ACM onderzoekt verlaging bitrate Ziggo Go-app

ACM gaat onderzoeken of de verlaging van de zogenaamde bitrate die Ziggo heeft doorgevoerd bij de Ziggo Go-app niet in strijd is met de wetgeving voor netneutraliteit. Dit heeft Autoriteit Consument en Markt (ACM) bevestigd tegenover Telecompaper.

‘Optimised bitrate’

Sinds enige tijd past de kabelaar een nieuwe streamingtechniek toe bij haar app Ziggo Go waarmee het mogelijk is om streams te bekijken via de smartphone of tablet. De techniek noemt Ziggo ‘optimised bitrate’ waarmee een maximum wordt gezet op de bitrate van de streams via de app.

Minder data

Met de techniek wordt minder data verbruikt en starten videostreams in de app sneller op, aldus de kabelmaatschappij. Afhankelijk van hoe groot het scherm is, wordt de bitrate van de videostream in de player beperkt tot 1,5 Mbps, 2,1 Mbps of 3,6 Mbps, als het scherm kleiner is dan 5, 8 of 11 inch.

“Gebruikers merken niks”

Ziggo claimt dat gebruikers niets zullen zien van deze “techniek: “Wij hebben nog geen reacties van klanten gehad/voorbij zien komen. We houden dit uiteraard goed in de gaten”, zegt woordvoerder Gradus Vos tegen Tweakers

ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken of de ‘optimised bitrate’-techniek bij de Ziggo Go-app mogelijk is binnen de wetgeving voor netneutraliteit. “Deze casus hebben we nog niet eerder gehad en die gaan we bekijken.”, aldus een woordvoerder tegenover Telecompaper.

Gelijk behandelen

De Europese verordening voor netneutraliteit verplicht aanbieders om alle internetverkeer ‘gelijk te behandelen’. Er zijn wel enkele uitzonderingen opgenomen in de wetgeving om zogenaamde “congestie”(verstopping) op het netwerk te voorkomen.