Uitrol DVB-T2 bij KPN’s Digitenne loopt vertraging op

De uitrol van de nieuwe uitzendnorm DVB-T2 bij Digitenne van KPN loopt vertraging. Het is nog niet duidelijk wanneer geheel Nederland is voorzien van het signaal van Digitenne in de nieuwe uitzendnorm.

Nieuwe uitzendtechniek

KPN mag in ieder geval tot en met 2030 uitzenden met het product Digitenne in de ether. Voorwaarde is wel dat de provider gebruik gaat maken van een nieuwe uitzendtechniek. De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat er programma’s in HD-beeldkwaliteit kunnen worden aangeboden.

Het toepassen van deze efficiëntere technologie is daarnaast nodig omdat een deel van de omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie, waardoor verdere groei van mobiele communicatie mogelijk is.

Nieuwe ontvangers

Om zenders in de nieuwe DVB-T2-norm te kunnen bekijken dienen kijkers wel te beschikken over een geschikte ontvanger. De meeste ontvangers die momenteel in Nederland in de huiskamers staan beschikken nog niet over de mogelijkheid om programma’s in de nieuwe norm te bekijken.

Eerste regio

KPN heeft in Groningen en Drenthe begin oktober het Digitenne-signaal omgezet van DVB-T naar de nieuwe norm DVB-T2. Het is de eerste regio die door KPN wordt omgezet naar dit nieuwe signaal. In eerste instantie was het de bedoeling dat rond april 2019 het gehele land kon beschikken over het DVB-T2 signaal van Digitenne. Nu heeft KPN de planning bijgesteld

Februari

In februari 2019 wordt de eerstvolgende regio (regio 2) omgezet naar het nieuwe signaal. Het gaat globaal om de provincies Gelderland, Overijssel en Friesland. In maart 2019 zijn de provincies Noord-Brabant en Zeeland aan de buurt en in april 2019 volgt Limburg. Het is nog niet duidelijk wanneer Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht worden “omgezet”.

Afbeelding

Bron KPN.