De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is bij een veiling van de huidige commerciële DVB-T-frequenties (Digitenne) niet bang voor een situatie zoals die in Vlaanderen is ontstaan. De veiling van de frequenties staat voor deze zomer gepland.
Teletenne
In Vlaanderen heeft kabelmaatschappij Telenet, een bedrijf met dezelfde moedermaatschappij als Ziggo ook de beschikking over de commerciële Digitenne-frequenties (DVB-T). Onder de naam Teletenne werd door Telenet een televisiepakket aangeboden via de ether. Na een kort bestaan van de dienst Teletenne,heeft het Vlaamse kabelbedrijf de uitzendingen gestaakt, maar zendt nog steeds ‘zwarte’ beelden uit, zodat de licentie in handen blijft van Telenet. Op deze manier krijgt een ander bedrijf niet de kans deze licentie in handen te krijgen. Net als in Nederland heeft in Vlaanderen Telenet meer dan 50 % van de televisiedistributiemarkt in handen.
Risico’s
Een anonieme partij heeft ACM op risico’s gewezen en gesteld dat als marktpartijen – niet zijnde de grote marktpartijen KPN of Ziggo – voldoende investeert in DVB-T2 een toekomstbestendige infrastructuur kan zijn. De anonieme partij wijst op een ‘commercieel uitsterfbeleid’ van KPN met Digitenne dat duurder is dan het interactieve tv-product in combinatie met een lagere beeldkwaliteit, terwijl in de optiek van deze partij KPN klanten naar het interactieve tv product tracht te migreren.
Tegenstrijdigheden
Ook wordt gewezen op tegenstrijdigheden van de kant van ACM die in andere marktanalyses het DVB-T product anders benadert. Gevreesd wordt voor onderlinge kannibalisatie met het in een hand concentreren van meerdere infrastructuren. De anonieme partij pleitte dan ook voor uitsluiting van KPN en Ziggo.
Geen economische machtspositie
De ACM heeft echter in haar advies aangegeven dat het meedingen van grote marktpartijen als KPN en Ziggo naar de Digitenne-frequenties niet zorgt voor het ontstaan van een economische machtspositie. Het ministerie is voornemens om de frequenties voor digitale televisie (DVB-T) in juli van dit jaar te veilen. Partijen konden tot 17 mei een aanvraag indienen voor het verkrijgen van een vergunning voor digitale ethertelevisie.