Regionale omroepen willen in HD-kwaliteit in digitaal-pakket

De regionale omroepen hebben de wens hun televisieprogramma’s in HD-kwaliteit uit te zenden via de diverse digitale televisie-aanbieders. Tot op heden zijn er alleen afspraken gemaakt met KPN en Delta Kabel uit Zeeland om de regionale omroepen in HD-kwaliteit aan te bieden. Dit blijkt uit het jaarverslag van de ROOS, de overkoepelende organisatie van regionale omroepen in Nederland.

HD-kwaliteit

Regionale omroepen maken het merendeel van de programma’s in High Definition (HD) maar de programma’s van de regionale omroepen worden in Nederland vrijwel overal in standaardkwaliteit (SD) uitgezonden bij de diverse aanbieders.

Capaciteit

ROOS en de omroepen hebben gesprekken met pakketaanbieders gevoerd om deze betere kwaliteit ook via de digitale televisie-aanbieders beschikbaar te stellen en dit heeft inmiddels geleid tot afspraken hierover met KPN en Delta. De meeste traditionele pakketaanbieders echter geven aan onvoldoende bandbreedte te hebben om de omroepen in HD door te geven, aldus de ROOS in haar jaarverslag.

Online en app

Consumenten kunnen overigens de programma’s van de omroepen wel in HD-kwaliteit bekijken via onder andere de apps en de websites van de regio omroepen. Alle programma’s zijn online ‘on demand’ terug te zien in vaak hoogwaardige HD-kwaliteit. Door auteursrechtelijke beperkingen is de in 2014 bij Ziggo gestarte pilot met RTV Oost om via gemist-diensten de programma’s in HD beschikbaar te maken niet verder uitgebreid naar alle regionale omroepen.

Smart-TV

Twaalf regionale omroepen nemen deel aan Connected TV, een door ROOS ondersteund project waarbij een app is ontwikkeld voor tv-toestellen en settopboxen die over interactieve mogelijkheden beschikken. Via deze app zijn op zogenoemde smart tv’s van onder meer Samsung, Sony, Philips, Sharp en LG de nieuwsberichten en uitzendingen en gids van de omroep te raadplegen. De apps zijn geschikt voor HbbTV, een dienst die het televisiesignaal met internet verbindt en kijkers onder meer de mogelijkheid biedt bij televisieprogramma’s extra content en diensten op te roepen.

App beschikbaar bij Ziggo en KPN

ROOS heeft de mogelijkheden verkend om de app ook bij de grootste pakketaanbieders Ziggo op Horizon en bij KPN op Méér-TV te lanceren. Naar verwachting wordt het komend jaar de app op deze en mogelijk meer platforms uitgerold.

Zowel ROOS als KPN en Ziggo is door Mediamagazine.nl om nadere informatie gevraagd over de HD-uitzendingen van regionale omroepen. Geen van de betrokken partijen hebben een reactie gegeven.

3 reacties

 1. van mijn Analoge kanalen blijven ze maar lekker af
  deze maken het mogelijk op in elke slaap kamer ook gewoon tv te kunnen kijken
  ik kan niet eens voor elke slaap kamer een decoder krijgen want dat is MAX 4 stuks
  dus nee af blijven

 2. Niet slim
  Er zijn nog veel mensen welke nog steeds met een Analoge tv kijken
  en die kunnen het HD beeld niet aan
  dit zal ze uit eindelijk Kijkers gaan kosten
  Domme zet zeg ik

 3. Er is voldoende bandbreedte voor HD!!!! Zet de analoge kanalen uit.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.