VRT maakt plannen nieuwbouw bekend

Vandaag heeft de Vlaamse openbare omroep VRT haar plannen bekend gemaakt voor de nieuwbouw van haar nieuwe hoofdkantoor in Brussel. De architectenbureaus Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke ontwerpen het nieuwe gebouw van de VRT op de huidige Reyerslaan.

Ontwerpteams

66 nationale en internationale ontwerpteams stelden zich vorig jaar kandidaat voor de oproep van de Vlaams Bouwmeester voor het VRT-gebouw. Vijf kandidaten werden gekozen om een ontwerp te maken. Uiteindelijk is er gekozen voor het ontwerp van de architectenbureaus Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke.

Ontmoetingscentrum

Het nieuwe omroepgebouw wil tegelijk ook een cultureel en ontmoetingscentrum worden om zoveel mogelijk publiek aan te trekken. “Dit project is geen luxe, maar een noodzaak”, zegt voorzitter Luc Van den Brande van de raad van bestuur van de VRT. Met de bouw van het gloednieuwe gebouw wordt in de loop van 2018 gestart.

“De VRT wil haar voorbeeldfunctie ter harte nemen en een gezond, duurzaam en optimaal toegankelijk gebouw neerzetten, voor zowel gebruiker, als omgeving en het milieu. De nieuwbouw moet karaktervol en inspirerend zijn, het moet bruisen van energie en de creativiteit van alle collega’s stimuleren”, licht Leo Hellemans van de VRT toe. Het nieuwe VRT-gebouw moet 105 miljoen euro kosten. “Maar dit is geen luxeproject, maar een project uit noodzaak”, zegt Van den Brande.

Documentaire op Canvas

In de vijfdelige documentaire reeks “Reyers 2020” op televisiezender Canvas maakt de kijker kennis met de ontwerpen van elk van die vijf teams, ook degenen die niet werden geselecteerd: een boeiende kijk op de diversiteit van de hedendaagse architectuur. Vanaf zondag 10 januari om 21.40 uur is de documentaire wekelijks te zien op Canvas.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.