Vivendi neemt groot belang in Mediaset; Berlusconi boos

Vivendi heeft deze week haar belang in het Italiaanse mediabedrijf Mediaset vergroot van 3 % naar 20 %. Daarmee heeft het mediabedrijf van Vincent Bolloré een bedrijfsmatige vijandige aanval gedaan op Silvio Berlusconi’s Fininvest die de strategische aandeelhouder is van Mediaset. Fininvest heeft hierop haar belang van 34% naar 39% verhoogt.

Mediaset

Mediaset is nog steeds het grote Italiaanse commerciële televisiebedrijf dat zowel in Italië als Spanje actief is met radio (R101, Radio 105 en Virgin Radio) en televisie (Rete 4, Italia1, Canale 5, Italia 2, La5, Iris, TeleCinco, Cuatro) alsmede tv- en filmproductie (Taodue), betaaltelevisie (Mediaset Premium) , zenderexploitaite (EI Towers) en filmdistributie (Medusa)

Regering

De nieuwe Italiaanse regering van Paolo Gentiloni is tegen de vijandige kapitaalverhogingen door Vivendi uitgesproken. De bewegingen hebben tot flinke beurs-schommelingen van het aandeel Mediaset (omhoog), resp. Vivendi (omlaag) geleid.

Berlusconi

Silvio Berlusconi zelve die zowel sinds 1994 politiek actief is, is nog steeds voor 60 % de controlerend eigenaar van Fininvest, heeft verklaard geen intentie te hebben Mediaset te verkopen en mede daarom het belang in Mediaset te hebben verhoogd.

Ook al heeft Berlusconi’s Fininvest geen meerderheid van Mediaset in handen, de facto wordt het bedrijf wel bestuurd door de Berlusconi-familie en vertrouwelingen (zoon Piersilvio Berlusconi is de algemeen directeur/als het ware CEO, Fedele Confanolieri (79) is de voorzitter van de Raad van Commissarissen, nog uit de tijd dat Silvio Berlusconi het bedrijf opzette.

Mediaset had in 2015 een omzet van 3,5 miljard euro. Naast Fininvest zijn financiele partijen als Lazard, Mackenzie, Norges Bank, Rothschld, River & Merantile, Axa, Vanguard, Mitchel Capital en Blackrock kleine aandeelhouders van Mediaset.

Strijd

Vivendi en Mediaset/Fininvest zijn in een strijd verwikkeld sinds Vivendi weigerde een contract na te komen waarbij het de betaal-tv activiteiten Mediaset Premium zou overnemen.

Vivendi was van mening dat het businessplan van Mediaset Premium niet klopte, en zag af van de overname waarna Mediaset Vivendi voor de rechter daagde. Sindsdien leven Vivendi en Mediaset/Fininvest in een openlijke strijd.

Strategische investering

Vivendi verklaarde dat de verhoogde deelname in Mediaset geen ‘vijandige’ handeling is, maar dat het gaat om strategische investeringen om de aanwezigheid in Zuid-Europa te versterken. Het bedrijf is in Frankrijk (en Polen) actief met de Canal+ Group die vooral in betaaltelevisie actief is, daarnaast is het met StudioCanal filmproducent, is het eigenaar van Universal Music en is het actief in onder andere games en internet-activiteiten (daily motion).

Nutsbedrijf

Vivendi was oorspronkelijk een nutsbedrijf en werd in 2000 gesplitst in Vivendi (media/telecom/intenret) en Veolia (nutsbedrijven). Het bedrijf is beursgenoteerd, waarbij Vincent Bolloré met circa 20% de grootste aandeelhouder is. Het bedrijf heeft al 24,68 % van de Italiaanse telecomoperator TIM (Telecom Italia) in handen en is daarvan de grootste aandeelhouder.

AGCOM

AGCOM, de Italiaanse telecomtoezichthouder waarschuwde dat Vivendi niet te veel macht kan verkrijgen volgens de Italiaanse regels waarin bepaald is dat men niet meer dan 10% van de omzet in de totale Italiaanse communicatiemarkt in handen mag hebben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.