Bert van der Veer duikt in geschiedenis Nederlandse televisie

Bert van der Veer gaat een televisieprogramma maken over de Nederlandse televisiegeschiedenis. Het driedelige programma over 65 jaar televisie in Nederland wordt in september uitgezonden op NPO 2. Dit bericht het Algemeen Dagblad vandaag.

’65 Jaar Televisie, Tijd Voor Pensioen?’

Het programma zal in september te zien zijn op NPO 2. In ’65 Jaar Televisie, Tijd Voor Pensioen?’ onderzoekt Van der Veer de evolutie van het medium aan de hand van verschillende hoofdstukken. Zo staat de eerste aflevering in het teken van het nieuws. In het tweede deel, ‘de kijker centraal’, zien we onder meer hoe de komst van reclame en het meten van kijkcijfers het landschap veranderde. In de slotaflevering gaat Van der Veer in op de toenemende macht van het medium.

Bert van de Veer is naast programmamaker op televisie ook schrijver. Van zijn hand verschijnt in augustus ook een boek over 65 jaar televisie.

1951

Op 2 oktober 1951 was de eerste landelijke televisie uitzending Nederland, vanuit studio Irene in Bussum. De eerste zender kreeg de naam die het tot 19 augustus 2014 heeft gehad: Nederland 1. Sindsdien heet de zender NPO 1. De zender werd vooral gebruikt voor nieuws- en informatievoorziening.

In 1956 werd besloten dat er zou worden uitgezonden volgens het verzuilde systeem dat ook al voor de radio van toepassing was. Uiteindelijk kregen de vijf omroepen AVRO, VARA, KRO, NCRV en V.P.R.O. allen een eigen deel zendtijd en werd er niet gekozen voor één nationale omroep.

Experimenten

Overigens werden er in Nederland al eerder televisie-uitzendingen gemaakt. In de jaren dertig experimenteerde Philips in Eindhoven al met tv-uitzendingen en in de periode 1948 tot en met 1951 zijn er diverse proefuitzendingen gedaan.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.