KPN: Digitenne in april 2019 geheel over op uitzendtechniek DVB-T2

KPN wil in april 2019 met haar televisieproduct Digitenne geheel zijn overgestapt op de nieuwe uitzendtechniek DVB-T2. Dit heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt. Digitenne biedt digitale televisie via de ether. Momenteel wordt er nog uitgezonden in de norm DVB-T.

Nieuwe uitzendtechniek

KPN mag in ieder geval tot en met 2030 uitzenden met het product Digitenne in de ether. Voorwaarde is wel dat de provider gebruik gaat maken van een nieuwe uitzendtechniek. De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat er programma’s in HD-beeldkwaliteit kunnen worden aangeboden.

Het toepassen van deze efficiëntere technologie is daarnaast nodig omdat een deel van de omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie, waardoor verdere groei van mobiele communicatie mogelijk is.

Nieuwe ontvangers

Om zenders in de nieuwe DVB-T2-norm te kunnen bekijken dienen kijkers wel te beschikken over een geschikte ontvanger. De meeste ontvangers die momenteel in Nederland in de huiskamers staan beschikken nog niet over de mogelijkheid om programma’s in de nieuwe norm te bekijken.

ZTE

KPN heeft aangekondigd dat vandaag, 1 februari 2018, alle nieuwe Digitenneklanten een nieuwe ontvanger krijgen. Tot en met april 2019 worden bij alle bestaande klanten de ontvangers omgewisseld. De nieuwe ontvanger wordt gemaakt door de Chinese fabrikant ZTE. Met deze ontvanger kan zowel het oude DVB-T als de nieuwe DVB-T2-norm worden ontvangen. In deze ontvanger zit géén losse smartcard meer. Digitenne gaat gebruik maken van een zogenaamde CAS (Conditional Access System).

Dit betekent concreet dat de smartcard als het ware virtueel in de ontvanger is ingebouwd en het dus niet meer mogelijk is om middels een ander merk ontvanger het Digitenne-signaal te ontvangen. Ook is het niet mogelijk om programma’s op te nemen met de nieuwe ontvanger.

Insteekmodule

Voor klanten die momenteel gebruik maken van een insteekmodule (common interface module) in plaats van een ontvanger voor Digitenne kunnen bij de overgang naar de nieuwe uitzendnorm hier geen gebruik meer van maken. “De DVB-T software in de meeste huidige televisie’s kan niet overweg met DVB-T2 met HEVC-compressie. Daarom kiezen we ervoor om alleen een ontvanger te leveren. Wellicht dat we in de toekomst wel weer een insteekkaart gaan leveren. Als dat zo is, zullen we dat dan bekend maken.“, aldus KPN.

Overigens bieden vrijwel alle nieuw verkochte televisietoestellen DVB-T2 HEVC H.265 en CI/CI+ en technisch gezien bestaan er modules zonder smartcard. Het is echter nog niet bekend of KPN gebruik blijft maken van de bestaande Conax-codering bij de omschakeling naar de nieuwe norm.

NPO

Wel kunnen de televisie- en radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) worden ontvangen met een eigen ontvanger aangezien deze zenders ongecodeerd uitzenden. De ontvanger moet dan wel geschikt zijn om de norm DVB-T2 MPEG 4 H.265 (HEVC) te ontvangen. Dit geldt overigens ook voor de regionale omroep. Ook de NPO zal naar verwachting overgaan in DVB-T2 en heeft aangekondigd haar zenders free to air in HD uit te zenden.

Ombouwen per regio

KPN gaat vanaf het vierde kwartaal van dit jaar starten met het ombouwen van het zenderpark. In april 2019 zal het gehele zenderpark zijn omgebouwd en kan er in alle regio’s middels de nieuwe norm naar Digitenne worden gekeken. Er is geen planning vrijgegeven door KPN wanneer welke regio wordt omgebouwd.

Zenderaanbod

KPN heeft aangegeven dat het zenderaanbod voorlopig niet wordt aangepast. Ook is het niet duidelijk of er televisiezenders in HD-kwaliteit gaan worden aangeboden. KPN heeft niet gereageerd op vragen van deze website hierover.

EDPnet

Het is nog niet duidelijk wat de overgang naar DVB-T2 voor gevolgen heeft voor wederverkoper EDPnet. Deze provider verkoopt het Digitenne-product onder de naam ‘EDP Digi TV’.