82 procent tv-abonnees maakt gebruik van digitale tv

internettvIn het laatste kwartaal van 2012 steeg het aantal digitale tv-abonnees met 1.8 procent naar 6,4 miljoen. Dit aantal is inclusief 3,6 miljoen abonnees op zowel analoge als digitale kabeltelevisie. 82 procent van de Nederlandse tv-abonnees maakt gebruikt van digitale tv.

De data zijn afkomstig uit het rapport ‘Dutch Television Market Q4 2012’ van vakblad Telecompaper.

Telecompaper maakte voor de eerste keer een schatting van de retailomzet die in Q4 2012 uitkwam op 372 miljoen euro. Prognoses met betrekking tot de retailomzet zullen ook worden opgenomen in het aanstaande rapport over de Nederlandse markt voor vaste telefonie. Deze financiële analyse is al meegenomen in het rapport over de breedbandmarkt dat is gepubliceerd op 12 maart j.l..

Aan het eind van 2012 was Ziggo de grootste operator in zowel de totale tv-markt als de markt voor digitale tv. Ziggo wordt gevolgd door KPN, UPC en CanalDigitaal. Het merendeel van de Nederlandse consumenten ontvangt digitale tv via kabelnetwerken. De kabel vertegenwoordigt 57,3 procent van alle digitale tv-abonnees in Q4 ondanks terreinverlies aan IPTV over DSL en FTTH-diensten. DSL werd in Q4 de op één na grootste technologie op zowel de totale tv-markt als op de markt voor digitale tv. De technologie passeerde daarbij terrestriële en satelliet-tv tijdens het kwartaal. Satelliet nam de derde plek over van terrestriële tv terwijl glasvezel als vijfde technologie eindigde. (via Telecompaper.nl)