‘Schuldig’ (HUMAN) wint dit jaar Zilveren Nipkowschijf

De Zilveren Nipkowschijf gaat dit jaar naar de Human-serie Schuldig. Televisierecensenten en – journalisten verkozen dit programma met slechts een stem verschil boven het RTL4-programma The Amsterdam Project van Beau van Erven Dorens. Dit is vanmiddag bekend gemaakt.

De Zilveren Nipkowschijf

Het is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit de gezamenlijke Nederlandse mediajournalisten en -critici. In alle bescheidenheid is het volgens velen ook de meest gezaghebbende onderscheiding. Ditzelfde geldt voor De Zilveren Reissmicrofoon, die wordt uitgereikt aan het in de ogen van de jury beste radioprogramma van het jaar.

Schuldig

De zesdelige documentaireserie ‘Schuldig’ van Ester Gould en Sarah Sylbing, over armoede en de hulpverlening aan mensen met schulden in Amsterdam-Noord, heeft al vele prijzen in ontvangst mogen nemen. Daar zaten twee journalistieke onderscheidingen tussen, een ‘Tegel’ en een benoeming van beide makers tot ‘journalist van het jaar’.

Jinek

Jinek (KRO-NCRV), Pauw & Jinek: De Verkiezingen (VARA/KRO-NCRV), De Verenigde Staten van Eva (KRO-NCRV). TV-presentatice/talkshowhost Eva Jinek verdient volgens de jury een speciale vermelding voor het markante seizoen waarin zij met drie programma’s sterk in vorm was. Frans Bromet kreeg vanmiddag de Ere-Nipkowschijf voor zijn gehele oeuvre uitgereikt.

Zilveren Reissmicrofoon 2017

Argos (VPRO/HUMAN) is de winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma. “Argos is al jarenlang een van de weinige journalistieke onderzoeksprogramma’s op de Nederlandse radio. Met een niet-aflatende doortastendheid speuren de makers de wereld af naar misstanden.”, aldus de jury.

Het programma OVT/Het Spoor Terug: Shakespeare’s vluchtelingen (VPRO) kreeg een eervolle vermelding. Meer informatie via de website van de prijs.

Sociale media: