Regionaal nieuws vanaf 15 februari in het NOS Journaal

Vanaf 15 februari zal er in de NOS Journaals tussen 12.00 uur en 15.00 uur dagelijks een regionaal nieuwsblok te zien zijn. De samenwerking tussen de regionale omroepen en de NOS moet uiteindelijk resulteren in een nieuwsblok per regio in het landelijke NOS Journaal van 18.00 uur.

Proefdraaien

“We gaan op 15 februari van start. Daarvoor gaan we nog proefdraaien”, aldus RTV Oost-directeur Marcel Oude Wesselink op de website van de regionale omroep. De opzet heeft veel weg van de sportjournaals die ook onderdeel zijn de journaaluitzendingen. Ook het regionale blok krijgt een eigen presentator. Na het landelijke nieuws is dus vanaf 15 februari het belangrijkste nieuws van de regionale omroepen te zien.

Logische ontwikkeling

Dat kunnen reportages zijn, maar ook live-bijdragen van verslaggevers die ter plekke zijn. Een logische ontwikkeling, vindt Oude Wesselink. Bovendien krijgen de regionale zenders op deze manier een landelijk platform waardoor het bereik van de regionalen wordt vergroot. En het is efficiënter. “De NOS hoeft geen eigen verslaggevers meer te sturen en het nieuws wordt opgehaald door mensen met kennis van zaken.” Het doel van de regionale omroepen is om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Vijf minuten

De nieuwsblokken gaan vijf minuten duren. Hoeveel aandacht er is voor nieuws uit onze provincie is sterk afhankelijk van het aanbod. “Die keuze maakt de NOS’, aldus Oude Wesselink. Maar uiteindelijk willen de regionalen het liefst toe naar een eigen blok van 10 minuten na het nieuws van 18.00 uur. Vanaf dan zal in elke provincie alleen het regionale nieuws uit de provincie zelf worden getoond.

Technische aanpassing

Hiervoor zijn er nog wel de nodige aanpassingen nodig bij de verschillende distributeurs. Zo zal het voor een digitale aanbieder als Canal Digitaal, dat digitale televisie via de satelliet aanlevert, haast onmogelijk zijn om de publieke televisiezenders op regionaal te ontkoppelen. Andere aanbieders hebben vaak wel de mogelijkheid om signalen per regio in te koppelen.

Volgens Gerard Schuiteman van ROOS is voor een dergelijke regionalisering van NPO 1 de medewerking van politiek Den Haag en de NPO nodig, mede om hiertoe noodzakelijke investeringen te doen. De NPO stelde eerder dat dit thans niet aan de orde is. De oplossing die nu gekozen is, is simpelweg een programmatische oplossing met de NOS.

“Groot publiek”

In oktober werd al bekend dat de NOS met stichting ROOS, het samenwerkingsverband van 13 regionale publieke omroepen, de speciale nieuwsuitzendingen aan het opzetten was. Jack de Vries, voorzitter van stichting ROOS, is blij met de uitzendingen. ,,Dit is dé manier om regionaal nieuws bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.” De NOS wil nog niet reageren. Volgens een woordvoerder van de omroep worden nu ‘de puntjes op de i gezet’.

2 reacties

  1. Ik denk dat dit een uitvloeisel is van de bemoeienissen van de alom geprezen en gewaardeerde staatssecretaris Sander Dekker, die nota bene zelf zijn eigen tv niet eens kan aanzetten.

  2. Hier zaten we nog echt op te wachten, de regionale omroepen zenden alles al 100 keer uit op hun eigen zender, die op alle kabelnetten te ontvangen zijn.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.