Bezuinigingen: regionale omroep NH schrapt 21 banen

De regionale omroep voor Noord-Holland, NH, schrapt 21 banen als het gevolg van bezuinigingen. De omroep moet 1,7 miljoen euro moet bezuinigingen, aldus de directeur van NH, Paul van Gessel.

“Gevolg mislukken samenwerking”

Bezuinigen was volgens Van Gessel onvermijdelijk omdat staatssecretaris Sander Dekker eerder besloot tot het korten van de subsidie van de 13 regionale omroepen die ons land telt. “Doordat de regionale omroepen er niet in zijn geslaagd samen te komen in één landelijke koepelorganisatie (de Regionale Publieke Omroep of RPO) zijn de redactionele gevolgen van die bezuinigingen nu erger.”,aldus Van Gessel.

Samenwerking mislukt

Vrijdag werd bekend dat Staatssecretaris Dekker de wet voor de vernieuwing van de regionale omroepen voorlopig in de koelkast heeft gezet. Een meerderheid van de publieke regionale omroepen in Nederland is tegen de vorming van de nieuw te vormen Regionale Publieke Omroep (RPO). Nog vijf van de dertien omroepen staan momenteel nog achter het samenwerkingsplan: Naast NH zijn dit RTV Noord, Omroep Flevoland, RTV Utrecht,  en RTV Rijnmond. De bezuiniging van 17 miljoen euro gaat wel gewoon door.

“Tweede forse ingreep”

Voor NH betekent dit de tweede forse ingreep in korte tijd. Vier jaar geleden moest het bedrijf ook al 2 miljoen euro subsidie inleveren. “Zeer wrang, omdat we juist nu fors moeten investeren in de regionale journalistiek en in online-innovatie,” aldus Van Gessel op de website van de regionale omroep.

Bezuinigingen op techniek en overhead

Volgens hem blijft het streven dat het publiek zo weinig mogelijk van de ingreep merkt. Zo verdwijnen er bij het management 3 van de 7 banen. Ook wordt er veel bezuinigd op techniek en overhead. De redactie zal met 7 banen zo een 10% inkrimpen. Er komt een vrijwillige vertrekregeling. Gedwongen ontslagen zullen echter onvermijdelijk zijn.

RTV Noord

Eerder liet Gijs Lensink, directeur van de regionale omroep RTV Noord, al weten dat voor zijn regionale omroep er 1 miljoen euro bezuinigd moet gaan worden. Op welke manieren deze bezuinigingen worden doorgevoerd bij de omroep is nog niet duidelijk.

Eén reactie

  1. RTVNH heeft jaren geleden al bezuinig op de programma’s en op Teletekst. Sindsdien is er niet veel meer aan deze regionale omroep. Meest irritante is die onnodige nieuwsbanner die continu onder in beeld loopt en totaal overbodige informatie geeft.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.