BREIN: Veel aanbieders van illegale mediaspelers stoppen verkoop

Volgens Stichting BREIN zijn al meer dan tachtig aanbieders van zogenaamde mediaspelers gestopt met de verkoop hiervan. Het betreft kastjes die op de TV aangesloten kunnen worden en software bevatten die naar illegaal aanbod linkt.

Uitspraak

Het Europees hof heeft eind vorige maand in het Filmspeler arrest bevestigd dat verkopers en gebruikers van zulke kastjes inbreuk maken. Om inbreuk te voorkomen ​kunnen zij de kastjes terugsturen en hun geld terug eisen. De prijzen van de kastjes variëren van ongeveer 50 tot ​20​0 euro.

Gestopt

Van de illegale verkopers waren er al 40 gestopt in de aanloop naar het arrest van het Europees hof omdat het advies van de Advocaat Generaal eind vorig jaar al duidelijk maakte dat deze handel niet door de beugel k​a​n. BREIN sommeerde ook al partijen omdat zij naast kastjes ook illegale IPTV abonnementen aanboden die voor een schijntje (rond de 10 en 15 euro per maand) toegang geven tot tientallen betaalkanalen met films, series en live sport.

Sommaties

Na het Filmspeler arrest stopten zes aanbieders uit eigen beweging. BREIN stuurde inmiddels 51 sommaties uit, waarop 37 van hen stopten. De anderen ontvangen een dagvaarding. Inmiddels zijn al 11 dagvaardingen ​gereed, van de gedagvaarde partijen is er inmiddels een gestopt. De verwachting is dat anderen ook liever zullen willen schikken dan het aan laten komen op een gerechtelijke procedure​ waarbij ook vergoeding van de volledige proceskosten worden geëist. ​Twintig nieuwe sommaties gaan vandaag de deur uit.

Eisen

BREIN eist van inbreukmakers dat zij een onthoudingsverklaring ​ondertekenen ​met dwangsom van 10.000 euro per dag(deel) ​of kastje, een tegemoetkoming in kosten en schade betalen en hun klanten informeren dat gebruik van de speler inbreukmakend is en hen in de gelegenheid stellen de speler te retourneren.

Duurder

“Hoe langer de verkopers volharden in hun illegale aanbod van mediaspelers, hoe duurder het voor ze wordt”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Het gebruik van dit soort spelers veroorzaakt grote schade voor de makers en aanbieders van films, series en sport uitzendingen.

De vorderingen en schikkingen zijn daarom stevig en lopen in de tienduizenden euro’s en meer. Het gaat niet alleen om webshops maar ook gewone winkels en markthandelaren komen aan de beurt. Verkopers moeten zich realiseren dat dit strafbaar is als misdrijf. BREIN gaat ervoor zorgen dat dit soort misdaad niet loont.”