100 jaar radio: ‘Idzerda Day’ op Radio West en Den Haag FM

Vandaag, 6 november, is het exact 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda de allereerste radio-uitzending ter wereld maakte, vanuit zijn huis in Den Haag. Radio West en Den Haag FM besteden hier vandaag veel aandacht aan.

‘Idzerda Day’

De radiozenders komen vandaag met een speciale uitzending onder de naam ‘Idzerda Day’. Dit evenement wordt in het Kurhaus in Scheveningen georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Radio Zend Amateurs en de Gemeente Den Haag.

Hanso Idzerda

Ingenieur Hanso Idzerda was een Nederlandse omroep-pionier. Zijn uitvinding om via de ether spraak en muziek uit te kunnen zenden, was het begin van de radio zoals we dat nu wereldwijd kennen. Deze eerste uitzending verzorgde Idzerda vanuit zijn huis aan de Beukstraat in Den Haag op 6 november 1919. Dit jaar dus precies 100 jaar geleden.

Idzerda Day, 100 jaar Radio vanuit het Kurhaus

Vandaag is de grote zaal van het Kurhaus in Scheveningen het toneel van het evenement ’Idzerda Day, 100 jaar Radio’. Bij dit evenement leert het publiek van alles over radio. Maar er is ook veel te doen. Zo kunnen de bezoekers hun eigen jingle maken, een plaat aan- en afkondigen, met weerman Huub Mizee een weerbericht maken en op de foto met bekende radiopresentatoren en artiesten.

Optredens

Daarnaast is er ieder uur een optreden van een artiest, zoals Ed Struijlaart, George Baker, OG3NE, April Darby, Carolina Dijkhuizen, The Motions, Ben Cramer, de Bill Baker Band, René van Kooten & Tessa-Sunniva van Tol (op dit moment samen te zien in de musical Anastasia) en meer.

Studio

Natuurlijk is alles live te volgen vanuit een grote glazen studio van 89.3 Radio West en Den Haag FM, die op die dag een gezamenlijke uitzending maken en bijzondere gasten ontvangen. Denk hierbij aan NOS politiek verslaggever en oud-hoofdredacteur van Omroep West Ron Fresen, de stem van Radio 1 Hans Hogendoorn en Bart van Leeuwen, pseudoniem van Ton Egas (diskjockey, radiopresentator en voice-over) en oud Radio West-presentator Michiel Steenwinkel. De uitzending zal ook in beeld te volgen zijn via een online stream.

VRZA

‘Idzerda Day’ wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging van Radio Zend Amateurs (VRZA) en de Gemeente Den Haag. De VRZA toont in de zaal bijzondere oude radiostudio’s, zoals een nostalgische studio van de NOS, maar ook de originele radio die Idzerda bouwde. Ook is er een expositie te zien over van alles wat met 100 jaar radio te maken heeft en zenden meerdere internet radiostations vanuit de zaal uit of nemen een uitzending op. Het publiek is van harte welkom in het Kurhaus tussen 10.00 uur ’s morgens en 21.00 uur ’s avonds. De uitzending op Radio West en Den Haag FM is te horen van 9.00-19.00 uur.

Kijken en luisteren

De uitzending ‘Idzerda Day’ vanuit het Kurhaus is op 6 november te volgen tussen 9.00-19.00 uur op zowel 89.3 Radio West als Den Haag FM. Ook is de uitzending in beeld te volgen via Den Haag TV, een stream op www.omroepwest.nl, alsmede via de Omroep West app en de Facebookpagina van Radio West. Het evenement ‘Idzerda Day’ op 6 november is voor het publiek toegankelijk van 10.00-21.00 uur. De toegang is gratis.