en lichtschepen wereldwijd, maar ook met zendamateurs, die van thuis uit hun apparatuur bedienen. “Hiermee geven deze dames te kennen aan het publiek dat een technische hobby niet altijd een mannenhobby behoeft te zijn, maar zeker ook geschikt voor vrouwen.”,aldus het persbericht.

In heel Nederland

Naast de vuurtoren in Noordwijk vinden er in Nederland ook ILLW-activiteiten plaats bij de vuurtorens en lichtschepen in onder andere Scheveningen, Hoek van Holland, Vlieland, Ameland, Marken, Calland, Westkapelle en Willemstad. Een compleet overzicht van deelnemende radiozenders is hier te vinden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.