Commerciële radio gestart via DAB+

radioVrijdagavond rond 18.00 uur zijn de commerciële radiozenders in Nederland gestart met digitale radio-uitzendingen via de ether middels DAB+. De zendmast in Hilversum werd als eerste aangeschakeld , in de loop van de avond werden meer steunzenders ingeschakeld waaronder de zenders in Lopik en Smilde.

 

Momenteel kan een groot deel van Nederland al luisteren naar dit digitale pakket via DAB+ op kanaal 11C. Voor ontvangst van dit pakket is wel een DAB+ radio nodig. Ook delen van Nederland waar voorheen de ontvangst van commerciële radiozenders moeilijk was (o.a delen van Limburg) kunnen dit digitale radiopakket via de ether ontvangen.

Zenderexploitant Broadcast Partners maakt voor de landelijke dekking gebruik van ongeveer 30 steunzenders. Hiervoor zal in een groot deel van Nederland ontvangst in de auto mogelijk zijn (dekkingskaart). Nog niet alle steunzenders zijn in gebruik genomen. De komende maanden zullen worden gebruikt om het netwerk verder te optimaliseren. Een overzicht van de steunzenders vind je hier.

Aanbod
Momenteel zijn 100 %NL, 538, BNR, Q-Music, Slam!FM en Radio 10 Gold te ontvangen via kanaal 11C. In de komende dagen zullen daar ook Sky Radio, Radio Veronica en Sublime FM aan worden toegevoegd. Daarnaast is de verwachting dat ook Radio Maria en Grootnieuws Radio binnenkort te horen zullen zijn via het DAB+-pakket.

Technische informatie over het DAB-pakket van de commerciele omroep via: http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-plus.html
Informatie over DAB-radio’s en DAB+: http://www.dabtuners.nl/2012/