Nederlandse vuurtorens bemand door radioamateurs tijdens ‘ILLW’

Dit weekeinde vindt het International Lighthouse and Lightship Weekend (ILLW) plaats. Met dit weekend vragen radioamateurs wereldwijd om aandacht voor ‘oude’ communicatietechnieken die door de nieuwe technologie overbodig zijn gemaakt.

ILLW

Het ILLW is begonnen vanuit een groep radioamateurs in Schotland. In 1998 organiseerden zij een radioweekeinde om het belang van vuurtoren en lichtschepen te promoten. Later werd dit een wereldwijd evenement, dat niet alleen vanuit Schotland, maar ook uit Australië, Verenigde Staten en Engeland werd gepromoot. Dit jaar doen er meer dan 400 amateurstations mee van over de gehele wereld waaronder Nederland en België maar ook Australië, Amerika en Polen. Vanuit Nederland doen iets meer dan 20 zendamateurstations mee aan het evenement.

Noordwijk

Ook Nederland zal dit jaar deelnemen met twintig aangemelde vuurtorens en lichtschepen. De vuurtorens zijn gedurende dit weekeinde vaak niet geopend zijn voor het publiek, maar tijdens goed weer zal de apparatuur buiten bediend worden door de radioamateurs. In Noordwijk zal er een speciaal station met de roepletters PG150N actief zijn. Deze roepletters zijn gekozen in verband met het 150-jarig bestaan van de badplaats Noordwijk.

Scheveningen

In Scheveningen zal er een speciaal station met de roepletters PA25SCH actief zijn tijdens het International Lighthouse and Lightship Weekend. Vanuit een speciale caravan, die is omgebouwd tot verbindingscentrum, zullen er radio-amateurs proberen verbindingen te maken met andere amateurs over de gehele wereld.

In heel Nederland

Naast de vuurtoren in Noordwijk en Scheveningen vinden er in Nederland ook ILLW-activiteiten plaats bij de vuurtorens en lichtschepen in onder andere Hoek van Holland, Vlieland, Ameland, Marken, Calland, Westkapelle en Willemstad.

Een compleet overzicht van deelnemende radiozenders is hier te vinden.
Website ILLW Noordwijk: http://pg6n.jouwweb.nl/lighthouse-weekend
Website PA25SCH: https://www.facebook.com/dutch.tss/

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.