De commerciële Franse zender TF1 overweegt per 2018 te starten met een Franstalig Belgisch reclamevenster. Momenteel zendt TF1 (ook in HD) integraal via de kabel (VOO/Telenet/SFR) alsmede via IPTV (Proximus-Scarlet/Orange) en satelliet (TeleSat) het originele Franse signaal uit in België inclusief de reclames die op Frankrijk zijn gericht.
Markaandeel
TF1 behaalt daarmee in Franstalig België een behoorlijk marktaandeel: vorig jaar was dat gemiddeld 15,4 % (24 uur per dag, 7+), waarmee TF1 de derde best bekeken zender is van Franstalig Belgie. M6, de andere grote Franse zender – een deelneming van RTL Group – is vanwege de aanwezigheid van RTL in Franstalig België niet beschikbaar.
Aardverschuiving
Een eventuele entree van TF1 op de Belgische reclamemarkt zou een behoorlijke aardverschuiving bewerkstelligen. Met name de zenders van RTL (RTL-TVI, Club RTL en Plug RTL) zouden hier de gevolgen merken en in mindere mate de RTBF (La Une, La Deux en La Trois).
RTL TVI is met 19,2 % de best bekeken zender, gevolgd door RTBF LA Une (17%). TF1 heeft in Zwitserland overigens al reclamevensters waarbij de programmering verder identiek is aan die van de Franse TF1-programmering. Eenzelfde concept zou TF1 aldus voor België overwegen.
Reclameverkoopmaatschappij
TF1 zou nog op zoek zijn naar een reclameverkoopmaatschappij. In 1989 heeft de Franse zender ook al een poging ondernomen die door de markt en door de Belgische politiek werden tegengewerkt. Minister Jean Claude Marcourt van media in Franstalig België heeft gezegd dat een dergelijke stap een aardverschuiving in het medialandschap zou betekenen en hem zorgen baart.
Investeren
Deze minister van de PS (Parti Socialiste) stelde eerder nog dat deze dan verwacht dat TF1 ook investeert in Belgische programma’s, ook is de minister in gesprek gegaan met zijn Vlaamse evenknie om vanuit de Europese Unie de discussie over het land van oorsprong beginsel te overleggen.
Uitzendlicentie
Het is immers thans zo dat met een uitzendlicentie uit een ander land elke zender naar een ander land kan uitzenden zonder dat deze de wetgeving in het doelland hoeft te volgen. In Nederland staat RTL Nederland er met RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, RTL Z, RTL Lounge, RTL Crime en RTL Telekids om bekend maar ook in Franstalig België zenden RTL-TVI, Club RTL en Plug RTL met een Luxemburgse uitzendlicentie uit, maar ook de Nederlandse versies van zenders als National geographic Channel, Discovery Channel en Eurosport zenden met niet-Nederlandse of niet-Belgische uitzendlicenties uit (Verenigd Koninkrijk).
Juridische middelen
Marcourt heeft uiteindelijk afgelopen week aangegeven geen juridische middelen te hebben TF1 te stoppen als deze bijvoorbeeld met een Franse of andere EU-uitzendlicentie zou uitzenden met Belgische reclamevensters. RTL die zich in België nu zorgen hierover maakt, doet overigens zelf in Oostenrijk hetzelfde: de Duitse RTL, RTL II, Super RTL en Vox alsmede RTL Nitro worden met reclamevensters voor Oostenrijk uitgezonden met een identiek aan Duitsland zijnde programmering.