“ACM kan VodafoneZiggo verplichten netwerk open te stellen”

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt ruimte om telecom- en kabelbedrijf VodafoneZiggo te dwingen zijn netwerk te openen voor concurrenten. Dit bericht het Financieele Dagblad vandaag op basis van bronnen in Brussel.

Voorlopig akkoord

Volgens de krant is er op Europees niveau een voorlopig akkoord bereikt over de voorwaarden voor de aanpak van een oligopolie op de telecommarkt.

Tweede partij

Dat betekent voor Nederland dat niet alleen KPN als voormalige dominante speler onder strenge regulering kan vallen, maar ook een tweede partij die inmiddels evenveel macht heeft vergaard. In Nederland gaat het dan om het netwerk van kabelaar Ziggo dat inmiddels een joint-venture heeft gevormd met Vodafone in VodafoneZiggo.

Marktanalyse

ACM publiceerde eind februari van dit jaar haar marktanalyse Wholesale Fixed Access (WFA). Daaruit bleek al dat de autoriteit het netwerk van VodafoneZiggo wil openstellen voor concurrenten.

Door de dominante positie van KPN en Vodafone Ziggo op de markt voor vaste telecomnetwerken is er zonder regulering onvoldoende concurrentie. De ACM stelt daarom voor beide partijen te reguleren. Zo zorgt de ACM er voor dat ook de komende jaren marktpartijen zonder een eigen vast netwerk gebruik kunnen maken van de netwerken van KPN en VodafoneZiggo“, aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM in deze analyse destijds.

Onderhandelingen

De afgelopen maanden is in Brussel druk onderhandeld over een aanpassing van het Europese raamwerk voor telecomregulering. Deze week zijn er voorlopige afspraken gemaakt met de Europese Commissie en het Europees Parlement, zeggen bronnen bij de Commissie tegenover de krant.

2020

Wanneer de uitgelekte plannen werkelijkheid worden kan ACM waarschijnlijk in 2020 aan de slag met het openstellen van het netwerk van Ziggo. De bronnen benadrukken tegenover de krant dat alle lidstaten nog hun zegen moeten geven aan de afspraken.