Belgische kabelaar wordt mede-eigenaar van tv-zenders

coaxkabelDe Belgische kabelaar Telenet wordt voor de helft eigenaar van De Vijver Media, de holding boven de Vlaamse commerciële televisiezenders Vier en Vijf. Dit berichten diverse Vlaamse media.

Telenet neemt een participatie van 50 procent in De Vijver Media via een overname van Sanoma’s aandeel voor 26 miljoen euro en een bijkomende cash-investering in het bedrijf van 32 miljoen euro. Wouter Vandenhaute, CEO van De Vijver Media, en zijn zakenpartner Erik Watté houden via hun vennootschap W&W 25 procent van de aandelen aan. Ook Corelio behoudt 25 procent van de aandelen in De Vijver Media. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese Mededingingsautoriteiten.

Telenet benadrukt dat de participatie in De Vijver Media niet zal leiden tot een verandering in de overeenkomsten die zij beiden vandaag hebben met andere televisie-aanbieders. Op korte termijn is er geen onmiddellijke impact op de Vlaamse tv-kijker. Wouter Vandenhaute verzekert dat niet elk programma dat Woestijnvis in de toekomst zal maken eerst op het betaalplatform van Telenet te zien zal zijn.

Sanoma
De Finse groep Sanoma wilde van haar Belgische activiteiten af, van de tijdschriften, maar ook van de tv-zenders Vier en Vijf. Telenet heeft de aandelen overgenomen en pompt daarnaast nog extra geld in het bedrijf en zo wordt het bedrijf de grootste aandeelhouder. Telenet wil zelf graag met televisie beginnen omdat het de strijd wil aangaan met nieuwe platformen zoals bijvoorbeeld Netflix, dat binnenkort in België van start gaat.

Politiek gevoelig
De overname van de televisiezenders door Telenet ligt politiek gevoelig. Minister van Media Ingrid Lieten had eerder al haar bezorgdheid geuit. En de Vlaamse Regulator had onlangs een negatief advies gegeven voor deze deal. In theorie is het nu immers mogelijk dat Telenet in haar zenderaanbod de zender Vier exclusief voor zich zou kunnen houden om het aanbod van Belgacom TV minder aantrekkelijk te houden. 

Sanoma 100 procent eigenaar Humo
Zoals verwacht zal het weekblad Humo na de deal tussen Telenet en De Vijver Media geen deel meer uitmaken van De Vijver. Het weekblad zit opnieuw 100 procent bij het Finse Sanoma, dat verschillende andere Belgische magazines in portefeuille heeft waarvoor het een koper zoekt. Dat bijkt uit het persbericht dat Sanoma vanochtend verstuurde.

Lees ook het Telenet-dossier bij Deredactie.be