Al Jazeera America (AJAM) gestart

afstandsbedieningDe Arabische nieuwszender Al Jazeera is dinsdagavond gelanceerd in de Verenigde Staten. Al Jazeera America (AJAM) wil concurreren met gevestigde namen als CNN, MSNBC en Fox News.

Volgens de website deredactie.be zijn er twaalf lokale redacties zijn uit de grond gestampt en meer dan duizend medewerkers in dienst genomen. Al Jazeera verwierf zijn plaats op de Amerikaanse tv-markt door vorig jaar Current TV op te kopen. Die progressieve zender was destijds door Al Gore opgericht om weerwerk te bieden aan de rechtse nieuwskanalen, maar had weinig succes. Al Jazeera, gefinancierd door de emir van de golfstaat Qatar, betaalde er 500 miljoen dollar voor.

Nog niet overal op de kabel
Met de uitzendrechten van Current TV kan Al Jazeera America (AJAM) iets minder dan de helft van het Amerikaanse betalende tv-publiek bereiken. Veel kabelmaatschappijen bieden de zender nog niet aan, maar AJAM voert een grootschalige campagne om de Amerikanen aan te moedigen om de Arabische zender aan te vragen. Of dat zal lukken is nog een vraagteken. Veel Amerikanen zien Al Jazeera nog altijd als een spreekbuis van Osama Bin Laden, die destijds zijn videoboodschappen via de zender verspreidde. Het leverde Al Jazeera in de VS de bijnaam “Jihad TV” op. De zender zal dagelijks 14 uur rechtstreeks uitzenden met naast elk uur nieuws, documentaires en debatten. Overigens is AJAM wel te zien via de bekende providers van satelliettelevisie in de Verenigde Staten zoals DirecTV en DISH. 

De website van AJAM vind je hier: http://america.aljazeera.com/