ROOS: voor einde jaar alle regionale omroepen bij KPN in HD-kwaliteit

(update)ROOS, de overkoepelende organisatie van regionale omroepen in Nederland, verwacht dat voor het einde van dit jaar alle dertien regionale publieke tv-zenders in HD-kwaliteit bij KPN Interactieve TV te zien zullen zijn. Een exacte planning zegt Gerard Schuiteman, directeur van de regionale omroepkoepel in reactie op vragen van Mediamagazine.nl nog niet beschikbaar te hebben KPN zegt in reactie tegenover deze website dat nog dit kwartaal (dus voor 30 september) de regionale tv-zenders in HD te zien zullen zijn. Alleen TV Noord-Holland volgt op een later moment.

Bandbreedte

Thans is volgens Schuiteman alleen Omroep Zeeland TV bij Delta in HD te zien. In tegenstelling tot andere providers zendt Delta alleen de Zeeuwse en aangrenzende regionale zenders uit, het wettelijke minimum. Zoals eerder gemeld wees ROOS er op dat andere kabelaars (lees Ziggo, red.) aan hadden gegeven geen bandbreedte voor de regionale omroepen in HD te hebben.

Digitale ether televisie

De regionale zenders kijken ook naar de invulling van hoe in samenspraak met de NPO via DVB-T(2) in HD kan worden uitgezonden ten behoeve van de kijkers via de ether. De regionale zenders zenden daar vrij te ontvangen uit op de frequentieruimte van de NPO. Volgens Schuiteman is daar nu nog niets over te zeggen, pas als daar concreet een uitkomst uit komt. Schuiteman wijst er daarbij op dat nu pas sinds twee weken duidelijk is dat KPN de licentie tot 2030 behoudt en nu pas concreet duidelijk kan worden hoe die markt zich ontwikkelt. KPN en de NPO werken aan een plan om de huidige DVB-T uitzendingen te migreren naar DVB-T2 waarbij de NPO in 2017 ook wil overgaan op HD-uitzendingen.

App

Voor de start van de regionale publieke omroep app via Ziggo en KPN, stelt Schuiteman dat voor de Horizon-box abonnees (dit zijn er circa 806.000, stand 30 maart jl) na de zomervakantieperiode een ontwikkeltraject wordt ingezet waarna na circa 2 maanden deze kan zijn afgerond en gelanceerd kan worden (met andere woorden omstreeks november). Voor KPN is volgens Schuiteman nog geen planning.

Update: Ziggo

Ziggo liet na publicatie van dit artikel aan Mediamagazine.nl weten dat er ten opzichte van eerdere situaties niets is veranderd. “Op dit moment hebben we geen capaciteit voor de uitzending van regionale zenders in HD. Mocht dat veranderen, dan zullen we dat ROOS laten weten,” aldus een woordvoerder.

Ziggo zegt ook geen plannen te hebben om (zoals bij Delta) de HBBtv signalen van regionale zenders aan te bieden. Ziggo ging niet in op de vraag wanneer daar wel capaciteit toe is en of het analoge zenderaanbod hiertoe eerst afgeschakeld dient te zijn voor het vrijmaken van capaciteit. Ziggo heeft ondanks dat haar zusterbedrijven in andere landen daar wel mee bezig zijn (nog) geen plan tot uitfasering van analoge kabeltelevisie.

2 reacties

  1. Met RTV Oost ( daarom zeker het logo hier ) kan dat al een paar jaar met Glasvezel Reggefiber. http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=144132 Eigenlijk een beetje raar dat andere providers deze zender dan nu nog steeds in SD doorgeven .
    Zo investering in een studio is dan wel heel vreemd .Overigens kan je vaak de uitzendingen wel op You Tube later in HD Bekijken . Voor iedereen die een smart TV heeft ook dus daarop te bekijken .

  2. In tegenstelling tot het bericht hierboven is Omroep Zeeland ook via Delta nog niet in HD te bekijken. Omroep Zeeland en Delta onderzoeken hoe en wanneer de regionale omroep van Zeeland in HD doorgegeven kan worden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.