Boek over radiogeschiedenis 1945-1965 verschenen

Vorige maand is het boek ‘Goeie Ouwe Radio’ verschenen van auteur Bert van Nieuwenhuizen. Het boek beschrijft de radiogeschiedenis uit de periode 1945-1965.

Boek voor de babyboomers

“Het boek bestrijkt de jaren 1945-1965. De tijd dat we nog opgroeiden met de radio. Dat was ons venster op de wereld. De radio bracht ons vertier en amusement, maar ook cultuur en educatie. Soms wordt wel eens gezegd dat die jaren saai en zelf beklemmend waren, maar ik heb dat anders ervaren.”, aldus de auteur. Van Nieuwenhuizen beschrijft zijn boek als “een nostalgische reis voor iedereen die nog met de radio is opgegroeid. Alles passeert de revue. Het is een boek geworden voor mijn generatie, de babyboomers”.

Programma’s

Het boek behandelt radioprogramma’s als Ochtendgymnastiek, Moeders wil is wet, Arbeidsvitaminen, Kleutertje luister, De Hamvraag,de Familie Doorsnee, de Bonte Dinsdagavondtrein en de spannende avonturen van Paul Vlaanderen. Er is in het boek ook aandacht voor sport, hoorspelen, de watersnoodramp en zangers en zangeressen uit de periode 1945-1965.

Verzuiling

De periode staat bekend als de hoogtijdagen van de ‘verzuiling’ en dat was ook op de radio te merken. “We hadden allemaal onze ‘eigen’ omroep. Bij de VARA ging het ‘Morgenrood’ op, bij de KRO beierde het Angelus, bij de NCRV collecteerde Johan Bodegraven voor het Leger des Heils en bij de AVRO wenste Bob Scholte ons ‘goede nacht en welterusten. Eigen omroepen, eigen sprekers, eigen koren en orkesten en ook eigen jeugdprogrammering. Zó zat onze wereld toen in elkaar en zó functioneerde ons gezinsleven.”.

Bert van Nieuwenhuizen mag binnenkort zijn boek aanbieden aan de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes. Het boek is onder andere te bestellen via bol.com.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.