BREIN richt pijlen op aanbieders met ‘illegaal IPTV aanbod’

Stichting BREIN gaat de komende tijd haar pijlen richten op diensten die televisie-aanbieden via Internetstreams (IPTV). De stichting vraagt zich af of het aanbod van deze kanalen wel legaal is.

“Niet in de haak”

“Aanbieders adverteren ermee dat je bij aanschaf van hun abonnement niet meer apart hoeft te betalen voor betaalkanalen voor films, series en sportwedstrijden. Zo’n verzamel-abonnement kost een fractie van het totaal van abonnementen op de aparte kanalen. Het is duidelijk dat dit niet in de haak is.”, aldus Stichting BREIN in een persbericht. Met dit soort abonnementen kan voor een kleine 10 euro per maand gekeken worden na honderden televisiezenders. Hieronder zitten vaak ook betaalzenders waarvoor normaal een veel hoger bedrag betaald moet worden.

Arrest Europese rechter

“Too good to be true”, zegt BREIN directeur Tim Kuik, “en dan klopt het meestal ook niet”. Dit soort commerciële aanbieders dat van internetbronnen gebruik maakt, zijn verplicht vooraf te onderzoeken of die bronnen legaal zijn. Dat volgt uit het GS Media arrest dat vorige week door de hoogste Europese rechter is gewezen.

Procedures

BREIN heeft al een gerechtelijke procedure lopen met betrekking tot kastjes die zijn voorgeprogrammeerd om van illegale linksites gebruik te maken. Daarin zijn ook vragen gesteld aan het Europese Hof. De zitting in die zaak vindt op 29 september plaats. De vraag in die zaak is onder meer of de aanbieders van deze kastjes zelf inbreuk maken door die voorprogrammering die naar sites leidt die structureel naar illegale films en series linken.

Aansprakelijk

Met de uitspraak van het Hof vorige week is het waarschijnlijk dat die vraag bevestigend zal worden beantwoord en dat deze aanbieders uiteindelijk aansprakelijk gehouden kunnen worden voor de schade die zij veroorzaken. Intussen zijn veel van deze aanbieders ook IPTV abonnementen gaan aanbieden die op hun kastjes of andere apparaten geplaatst kunnen worden.

“Geen inbreuk”

De aanbieders zelf beweren dat zij van illegale bronnen gebruik mogen maken omdat hun klanten volgens hen geen inbreuk maken als zij streamen. Zij menen dat het verbod op downloaden uit illegale bron niet geldt voor streamen uit illegale bron. Dat standpunt is onjuist volgens BREIN omdat de tijdelijke download die voor streaming is toegestaan niet voor gebruik uit illegale bron geldt. Maar dat gaat over de vraag of individuele gebruikers van streams uit illegale bron inbreuk maken. Dat is een andere vraag dan die of het legaal is om illegale streams aan te bieden. Dat is zonder meer illegaal”, aldus BREIN.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.