Amerikaanse legerzender AFN past frequenties aan in Limburg

American Forces Network (AFN) zal per dinsdag 15 december in Limburg voortaan uitzenden op 99.7 MHz (0,316 kW) en 96.9 MHz (1,59 kW) vanuit Brunssum. In aanloop daartoe is AFN vandaag al op 96.9 MHz van start gegaan. De Amerikaanse legeromroep die met een Beneluxversie AFN The Eagle via FM uitzendt, zal daarmee een stuk beter te beluisteren zijn dan tot nu toe het geval is. De radiozender zendt tot nu toe uit op de frequentie 89.2 MHz. Deze frequentie wordt dinsdag 15 december uitgeschakeld.

Canadian Forces Network

Tot eind september 2014 gebruikte Canadian Forces Network (CFN) deze frequentie voor de in Brunssum gelegerde Canadezen. Doordat CFN besloten heeft haar omroep op te heffen, kwamen de frequenties vrij waarna het Amerikaanse leger de frequenties heeft aangevraagd via het Nederlandse ministerie van Defensie. De Amerikanen hebben recht op de frequenties aangezien in wet- en regelgeving en internationale akkoorden is opgenomen dat NAVO-strijdkrachten ten behoeve van hun onderdanen frequentieruimte kunnen verkrijgen.

AFN

Op deze basis zendt AFN in nagenoeg alle gebieden in Europa uit waar Amerikanen met legereenheden gestationeerd zijn (waaronder in België, Duitsland en Italie). Ook de Britten hebben op deze basis frequentieruimte in Brunssum en Maastricht ten behoeve van ‘hun’ legerradiozender BFBS Radio. In Brunssum is de Allied Joint Force Command (JFC) gevestigd die tot 2000 (en nog steeds in de volksmond) bekend was als AFCENT (Allied Forces Central Europe NATO)

Overigens is de nieuwe AFN frequentie 99.7 MHz in buurregio’s Duitsland als Belgie een frequentie die vaker gebruikt wordt: Namur (DH Radio), Kleve (WDR5), Leuven (Joe FM). Ook de 96.9 MHz wordt in Venlo door de lokale omroep aldaar gebruikt alsmede in het Belgische Huy door Radio Contact.

AFN Europe heeft recentelijk overigens nog een vernieuwde website geopend voor haar zenders op http://www.afneurope.net

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.