Actrice Will van Kralingen (61) overleden

KralingenActrice Will van Kralingen is op 61-jarige leeftijd overleden. Ze was bij een groot publiek bekend door haar rollen op tv, in de film en in het theater. Zo was ze in 23 afleveringen te zien van de politieserie Flikken Maastricht, waarin ze de rol van hoofdinspecteur speelde.  Dit bericht de NOS op haar website.

Van Kralingen begon haar loopbaan eind jaren 70 bij toneelgroep De Appel. Daarna stapte ze over naar het Nationale Toneel, waaraan ze vanaf de oprichting in 1988 was verbonden. Een van haar vele rollen op tv was in de serie De Zomer van 45, gebaseerd op de ervaringen van kinderen van Canadese bevrijders.

Van Kralingen is verschillende keren onderscheiden. In 2007 kreeg de Theo d’Or voor haar rol in Maria Stuart. Voor filmrollen in Havinck en Storm in Mijn Hoofd krijgt ze een Gouden Kalf. Haar laatste film uit 2012 is De Goede Dood, over een ongeneeslijke zieke man die euthanasie pleegt. Zij speelt zijn vrouw.

Will van Kralingen, de zus van de zangeres Miranda van Kralingen, overwon twee keer borstkanker, maar toen de ziekte een derde keer terugkeerde, werd die haar fataal.

Van Kralingen in ‘Havinck’ op Cultura 24
Vanavond zendt (20.30 uur) Cultura24 de film Havinck (1995) uit, naar de gelijknamige roman van Marja Brouwers en geregisseerd door Frans Weisz. Willem Nijholt vertolkt de hoofdrol als advocaat Havinck. Voor haar rol als Lydia, de su├»cidale vrouw van Havinck, ontving Van Kralingen een Gouden Kalf. Cultura 24 is te ontvangen via diverse digitale pakketten en internet